X

Problemele dentare pot provoca DEMENTA

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Problemele dentare, cariile sau gingivitele duc la complicaţii ale sănătăţii generale.  Pe termen lung, afecţiunile netratate ale dinţilor pot îmbolnăvi inima, rinichii şi articulaţiile. Placa bacteriană care se formează în timp provoacă infecţii la nivelul gingiei. Acestea duc la apariţia bolilor cardiace, diabetului sau artritei reumatoide. În sarcină, cariile sunt, de asemenea, un pericol pentru mamă şi bebeluş.

La nivelul cavității bucale există un număr de bacterii care alcătuiesc flora microbiană și care au un rol protector pentru organism. Dar acest echilibru poate fi păstrat doar printr-o igienă corespunzătoare, iar printr-o igienă precară pot apărea compliucții atât locat cât și la nivelul întregului organism,” spune dr. Ana Stemate, medic specialist medicină internă.

Dacă nu ai grijă de sănătatea dinţilor şi gingiei, şi pancreasul va fi afectat. El reglează nivelul glicemiei în sânge. Dacă este „atacat” de bacteriile aflate în cariile dinţilor, pancreasul nu mai funcţionează normal şi în timp, poate apărea diabetul de tip 2.

Boala parodontală poate determina migrarea bacteriilor prin fluxul sanguin care pot ajunge la nivelul cordului sau la nivelul creierului, crescând riscul de ateroscleroză de boală cardiacă ischemică, de infarct miocardic și chiar accidente vasculare cerebrale. Bacteriile pot migra pe calea nervilor, pot ajunge la creier și provoca distrugerea neuronală, ducând la demență, Alzheimer,” avertizează medicul.

Dacă nu tratezi la timp un abces dentar, bacteriile care l-au provocat ajung în oase pe cale sanguină. Astfel, osul din vecinătatea abcesului dentar şi măduva osoasă sunt infectate şi astfel apare osteomielita. Febra mare, greaţa şi durerea intensă din dreptul unui os sunt semne că ai această boală.

Un alt factor pe care trebuie să-l ai în vedere este că diabetul provoacă afecţiuni gingivale şi candidoză orală, iar cariile şi gingiile sângerânde agravează diabetul. Aşa că tratează corect diabetul şi ai grijă de sănătatea dinţilor, pentru că ele depind una de alta.

“La femeile însărcinate care suferă de aceste afecțiuni locale au risc crescut de sarcină prematură sau să dea naștere unui bebeluș cu greutate scăzută. De asemenea, crește riscul de infertilitate,” spune medicul.

Dacă ai un copil care are încă dinţi de lapte şi are un abces du-l repede la dentist să trateze infecţia. Dacă o laşi aşa sau o tratezi acasă, puroiul va împiedica dezvoltarea dinţilor permanenţi. Practic, infecţia va „topi” dintele de lapte şi nu va mai lăsa noul dinte să iasă.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button