Decizia medicilor de a nu prescrie pacienţilor cu cancer o anumită dietă poate să fie fatală pentru aceştia, susţine John Ionescu, director ştiinţific şi fondator al „Clinicii Speciale Neukirchen” din Germania şi profesor asociat de medicină nutriţională în Austria şi România. Cercetătorul atrage atenţia asupra importanţei nutriţiei funcţionale în tratarea bolilor cronice şi ne descrie propria sa dietă.
NUTRIŢIA MEDICINA VIITORULUI
Cum este promovată nutriţia în şcoli şi la nivelul medicilor din România?
Am fost bucuros să constat că şi în România s-au făcut primii paşi în promovarea acestei discipline, mă refer în special la Nutriţia Funcţională şi Nutriţia Medicală, care este o ramură deosebit de importantă în managementul bolilor cronice. Din păcate, această linie de dezvoltare este foarte recentă şi ca atare pot să spun, din experienţa de 30 ani pe care o am în acest domeniu, că terapiile clasice în bolile cardio-vasculare, în bolile alergice şi dermatologice, în bolile autoimune şi în bolile neoplazice nu au benficiat până de curând de acest ajutor de mare valoare al nutriţiei funcţionale, nici în România si nici pe plan european, referindu-mă aici la curricullum-ul instituţiilor de educaţie medicală din tară şi din comunitatea europeană.
Este nutriţia medicina viitorului ?
Care ar fi particularităţile tratamentelor nutriţionale oferite în clinica din Germania pe care aţi fondat-o?
La conferinţă am expus câteva metode pentru identificarea alimentelor cu potenţial inflamator în cazul unor boli alergice, dermatologice, cardiovasculare şi în cancer. Am continuat cu o sinteză a direcţiilor de tratament pe care le urmăm la Spezialklinik Neukirchen din Bavaria. Terapiile pe care le practicăm sunt integrative, adresându-se cauzelor bolilor respective şi nu simptomelor. Datorită abordării riguros ştiinţifiice a programului diagnostic şi terapeutic şi datorită rezultatelor obţinute de-a lungul timpului, aceste tratamente sunt decontate integral de către Casele de Sănătate din Germania, Austria, Belgia,Olanda şi alte ţări din UE de peste 25 ani.
Întrucât pacientul nu ştie care dintre alimentele preferate îi produce reacţiile inflamatorii, am prezentat testele speciale de imunitate humorală şi celulară absolut necesare în identificarea antigenelor alimentare incriminate alături de testele pe care le facem pentru detectarea reacţiilor pseudo-alergice – cum ar fi intoleranţele la lactoză, fructoză, amine biogene (histamină, tiramină, octopamină) şi la gluten. Datele obţinute fac inputul unui program special de dietetică integrativă (Food Allergy Control), care, perfecţionat timp de 20 ani, permite atât însumarea tuturor datelor privind alergiile şi intoleranţele alimentare, cât şi procesarea acestor date cu elaborarea unei diete personalizate pentru pacientul respectiv în aşa-numitul sistem de rotaţie. Pe scurt, după eliminarea tuturor antigenelor incriminate în reacţiile inflamatorii dovedite la acest pacient, alimentele permise sunt oferite într-un program de rotaţie de 4 zile, grupele de alimente din prima zi revenind pe masă în ziua a 5-a, cele din ziua a 2-a revin în ziua a 6-a şi aşa mai departe, tocmai pentru a evita o nouă sensibilizare la noi alimente.
