Amnesty International acuză miercuri dimineaţă autorităţile filipineze de ”planificarea sistematică” a unor execuţii extrajudiciare, mascate de sângerosul război al drogurilor, care a cuprins naţiunea asiatică de la preluarea puterii de către preşedintele Rodrigo Duterte, relatează BBC.
De asemenea, reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale au publicat un raport în care susţin că aceste execuţii extrajudiciare ar putea să fie considerate ”crime împotriva umanităţii”.
Peste 7.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele şase luni, după lansarea ”războiului drogurilor” de către preşedintele Duterte.
Acesta a sprijinit întotdeauna campania de crime extrajudiciare, menţionând că poliţiştii au dreptul să deschidă focul asupra suspecţilor dacă se simt ameninţaţi.
Însă, Rodrigo Duterte s-a văzut nevoit să suspende la începutul săptămânii decretul prezidenţial care permitea poliţiştilor să deschidă focul împotriva unor suspecţi neînarmaţi, după uciderea unui afacerist sud-coreean de către un grup de poliţişti antidrog şi a cerut o campanie de epurare a forţelor poliţieneşti din Filipine.
De asemenea, poliţiştii filipinezi au susţinut anterior că persoanele ucise în ”războiul drogurilor” au opus rezistenţă arestării.
Amnesty a disputat acest scenariu prezentat de poliţişti, aducând în discuţie mărturii şi investigaţii independente.
”Suntem profund îngrijoraţi că aceste crime deliberate şi râspândite a unor presupuşi consumatori de droguri… par să fie mai degrabă planificate şi organizate în mod sistematic de către autorităţi. Poliţiştii intră adeseori cu forţa în locuinţe şi ucid cu sânge rece persoane neînarmate, dar suspectate că vând sau consumă droguri”, se arată în raportul publicat de Amnesty International.
Martorii au descris incidente în care suspecţii neînarmaţi ţipau în genunchi că se vor preda, dar erau oricum executaţi pe loc de poliţiştii filipinezi.
De asemenea, autorităţile falsifică adeseori dovezi şi rapoarte pentru a-şi acoperi urmele, întrucât există beneficii financiare pentru comiterea acestor crime. Un poliţist a mărturisit că primeşte bonusuri financiare pentru fiecare crimă comisă, precum şi şpăgi din partea unor firme de pompe funebre.
Cele mai multe victime ucise sunt persoane sărace şi incluse pe lista ”drogurilor”, care este pregătită în avans de autorităţile guvernamentale.
Tocmai această listă este extrem de problematică, întrucât este redactată pe baza unor zvonuri lansate de membrii unor comunităţi, iar acuzaţiile nu sunt niciodată verificate de poliţiştii din Filipine.