X

Un nou front al războiului global: Navele de război rusești intră în Marea Roșie în timp ce acolo patrulează deja coaliția condusă de SUA

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Flota din Pacific a marinei ruse a confirmat că a trimis mai multe dintre navele sale de război prin strâmtoarea Bab al-Mandab și în Marea Roșie, într-un moment în care atacurile Houthi împotriva transportului maritim internațional sunt în curs de desfășurare și în timp ce apele sunt încă patrulate de coaliția militară condusă de SUA.

Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au identificat crucișătorul rus Varyag și fregata Mareșal Șapoșnikov, ce sunt angajate în misiunea de patrulare, dar rămâne neclar dacă participă și alte nave de sprijin. Publicația de stat TASS descrie că navele de război îndeplinesc “sarcini atribuite în cadrul campaniei maritime cu rază lungă de acțiune”. Destinația finală a navelor nu a fost dezvăluită. Vasul Varyag și Mareșalul Șapoșnikov au participat la începutul acestei luni la exerciții navale comune care au implicat Iranul, China și Rusia în Oceanul Indian – pe care Moscova le-a descris la momentul respectiv ca fiind exersarea “siguranței în activitățile economice maritime”.

Dar o prezență a unei nave de război rusești în Marea Roșie face cu siguranță ca apele să fie puțin mai “aglomerate”, având în vedere că SUA și Marea Britanie conduc în prezent coaliția navală formată din 22 de țări, cunoscută sub numele de “Operațiunea Prosperity Guardian”. Printre alte țări se numără Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, iar o serie de alte națiuni au trimis, conform rapoartelor, nave ca participanți anonimi. Nu au existat indicii că Moscova intenționează să coopereze cu rivalii și inamicii săi din coaliția navală occidentală.

Rămâne întrebarea dacă Rusia își trimite navele de război din cauza îngrijorării că acestea vor fi atacate de Houthi. În acest moment, nu doar zeci de nave comerciale au fost atacate, ci și navele de război ale SUA și Marii Britanii, care trebuie să intercepteze adesea dronele care se apropie. Gruparea rebelă yemenită susținută de Iran a declarat de mult timp că obiectivul său este de a împiedica orice trecere a navelor care are legătură cu Israelul, SUA sau Marea Britanie – și, mai mult, de a împiedica utilizarea de către navele comerciale a porturilor israeliene.

Cu toate acestea, houthis au promis în același timp să asigure o trecere sigură pentru navele chineze și rusești. Dar, după cum au remarcat rapoartele internaționale, unele nave rusești și chinezești au fost atacate în cazuri rare. Cu toate acestea, se pare că au identificat greșit unele nave. La sfârșitul lunii ianuarie, rachete au explodat în apropierea unei nave care transporta petrol rusesc în apropiere de Yemen. S-a întâmplat la câteva zile după ce un purtător de cuvânt al Houthis a declarat unui ziar rusesc că navele comerciale rusești și chinezești nu trebuie să se teamă de atacuri.

Sâmbătă, Houthis au tras, de asemenea, o rachetă asupra petrolierului Huang Pu, deținut de chinezi, a declarat Comandamentul Central al SUA, subliniind riscurile continue pentru transportul maritim în largul Yemenului, în ciuda acordului. Însă, chiar în urmă cu o săptămână, diplomați chinezi și ruși s-au întâlnit în Oman cu Mohammad Abdul Salam, purtătorul de cuvânt și negociatorul șef al Guvernului de Salvare Națională (NSG) din Yemen, și “au ajuns la o înțelegere” cu privire la trecerea în siguranță prin Marea Roșie și dincolo de aceasta.

Moscova și Beijingul și-au exprimat clar poziția împotriva bombardamentelor coaliției occidentale în Yemen ca răspuns la atacurile Houthi. De exemplu, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyansky, și trimisul chinez la ONU, Geng Shuang, au criticat anterior SUA pentru că au bombardat ilegal cea mai săracă națiune din lumea arabă, în timp ce nu au reușit să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta o soluție diplomatică. Polyansky a declarat la jumătatea lunii februarie: “O încetare imediată a focului în Gaza va ajuta la stabilizarea situației din Marea Roșie, iar de-escaladarea situației în aceste ape va debloca, la rândul său, eforturile trimisului special al ONU pentru Yemen, Hans Grundberg”.

“Aș dori să reiterez faptul că Consiliul de Securitate nu a autorizat niciodată nicio țară să folosească forța împotriva Yemenului. Dreptul internațional și rezoluțiile consiliului nu ar trebui să fie supuse denaturării și abuzului de către nicio țară”, a declarat Shuang în fața Consiliului de Securitate al ONU la începutul acestei luni.

Un purtător de cuvânt houthi a mai stabilit că “Există o cooperare constantă și o dezvoltare a relațiilor dintre Yemen, Rusia, China și statele BRICS, precum și un schimb de cunoștințe și experiență în diverse domenii. Acest lucru este necesar pentru ca SUA și Occidentul să se înece în [criza] din jurul Mării Roșii, să se împotmolească, să slăbească și să devină incapabile să mențină unipolaritatea”, a declarat el, potrivit TASS.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

 1. România trebuie sa iasă urgent din NATO, sa își recapete suveranitatea și independenta, sa colaboreze cu Rusia în vederea refacerii relațiilor bilaterale pe plan militar în vederea refacerii armatei române și echipării acesteia cu arme și tehnica militara moderna de ultimul tip, capabila sa ne asigure securitatea națională, trebuie sa adere la BRICS și sa iasă și din capcana globalistilor, UE, care implementeaza agenda de la Davos, de distrugere a statelor naționale, prin FMI și Bruxelles.

 2. https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/pamantul-este-lovit-de-o-furtuna-geomagnetica-ce-efecte-ar-putea-avea-puternica-explozie-solara-2735053
  “Specialiștii în meteorologie spațială au emis o alertă de furtună geomagnetică pentru luni, spunând că o explozie de plasmă de la o erupție solară ar putea interfera cu transmisiunile radio de pe Pământ. De asemenea, ar putea permite o observare excelentă a aurorei boreale, transmite ABC News.”

  https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13249813/CERN-accelerator-smash-particles-solar-eclipse.html
  CERN to test world’s most powerful particle accelerator during April’s solar eclipse to search for ‘invisible’ matter that secretly powers our universe
  Large Hadron Collider will smash atoms together for the first time since 2022
  The experiment hopes to discover subatomic particles that exist inside atoms

  https://contramanipularii.wordpress.com/2024/03/23/eclipsa-solara-din-8-aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button