Această rotaţie împiedcă sistemul imunitar să răspundă printr-o nouă sinteză de anticorpi sau prin sensibilizarea limfocitelor T, o măsură extrem de importantă pentru evitarea recidivelor. Tratamentul se face fără a folosi cortizon, antihistaminice sau imunosupresoare. Este evident că numai o terapie cauzală poate duce la un efect de dispariţie a simptomelor pe termen lung. Nutriţia personalizată o asociem cu asanarea microbiomului intestinal, total deranjat în bolile respective, şi cu eliminarea unor mari cantităţi de toxine industriale şi metale grele acumulate în corpul pacienţilor. Acest program este la fel de valabil prin potenţialul anti-inflamator şi detoxifiant atât în bolile alergice dermatologice cât şi în bolile autoimune, cardiovasculare şi neoplazice. În boala canceroasă apar aspecte speciale pe care trebuie să le luăm în calcul. Programul poate fi accesat online şi de colegii din România prin simpla luare de contact cu firma Food Allergy Control ( www.allergy-diet.com ) şi preluat în practica curentă.
Ce ar trebui să ştie un pacient despre nutriţia funcţională?
NUTRIŢIE ŞI CANCER
Una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale ultimelor decenii este cancerul. Cât de importantă este nutriţia în cancer?
Pe lângă starea de inflamaţie cronică care poate fi cauzată de diverse antigene alimentare (substanţe care pot provoca formarea anticorpilor şi sensibilizarea limfocitelor circulante – n.r.) şi care trebuie eliminate încă de la începutul terapiei. În faza iniţială, pacientul cu boală malignă are nevoie de un bun terapeut şi respectiv dietetician care a înţeles particularităţile metabolice comune tuturor celulelor canceroase. Prezentăm aceste aspecte în mod detaliat la seminariile de medicină integrativă sub egida UMF Carol Davila, care vor avea loc şi în acest an, în Bucuresti, începând cu luna feburarie.
În acest sens, este esenţială înţelegerea rolului zaharurilor, în special al glucozei şi fructozei, în metabolismul energetic al celulelor canceroase. Aceste celule se hrănesc predominant cu zahărul pe care-l iau din sângele pacientului şi, ca atare orice creştere a glicemiei sangvine, conduce la o accelerare a multiplicării tumorale. Acest zahăr, absolut necesar celulei canceroase, este metabolizat pe cale glicolizei aerobe (efectul Warburg) cu producerea unei cantităţi crescute de acid lactic pe care celula canceroasă îl elimină în spaţiul extracelular cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie.
Eliminarea continuă a protonilor de hidrogen şi a acidului lactic asociată cu acumularea intracelulară de elemente reductive precum Glutationul, cysteina, NADH-ul şi, în special, glucoza, conferă celulei canceroase o stare de redoză asociată cu un pH alcalin care îi permite o multiplicare permanentă, similară cu cea a celulelor embrionale sănătoase.
Pe de altă parte, starea de acidoză extracelulară (Mărirea acidităţii sângelui, datorită unor tulburări funcţionale în organism – n.r.) realizată prin mecanismul menţionat mai sus conduce atât la avansarea rapidă a tumorii în ţesuturile înconjurătoare prin activarea proteazelor corespunzătoare, cât şi la anihilarea activităţii celulelor sistemului imun, care rămân paralizate la locul tumorii, contribuind la creşterea în dimensiuni a acesteia.
Ca atare, scopul unei terapii nutriţionale adecvate nu poate fi decât reducerea consumului de glucoză a celulelor tumorale, eliminarea redozei intracelulare necesare multiplicării şi compensarea corespunzătoare a acidităţii extracelulare. Atât intervenţiile din clinica noastră cât şi studiile universitare la nivel mondial pe care le-am prezentat în cadrul conferinţei demonstrează rezultate clinice deosebite în acest sens. Spre exemplu, corectarea acidozei extracelulare poate fi efectuată extrem de simplu prin administrarea lactatului sau a bicarbonatului de sodiu, fapt care reface capacitatea celulelor sistemului imun de a ataca periferia tumorii şi reduce dramatic capacitatea de metastazare a tumorii.
Studiile americane şi europene în acest domeniu aduc dovezi zdrobitoare în acest sens, desigur o veste proastă pentru firmele de medicamente, întrucât bicarbonatul care costă 2 lei poate fi folosit extrem de eficient în combaterea acidozei extracelulare şi a metastazărilor, reducând frecvenţa şi intensitatea acestora.
