X

Grigore VIERU – Astăzi ar fi împlinit 82 de ani. A fost omorât de comuniști?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un chip blând, o minte strălucită, un om bun și iubitor de oameni, iubitor de țară.  Așa era Grigore Vieru, poetul român născut dincolo de Prut. Așa l-au perceput nu doar apropiații, ci și aceia care și-au intersectat drumul cu al său. ”Există trei prilejuri de a te cunoaște pe tine însuți: munca, iubirea și cumpăna”. ”Patria este ca un copil: dacă uiți de ea, poate să plece de acasă”. Sunt două dintre credințele poetului de la a cărui plecare în veșnicie se împlinesc cinci ani la 18 ianuarie 2014.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul județ Hotin, în familia de plugari români a lui Pavel și Eudochia Vieru. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care a urmat școala medie din orașul Lipcani pe care a finalizat-o în 1953.

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se afla în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

”În viața mea am trecut prin mai multe cumpene. Bunul Dumnezeu m-a ajutat să ies din ele. (…) Pentru prima oară, poate, am luat în serios moartea și am căutat să dialoghez cu ea. Pe un ton destul de senin. Gândurile însă mi s-au îndreptat mai mult spre Dumnezeu. (…). Mă bucur că s-a redeschis biserica din satul meu de pe malul Prutului.

Pe 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Accidentul a avut loc pe traseul R-3 Chișinău-Hîncești-Cimișlia-Basarabească, când poetul se întorcea de la o manifestare dedicată lui Mihai Eminescu. La două zile după accident, la 18 ianuarie, poetul a murit la Spitalul de Urgență din Chișinău.

Epitaful pe care și l-a ales chiar Vieru, când a realizat că va pleca, în curând, în aceleași stele în care era și Mihai Eminescu, este: ”Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce “în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru dragostea și talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieți, prin puterea cuvântului, pentru conviețuirea oamenilor în pace și înțelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre frații de aceeași limbă”.

Poezia lui Grigore Vieru, la fel ca piesele muzicale scrise pe versurile lui, rămân nu doar în patrimoniul literaturii sau al muzicii din Republica Moldova, ci și în memoria tuturor românilor, pentru că Vieru a fost poetul român de dincolo de Prut pentru care trecerea peste Podul de flori a fost cea mai mare bucurie”. AGERPRES (Documentare — Marina Bădulescu, Editor — Cristian Anghelache)

Cojocari Vitalie: Cum l-au omorat comunistii pe Grigore Vieru?

Nu vreau sa va par paranoic cu titlul asta. Va trebui sa fiu atent cu argumentele, nu de alta dar este de fapt o metafora. Am in vedere uciderea poetului, nu a omului fizic Grigore Vieru. Desi, cine stie. Bursa zvonurilor a inceput sa musteasca de tot felul de informatii.
In primul rand unii se intreaba de ce Grigore Vieru nu a avut centura? Cine a aranjat asta? In plus soferul a scapat cu viata. Cum de a reusit se intreaba altii? Eu nu cred ca accidentul a fost unul provocat. Foarte multa lume nu poarta centura, iar Grigore Vieru a suferit rau in accident pentru ca era pe “bancheta mortii”, aflata in dreapta soferului. Este cel mai periculos loc intr-o masina, intrebati orice sofer cu experienta.
Un alt zvon, pe care insa tind sa-l cred, este legat de faptul ca medicii romani veniti la Chisinau cu un elicopter sa-l ia pe suferindul Grigore Vieru s-au intors la Bucuresti fara nimic. Si nu uitati, in elicopter se afla Raed Arafat, ditamai secretar de stat. Avea o misiune clara sa-l aduca pe Grigore Vieru in Bucuresti. Nu a reusit. Explicatia oficiala: “medicii au decis ca transportarea poetului este prea riscanta.
Care medici? Transportarea cu elicopterul, ar fi durat cel mult o ora si ar fi avut loc in conditii meteo bune. Despre ce riscuri este vorba? Intrebarile acestea au ramas fara raspuns.
Bine, ma veti intreba, dar avea sanse sa supravietuiasca daca era adus la Bucuresti? Cu siguranta, da. Acum sa nu credeti ca medicii de la Chisinau nu sunt buni. La Chisinau sunt medici extraordinari si bine pregatiti. Sa nu credeti ca acestia nu au depus toate eforturile pentru al salva. La un moment dat chiar l-au adus de pe lumea cealalta – inima poetului se oprise. Din pacate, insa, in zilele noastre priceperea medicilor nu este suficienta. Diferenta o face tehnologia. Iar la Bucuresti avem o tehnologie medicala de ultima ora, am vazut cu ochii mei prin spitale tot felul de roboti, am fost martor la transplante de inima, rinichi, ficat. Daca era o sansa trebuia luata in calcul.
De ce nu s-a intamplat asta? Pentru ca comunistii de la Chisinau, spun unii, s-ar simti umiliti daca un mare poet aflat in curtea lor ajunge la Bucuresti si mare minune, este adus la viata. Ce lovitura de imagine pentru ei intr-un an electoral. Sunt sigur, daca lui Voronin i s-ar fi solicitat, si este posibil sa se fi intamplat, aprobarea pentru ca partea romana sa-l ia pe Vieru, ar fi tras un “niet” furios.
Are doua motive sa faca asta. In primul rand nu se umileste el “dandu-l” pe Grigore Vieru, in al doilea rand, il doare in cot de Grigore Vieru care toata viata a militat pentru unirea cu Romania. Daca exista o sansa in plus sa moara la Chisinau, pai cu atat mai bine. Tin sa precizez, astea sunt doar zvonuri, informatii imposibil de verificat si pe care le vom putea investiga numai dupa ce comunistii vor fi debarcati de la putere.
Sa revin la ce am vrut sa zic de fapt. Vroiam sa spun ca propaganda comunista de la Chisinau incercase asasinarea poetului Grigore Vieru cu mult timp inainte ca omul Grigore Vieru sa se fi zdrobit in accident. Televiziunile, radiourile, ziarele comunistilor l-au ingropat, l-au ignorat, l-au murdarit. De exemplu un oarecare Contiu zgaraia hartia:
Grigore Vieru, deloc obosit de laudele, distinctiile si recunoasterile cu care a fost rasplatit de catre URSS, R. Moldova si Romania, ii infantilizeza fatis pe lingvistii moldoveni si pe alti confrati de condei.” Tot acest oarecare Contiu continua: “Grigore Vieru, care se vrea a fi un mare ginditor, un om preocupat de soarta conationalilor sai, ignora cu desavirsire problemele actuale cu care se confrunta moldoveanul, nascocind un pseudotestament privind soarta limbii, chestiune politizata in exces de catre chiar el si anturajul sau prounionist roman. Auziti, parca moldoveanului i-ar arde de limba, nu de piinea zilei de mâine!
Si daca ziarele comunistilor l-au vorbit de rau, pai propaganda de la televiziuni l-a uitat. Niciun cuvintel.
Uite-asa l-au si omorat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button