X

Specialiștii avertizează: 32 de substanțe chimice toxice în vopseaua de ouă din comerț. Efecte adverse: hiperactivitatea (ADHD), reacții alergice în special la copii, stări de migrenă, astm și chiar cancer

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Specialiștii de la APC (Asociaţia Pro Consumatori – Protectia consumatorilor) avertizează că au descoperit 32 de substanțe chimice toxice în vopseaua de ouă din comerț. În perioada sărbătorilor pascale, românii sunt mari consumatori de ouă, după ce au fost vopsite, așa cum spune tradiția, în culoarea roșie. Pentru că în ultimii ani s-a dezvoltat o modă în vopsirea ouălelor în diferite culori, comercianții au scos la vânzare mai multe tipuri de vopsele care conțin chimicale dăunătoare sănătății.

Sfatul specialiștilor este ca gospodinele să renunțe la cumpărarea vopselelor de ouă din comerț din cauza faptului că acestea conțin 32 de chimicale care pun sănătatea oamenilor și a copiilor în pericol. După o analiză realizată de către APC (Asociaţia Pro Consumatori – Protectia consumatorilor) s-a depistat că vopseaua din comerț este de evitat din cauza E-urilor care ajung în ou în timpul vopsirii, iar apoi în organism, ceea ce duce la mai multe boli. Teoretic, vopseaua nu ar avea cum să ajungă în organism, însă coloranții intră cu ușorință în coaja oului fiert către interiorul acestuia. De altfel, mâinile noastre iau colorantul. Nu de puține ori nu s-a întâmplat ca atunci când decojim un ou de Paște să nu rămânem cu pline de vopsea roșie, verde, albastră sau de altă culoare.

Deși arată foarte bine când sunt puse pe masă, ouăle colorate cu vopsea din comerț nu sunt sănătoase pentru organism din cauza substanțelor chimice din vopsea.

Lectorul univ. dr. Mădălina Săndulescu de la Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliză al Facultății de Chimie din cadrul Universității București, susține că ouăle consumate după ce au fost stropite cu vopseaua din comerț  provoacă efecte adverse precum hiperactivitatea (ADHD),  reacții alergice în special la copii, stări de migrenă, astm și chiar cancer.

„În cele 17 sortimente de vopsea de ouă am identificat 32 de aditivi alimentari (E 101ii – riboflavina – 5 – fosfat; E 102 – tartrazină; E 104 – galben de chinolină; E 110 – galben portocaliu S.; E 120 – carmin; E 122 – azorubină (carmoisine); E 127 – eritrozină; E 131 – albastru patent V; E 132 – indigotină; E 133 – albastru briliant FCF; E 141ii – complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 – negru briliant BN; E 160b – annato – colorant portocaliu natural – extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 – dioxid de titan; E 172 – oxid de fier; E 200 – acid sorbic; E 202 – sorbat de potasiu; E 211 – benzoat de sodiu; E 223 – metabisulfit de sodiu; E 270 – acid lactic; E 296 – acid malic; E 300 – acid ascorbic; E 330 – acid citric; E 524 – hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 – gumă din semințe de caruba; E 412 – gumă de guar; E 415 – gumă de xantan; E 422 – glicerină (glicerol); E 433 – polisorbat 80; E 470b – săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 – silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 – glicină – potențiator de aromă)”, spun specialiștii de la APC (Asociaţia Pro Consumatori – Protectia consumatorilor).

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Recomand sa vopsiti ouale cu coji de ceapa, nu conteaza ca e ceapa rosie sau alba, culoarea va iesi la fel, sau cu coji de nuca. Arata absolut superbe. Si poti manca vopseaua linistit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button