X

Târgul IT Cebit, Germania: Pas mare spre digitalizare

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Internetul este vinovat – și pentru faptul că cel mai cunoscut târg de electronică începe să semene cu altele.  Dar Japonia asigură diversificarea. Andreas Becker, de la Hanovra.

Mașini cu pilot automat? Există și la Târgul de Automobilistică de la Frankfurt (IAA) sau la conferința de tehnologie SXSW din Austin. Roboți care imită oamenii? Sunt de găsit la Târgul de Industrie de la Hanovra. Soluții Cloud, baze imense de date, realitate virtuală? La show-ul de electronice de larg consum din Las Vegas sau la Mobile World Congress din Barcelona. Dar drone? Mai nou în fiecare magazin de jucării.

Târgul Cebit, din Hanovra, care a început luni și care a fost deschis cu o seară înainte de cancelara Angela Merkel și de premierul Japoniei, Shinzo Abe, se confruntă cu o problemă, și anume că trendurile în domeniu nu sunt prezentate numai aici, ci peste tot. Oliver Frese, de la conducerea firmei organizatoare, Deutsche Messe AG, și șef al Cebit, nu pare să fie deranjat de acest fapt. „Pe vremuri, digitalizarea era mai degrabă abstractă”, spune acesta. „La acest Cebit poate fi experimentată.”.

Totul este interconectat

3.000 de firme din 70 de țări își prezintă produsele până pe 24 martie 2017. Numărul expozanților este identic cu cel de anul trecut, iar Frese preconizează și de această dată în jur de 200.000 de vizitatori.

Expozanții se concentrează în acest an pe modul în care poate fi utilizată digitalizarea în întreprinderi, mai ales în cele mijlocii.

Faptul că în curând totul va fi interconectat și salvat în Cloud este binecunoscut. La Cebit sunt citate studii, conform cărora în curând, la nivel mondial, vor fi conectate 50 de miliarde de gadget-uri, de la smartphone-uri la ventile ale unor mașini industriale și la senzorii automobilelor cu pilot automat.

„La un moment dat, fiecare capac de canal va afișa nivelul apei”, spune Thorsten Dirks, președintele Bitkom, Uniunea Federală a Industriei IT din Germania. „Asta se va întâmpla. Trebuie numai să observăm cum se dezvoltă tehnica senzorilor, câți senzori purtăm pe noi și că senzorii se montează și în textile”.

Oamenii paralizații pot merge din nou 

Producătorul de vopsele Bergolin folosește ochelarii Hololens de la Microsoft, care adaugă date suplimentare realității. Angajații producăori de vopsele par că își mișcă degetul în aer aiurea, dar de fapt decid în acest fel ce alte chimicale să adauge amestecului. Proiectul este încă în faza de testare.

Ekso Bionics produce așa-numitele exoschelete. Acestea sunt structuri robotice care sprijină corpul uman. Cu ajutorul robotului, Sebastian Erhardt, paralizat după un accident, poate din nou să meargă. Deocamdată, scheletul este folosit numai în clinici. Prețul actual se ridică la 120.000 euro.

Salesforce, un mare provider de soluții Cloud Computing din SUA, a dezvoltat cu mai multi antreprenori modele de date interconectate, printre care și cu producătorul de camioane MAN. Clienții care așteaptă o livrare pot afla oricând unde se află marfa lor. Managerii de firme de transport primesc informații despre intreaga flotă de automobile.

Există și pentru șoferi informații extrem de prețioase. Sistemul analizează stilul de condus al acestora și consumul, informând șoferul cum să procedeze pentru a avea un consum redus. „Mulți șoferi primesc prime atunci când consumă mai puțin combustibil”, spune un angajat Salesforce. „În acest fel își pot suplimenta veniturile”.

Locurile de muncă în pericol

Dacă și până când va mai fi nevoie de șoferi, rămâne de văzut. Pe coridoarele Cebit-ului se plimbă deja microbuze fără șofer care recunosc obstacole și opresc la nevoie. În Elveția câteva au fost date deja în folosință.

Și în agricultură, mașinile automate au devenit un subiect larg discutat. De pildă tractoarele fără șofer, prezentate de firma japoneză Magellan Systems. Tot despre reducerea costurilor este vorba și la standul Intel, care demonstrează cum se repară platformele petroliere sau turbinele eoliene cu ajutorul dronelor. Costurile de reparații se înjumătățesc.

Valoarea importurilor de hardware IT din Japonia este de cinci ori mai mare decât valoarea exporturilor IT din Germania către Japonia. Conform Bitkom, fiecare a patra firmă de tehnologie este din Japonia.

„Dacă nu reușim în Germania să ne garantăm un rol de lideri în domeniu, ne vom pune în joc bunăstarea”, spune președintele Bitkom, Thorsten Dirks. „Pentru că atunci nu mai putem crea locuri de muncă, iar multe dintre cele vechi vor fi automatizate și vor dispărea. Nici nu vreau să-mi imaginez acest scenariu”.

Din punctual de vedere al Germaniei, Japonia nu este numai țară parteneră, ci și concurent. Cancelara Angela Merkel a punctat însă în discursul său de deschidere elementele pe care cele două țări le au în comun.

„Când vezi cât trebuie să avem discuții contradictorii cu unii despre granițele deschise și despre comerțul liber”, a declarat Merkel referindu-se la vizita ei recentă în SUA, „e bine că noi (n.red. cancelara și premierul nipon Shinzo Abe) nu trebuie să ne certăm”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button