X

Ortodox Typos: „De ce Patriarhul Bartolomeu refuză să dea explicaţii?” / Tăcerea confimă existenţa unui sentiment de vinovăţie?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Răsfoind săptămânalul „Presa Ortodoxă” (O.T.), al „Uniunii Ortodoxe Elene” (Π.Ο.Ε.), din 24 Ianuarie 2017, ne-a atras atenţia, printre altele, şi articolul redactorului şef Gheorghios K. Trambulis, cu titulul „De ce Patriarhul Bartolomeu refuză să dea explicaţii?”, din care spicuim referitor la interviul cerut Patriarhului Constantinopolului:

…A cerut să-i trimitem întrebările. După multă cugetare şi în urma sfaturilor primite de la Părinţi şi fraţi, am trimis următoarele întrebări:

 1. Care sunt limitele dogmatice ale Uneia, Sfinte, Soborniceşti şi Apostolice Biserici (taine, rugăciuni comune etc.), şi rolul canonic al Întîistătătorilor Acesteia?
 2. Este influenţată Patriarhia Constantinopolului de disputa dintre Rusia, S.U.A. şi Turcia pe fondul evenimentelor din Orientul Mijlociu; de ex. în probema Şcolii de la Halki?
 3. Multitudinea formelor organizatorice bisericeşti ale Statului Elen (6 sisteme directorale) există în acord cu Dreptul Comun şi cu Canonul „treburile bisericeşti trebuie să se urmeze aceeaşi evoluţie cu cele ale politicienilor»? ÎPS de Nea Smirni, în prezentarea sugestiilor sale, în cadrul Sinaxei Ierarhilor din Noiembrie 2015 a observat că se creează probleme pimantice din moment ce Biserica Elenă nu are posibilitatea de a se adresa Ţării, în totalitatea acesteia.
 4. Cum vor putea intra în aplicare deciziile aşa numitului „Mare Sinod” din moment ce Ierarhi şi Profesori constată lipsa de premize canonice pentru însăşi realizarea acestuia în primul rînd, iar, în paralel, este riscată unitatea Bisericii (Schismă, întreruperea pomenirii etc.)

Ne aşteptam ca în cîteva zile să ni se satisfacă cererea, cu atît mai mult cu cît Patriarhul dă zilnic interviuri şi se fotografiază cu fotbalişti, atleţi, actori, cu persoane de alte confesiuni şi religii, apare în multe medii de comunicare din Grecia, Turcia şi internaţionale. Însă, în loc de a primi acordul la cererea noastră – raţională, teologică şi de la sine înţeleasă – am primit următorul răspuns:

„Dragă domnule Tramboulis,

Din Ordinul Dumnezeiescului ÎPS Patriarh Ecumenic k.k. Bartolomeu, vă transmit părinteştile Sale Urări şi vă informăm că întrebările dumneavoastră nu vor primi răspuns.
Cu urări din partea mea, personal, pentru Dumneavoastră şi familia Dumneavoastră

Cu respect,
Protopresbiter Dositheos Anagnostopoulos

Din nefericire nu s-a respectat nici măcar protocolul… Nu a răspuns Patriarhul, în persoană, nici vreun Episcop sau vreun Protosighel, nici Arhisecretarul, ci un simplu protopresbiter, care nici măcar nu semnează în calitatea sa de responsabil cu Biroul de Presă, aproape ultimul, deci, pe scară ierarhică, din moment ce la evenimente de fiecare zi trimite Ierarhi de la  Patriarhie. În felul acesta Patriarhul a vrut să subestimeze „Presa Ortodoxă”, neglijînd, însă, faptul că prin asta îşi arată dispreţul faţă de mii de Ortodocşi din toată lumea care şi-au pus speranţa într-o declaraţie publică Ortodoxă despre toate problemele care cutremură în ultima vreme Biserica Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare cleric şi Episcop este dator a fi în primul rînd şi cu smerenie „diacon” pînă şi al celor mai neînsemnaţi fraţi ai săi, cititori ai „Presei Ortodoxe”, deoarece şi pentru aceştia a răbdat Domnul moartea pe cruce. Cel mai  important nu este însă faptul că nu răspunde cuviosului popor, ci faptul că nu răspunde la chiar întrebările de actualitate ce i se pun. De ce asta? Nu cumva, pînă la urmă, găsim răspunsul în faptele şi în scrierile sale? Nu cumva tăcerea confimă existenţa unui sentiment de  vinovăţie? Îi dorim să se poată justifica în faţa Domnului, cînd i se va cere socoteală pentru toate cele încredinţate lui.

Redactor şef
Gheorghios Tramboulis

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Nu știm dacă Patriarhul Bartolomeu are vreun sentiment de vinovăție sau pur și simplu îi tratează cu indiferență pe cei care îi cer explicații, celebrând victoria ereziilor premergătoare antihristului mai ales acum, după sinodul eretic din Creta, și punând la cale noi strategii mega-ecumeniste.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

 1. Da da sa vezi ce declară kaka Francisc, dacă nu mă înșel i-am trimis link fratelui admin, atît că nu era în română

 2. Acesta este raspunsul Patriarhiei, luat de pe site-ul Orthodox Typos, tradus cu Google translate:

  “Stimate domnule Tramboulis

  Prin porunca Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, eu transmit binecuvântările Sale părintești să vă informez că întrebările nu vor primi răspuns.

  Cu cele mai bune urări personale pentru tine si familia te

  cu sinceritate

  Protopopul Dositei Anagnostopoulos”

  Deci este posibil ca “Dumnezeiescului” sa fie de fapt “Sfintitului”, asa cum este formula de adresare catre episcopi.

  Sa nu fiu gresit inteles: nu vreau decat o traducere corecta.

  Doamne-ajuta!

  1. Doamne ajută!

   Google translate o mai ia şi pe scurtătură; Formula folosită în epistolă este, după înţelesul meu: … Θειοτάτης (Dumnezeiescului, Divinului) Παναγιότητος (ÎPS sau PS) του Οικουμενικού Πατριάρχου (Patriarh Ecumenic) κ.κ. Βαρθολομαίου.

   Iertare!

   1. Am omis; formularea este … Αυτού Θειοτάτης… etc., deci, …Divinităţii Sale (ÎPS-lui etc.)

    Graba strică treaba!

    Iertare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button