X

Au început deshumările a peste 100 de deținuți politic, martirizați la Periprava

de null

Osemintele a peste 100 de deținuți politic, morți în lagărul de la Periprava, vor fi deshumate pentru a fi analizate.  O echipă complexa formată din arheologi, procurori și cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a demaracat o nouă campanie de dezhumări la Cimitirul de rit vechi din Periprava. Până acum, s-au scos 20 de cadavre care vor fi supuse și probelor ADN pentru a fi identificate.

Cadavrele deținuților din lagărul de muncă silnică din cel mai izolat sat al Deltei au fost descoperite într-un colț al cimitirului din Periprava. Fosta pușcărie politică era renumită pentru condițiile crunte de detenție și de muncă la tăiat stuf, săpat canale sau construit diguri.
Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Localnicii au povestit cercetătorilor că unii dintre deținuți erau îngropați de vii. În anii ’50, lagărul de la Periprava a fost condus de temutul Ion Ficior, condamnat, de curând, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Peste o sută de deținuți au pierit în timpul lui.

Câțiva supravietuițori din infernul de la Periprava nu au uitat teroarea din lagăr.

Cercetările de la Periprava vor dura mai mulți ani. Sunt căutate rude de gradul I ale celor care au murit pentru a se stabili identitatea exactă a celor îngropați fără cruce. Apoi, vor fi reînhumați creștinește.

În 2019, la comemorarea a 30 de ani de la eliberarea de sub dictatura comunistă, pe locul fostului lagăr se va ridica unu monument al rezistenței în memoria victimele politice care și-au găsit sfârșitul în temutul lagăr.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button