Două facsmile din dosare penale care atestă colaborarea instituţională dintre Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sunt prezentate de jurnaliştii „Evenimentului Zilei”, unul dintre acestea reprezentând o adresă din 2015 a DNA către Serviciul Tehnic.
Unul din facsimile provine dintr-un dosar în care un avocat a formulat o sesizare la Inspecţia Juridică a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu privire la imixtiunile Serviciului Român de Informaţii (SRI) în dosarul clientului său, transmite Mediafax, care citează „Evenimentul Zilei” (EVZ).
În motivarea respingerii sesizării, magistratul s-a referit la baza în care SRI a fost împuternicit cu atribuţiuni în domeniul cercetării penale, respectiv: “folosirea sprijinului Serviciului Român de Informaţii s-a realizat în conformitate cu dispoziţiile art. 1, art. 3 lit. f) din Legea securităţii naţionale nr. 51/1991, având în vedere şi Hotărârea nr. 17/28.02.2005 a Consiliului Superior de Apărare a Ţării, care a integrat problema corupţiei şi combaterea ei în structura strategiei de securitate naţională, ca factor de risc, respective de securitate naţională”.
Magistratul îşi fundamentează astfel, arată EVZ, decizia pe invocarea existenţei unui act secret, emis de o entitate fără capacitate de legiferare.
Filmările și interceptările rămâneau, în final, la SRI
Potrivit documentului reprodus în cel de-al doilea facsimil, în cursul anului 2015, DNA a emis o adresă către Serviciul Tehnic al instituţiei, serviciu care efectuează în principal activităţi criminalistice, activităţi de fixare, prin mijloace audio şi video, a actelor procedurale, asigură punerea în executare, inclusiv prin serviciile şi structurile specializate, a autorizaţiilor de interceptare şi înregistrare a convorbirilor, comunicărilor şi imaginilor etc.
În această adresă, procurorul-şef DNA, pentru care a semnat adjunctul, procurorul Marius Iacob, le aduce la cunoştinţă celor de la Serviciul Tehnic că “în interesul cercetărilor penale care se efectuează “ şi conform cu încheierea de şedinţă dată în acel dosar, urmează să procedeze la “punerea în executare a măsurii dispuse”. Adică, potrivit sursei citate, să se treacă la interceptări, supravegheri, urmăriri, filmări, la activităţi din atribuţiunile acestei Serviciu Tehnic. Acelaşi document le indică celor de la Serviciul Tehnic că există şi un “beneficiar secundar”, respectiv unităţile militare UM 0127 Bucureşti şi UM 0764 Constanţa, indicativele celor două desemnând unităţile SRI Bucureşti şi SRI Constanţa. Astfel, după ce ofiţerii de poliţie judiciară şi-ar fi încheiat activităţile dispuse, respectiv de interceptări, supravegheri, urmăriri, filmări, rezultatele acestor activităţi urma să fie înaintat nu doar beneficiarului principal, adică procurorului de caz, ci şi unui “beneficiar secundar”, respectiv două unităţí SRI.
EVZ: Protocoalele din 2009, semnate de KOVESI și COLDEA!
Potrivit EVZ, protocoalele din 2009 au fost semnate de şeful Ministerului Public, respectiv procurorul general de atunci, care era Laura Codruţa Kovesi, şi de către Florian Coldea, ca prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, directorul SRI de atunci, George Maior, evitând să semneze documentele.
DNA a precizat, într-un comunicat transmis vineri, 27 ianuarie, că “nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori şi ofiţerii de informaţii în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal şi Legea 78/2000”.
Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a mai susţinut că serviciile de informaţii nu au nicio atribuţie în desfăşurarea propriu-zisă a urmăririi penale, susţinând că practicile la care se face referire în spaţiul public sunt “absurde”, persoanele cercetate având la dispoziţie instrumente legale prin care să le fie protejate drepturile.
Pe de altă parte, în şedinta Consiliului Superior al Magistraturii din 18 ianuarie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că a existat un protocol privind echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii.
Procurorul general al României a explicat, pentru Mediafax, că discuţia din CSM a avut loc ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit căror s-ar fi format comisii mixte între procurori şi angajaţii serviciilor de informaţii. Lazăr a confirmat existenţa unui protocol între Ministerul Public şi SRI, menţionând că acesta a funcţionat legal.
Cititi va rog si:
Sub masca ANTICORUPTIEI, se pun bazele POLITIEI POLITICE. In Romania se aplica schema din Mexic
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.