X

Oficiul NATO de la Chișinău susținut de premier și amenințat cu închiderea de președintele Dodon

de null

nato soldati americani elicopter - flickr nato

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a purtat joi seara o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în care s-a vorbit inclusiv despre măsurile ce urmează să fie implementate de către autorităţi pentru a facilita inaugurarea Oficiului de Legătură NATO de la Chişinău.  În acest sens, premierul a promis că va acorda tor sprijinul pentru acreditatea şefului şi personalului acestui birou NATO, transmite Deschide.md

Secretarul General al NATO a precizat că procedurile de acreditare vor fi lansate în luna martie şi este aşteptată până în iunie 2017 deschiderea Oficiului de Legătură de la Chişinău.

Premierul Filip l-a invitat pe Stoltenberg să vină în vizită în Republica Moldova tocmai pentru a participa la deschiderea biroului de la Chişinău. Cei doi politicieni au mai discutat despre consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice, precum şi despre sprijinul acordat de NATO în procesul de reglementare paşnică a conflictului din Transnistria.

Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău a fost semnat în noiembrie 2016 de Filip şi Stoltenberg la Chişinău.

Preşedintele Igor Dodon a susţinut în urmă cu două săptămâni că deschiderea biroului de legătură NATO la Chişinău ar fi o provocare din partea partenerilor ţării sale şi nu un ajutor în soluţionarea conflictului din Transnistria. De asemenea, liderul moldovean a ameninţat că va închide acest oficiu de la Chişinău.

“Sugerez tuturor să aştepte. O să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem. După următoarele alegeri parlamentare, dacă o să vă grăbiţi cu deschiderea, o să ajungem la situaţia că vom închide oficiul”, a spus Dodon.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat miercuri dimineaţă că biroul de legătură al aliaţei din Chişinău nu va fi o baza militară şi nici nu va avea un profil militar, fiind vorba despre o reprezentanţă diplomatică şi civilă în Republica Moldova, potrivit Unimedia şi News.ro.

”Oficiul de legătură NATO din Chişinău este o reprezentanţă diplomatică civilă. Nu este o bază militară sau de profil militar. Este un birou pur civil, diplomatic. De asemenea, nu este ceva impus R. Moldova, dar este rezultatul unei cereri formulate de Guvern. Personalul este pur civil. În afară de şefa biroului, care este de origine lituaniană, toţi angajaţii vor fi din Republica Moldova”, a declarat Oana Lungescu.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a aliaţei militare a precizat că acest birou va fi deschis până la jumătatea anului 2017.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button