X

Rusia şi Turcia au făcut EXERCITII navale COMUNE în Marea Neagră

de null
Nava rusă Amiral Grigorovici Foto: EPA

Rusia şi Turcia au efectuat recent o serie de exerciţii navale comune în Marea Neagră, fapt ce ar putea semnala că Ankara începe să se îndepărteze de Occident, comentează „The National Interest“.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 
Manevrele militare comune, care au primit numele PASSEX, au venit în contextul în care Turcia se pregăteşte pentru referendumul constituţional din 16 aprilie în urma căruia preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea să-şi extindă semnificativ prerogativele, fapt ce nu este văzut cu ochi buni de mulţi lideri din Vest.
 

Occidentul nu a văzut cu ochi buni nici campania de epurare dusă de autorităţile de la Ankara în urma puciului eşuat din luna iulie a anului trecut.

 

În acest context, relaţiile dintre Ankara şi Moscova au devenit mai apropiate. Iar exerciţiile militare comune ar putea fi interpretate ca un mesaj adresat Vestului, inclusiv Alianţei Nord-Atlantice, adaugă sursa citată.
 

 

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în manevre au fost implicate trei nave ruseşti – noua fregată Amiral Grigorovici, echipată cu rachete de croazieră cu rază lungă Kalibr, dragorul Viceamiral Zaharin şi nava de patrulare Raptor. Ankara trimis la exerciţii fregata Barbaros şi corveta Buyukada.
 

Exerciţiile au vizat „organizarea comunicării, respingerea atacurilor lansate de dispozitive de mici dimensiuni, dar de mare viteză“ şi au inclus şi „operaţiuni de inspecţie şi de căutare şi salvare a unor persoane“, după cum a precizat Ministerul rus al Apărării.

Exerciţiile au vizat „organizarea comunicării, respingerea atacurilor lansate de dispozitive de mici dimensiuni, dar de mare viteză“ şi au inclus şi „operaţiuni de inspecţie şi de căutare şi salvare a unor persoane“, după cum a precizat Ministerul rus al Apărării.

Publicaţia citată nu exclude însă ca relaţia cu Moscova pe care o construieşte Ankara să fie doar o manevră tactică.

 

„Este un mijloc de a face presiuni asupra Alianţei şi de a arăta că Turcia are opţiuni geopolitice“, a afirmat, la rândul său, analistul militar rus Michael Kofman, de la Centrul pentru Analize Navale.

În acest timp, pentru Kremlin „este o şansă de a arăta guvernelor occidentale că NATO nu poate să-şi împiedice membrii să coopereze cu armata rusă“, a afirmat Paul Sanders, director al centrului care răspunde de publicaţia „The National Interest“.

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button