CELULELE CANCEROASE SE HRĂNESC CU GLUCOZĂ
Care sunt cele mai importante aspecte care trebuie avute în vedere la nutriţia pacientului afectat de cancer?
Cel mai important factor îl reprezintă reducerea consumului de glucoză, ori aici sunt diferite tehnici care vizează atât reducerea intrării glucozei în celula canceroasă prin inhibarea transportorilor de glucoză, cât şi, în primul rând, prin reducerea nivelurilor sangvine ale glucozei circulante. Este esenţial pentru un pacient cu boală canceroasă ca medicul să îi prescrie o dietă hipocalorică, o dietă ketogenă, cel puţin pentru perioada imediat dinainte şi după terapia anticanceroasă clasică, cu 3 zile înainte de chimioterapie şi 3 zile după chimioterapie. Această dietă ketogenă, la rândul ei, are un potenţial redox pro-oxidativ consumând rezervele celulei tumorale şi făcând-o mult mai sensibilă atât la chimioterapie, cât şi la terapia cu radiaţii.
Ce înseamnă pentru pacienţi ingnorarea acestor recomandări alimentare?
Ce ar trebui să ştie oamenii în ceea ce priveşte prevenţia cancerului?
CANCERUL ŞI CHIMIZAREA MÂNCĂRII
Cum arată dieta dumneavoastră personalizată?
Întrucât nu sufăr de alergii, nu am nevoie de o dietă personalizată pe care să o urmăresc în fiecare zi pentru a mă feri de contactul cu alimentele nocive. Ştim însă cu toţii că, de la o anumită vârstă, după ce ai trecut de 40-50 de ani, metabolismul energetic se schimbă, iar tendinţa de acumulare a grăsimii abdominale şi viscerale creşte rapid pe măsura scăderii producţiei de HGH şi testosteron. Paralel, scade treptat şi masa musculară. Contra acestor evoluţii mă apăr printr-o dietă cu indice glicemic scăzut, din care elimin pe cât posibil pâinea, făinoasele şi dulciurile, ceea ce-mi permite două lucruri esenţiale:
1. Să menţin o insulinemie şi o glicemie constante;
2. Să evit accesele de foame şi ca atare să pot lucra 14-18 ore fără să mănânc.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă nu este o idee bună să forţăm ultimele rezerve ale corpului cu creşteri inutile de insulină, care pot induce în timp rezistenţă la insulină, sindromul metabolic şi depunerea grăsimii periferice cu toate efectele secundare precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi aşa mai departe. Din păcate, nici în cazul diabetului soluţiile de tratament nu sunt cauzale, preferându-se administrarea de insulină ani de zile în cazul diabetului de tip I, sau a substanţelor anti-diabetice la diabetul de tip II, în loc să se identifice şi să se elimine tocmai alimentele cu indice glicemic crescut ce produc aceste descărcări masive de insulină. Prin urmare, cel mai simplu lucru pentru mine este să rămân la această dietă cu indice glicemic scăzut şi să prestez o activitate fizică în măsura timpului disponibil.
Cum priviţi consumul de carne de către pacienţii cu cancer?
Ce rol are stresul în bolile canceroase?
Carte de vizită – Assoc.Prof.Dr. John Ionescu
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
E o problema nu numai cu consumul excesiv de zaharuri, ci si cu cel de proteine, fiindca tesuturile cresc exclusiv in urma aportului de proteine (alimentele de origine animala sunt bogate in proteine – carnea, ouale, exceptie untul)
Evaluarea științifică a dietei Metabolic-Balance
Specialiștii de la AKH-Viena spun că ”efectul yo-yo în această dietă este inevitabil”. Alexandra
Kreissl de la Universitatea de Medicină din Viena, catedra de medicină nutrițională, doctor în
nutriție și științe medicale aplicate și expert în biochimie nutrițională, alături de prof. univ. dr.
Kurt Widhalm, doctor în medicină, specialist în nutriție clinică și medicină nutrițională, în
raportul de evaluare științifică a acestei diete au concluzionat că: ”Dieta Metabolic-Balance nu
este așa cum promite și este asociată cu costuri ridicate. La începutul acestui regim alimentar
există o pierdere inițială în greutate, dar în cazul în care se dorește o mentinere pe termen lung,
problema este foarte discutabilă. Trecerea de la faza 2 la faza 3, mai devreme sau mai târziu,
conduce la efectul yo-yo. Această dietă nu poate fi recomandată, întrucât Metabolic-Balance se
bazează pe elemente fundamentale care în mare măsură contravin recomandărilor nutriționale
științifice. Conceptul nu are studii științifice și nici rapoarte reprezentative ” (http://www.drmoosburger.at/wp-content/uploads/pub115.pdf; http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-3-
10022009/originalarbeit-bewertung-von-metabolic-balance.html).
Planuri nutriționale făcute de un calculator?
”Potrivit Funfack, compania foloseste un program de calculator pentru a crea planurile de dieta
la nivel mondial in fiecare luna, pentru care consilierii platesc 80 de euro fiecare. Compania
recomandă ca dieta să nu fie oferită consumatorului final sub 360 EUR, deoarece coaching-ul
individualizat este o parte importantă a programului.”
(https://de.wikipedia.org/wiki/Metabolic_Balance)
”
coaching individual 485 € 460 € 360 € 600 € 360 €
”
Pentru români prețul folosit de intermediarii consilieri este cel mai mare, de 600 Euro.
Citiți și ”De ce este prea scump acest program” și care sunt riscurile!
https://www.meinbauch.net/metabolic-balance/. Puteți folosi Google Transltae!
”Compania din Germania acordă licențe în mai mult de treizeci de țări [3] și a instruit mulți
îngrijitori” (În România își spun consilieri). ”Cursurile de îngrijitor costă 935 Euro. Îngrijitorii
activi plătesc o taxă anuală de licență în plus față de costurile pentru planurile individuale de
nutriție (https://www.stern.de/panorama/wissen/metabolic-balance-was-ist-dran-am-diaet-trend–
3427312.html; https://de.wikipedia.org/wiki/Metabolic_Balance)” După câteva zile de cursuri
oricine poate deveni îngrijitor ”consilier” acreditat: croitori, funcționari, sportivi, medici de
diverse specializări (ginecolog, endocrinolog, oftalmolog etc.).
31.07.2007
Protectia Consumatorului atrage atenția: Efectul nu este cel promis
”La prețuri de până la 350 de euro, fiecare primește un plan individual de nutriție pentru slăbire.
Protecția Consumatorului Bavaria consideră această metodă foarte controversată și sfătuiește să
nu fie folosită. Pana in prezent, nu exista dovezi stiintifice pentru existenta unor tipuri metabolice
si concluzii cu privire la dieta, explica dr. med. Martin Hofmeister, specialist în nutriție la
Protecția Consumatorului Bavaria. Pe baza unei probe de sânge, un plan nutrițional individual
este creat prin intermediul unui program de calculator. Se recomandă precauție: „Problema
este că termenul de nutriționist nu este protejat legal. Există numeroase instituții care pregătesc
îngrijitori în cursuri rapide (câteva zile) și mai puțin bine”, explică expertul în nutriție dr. med.
Hofmeister. Programele de scădere în greutate de înaltă calitate sunt conduse de nutriționiști sau
dieteticieni (https://web.archive.org/web/20130225064132/http://www.verbraucherzentralebayern.de/Gesuender-und-schlanker-mit-dem-persoenlichen-Stoffwechselprogramm).”
”Sfaturile privind nutriția în multe cazuri nu sunt date de personal specializat (nutriționiști,
dieteticieni) http://www.forum-ernaehrung.at/ernaehrung/diaeten/detail/news/detail
/News/metabolic-balanceR/ .” După câteva zile de cursuri oricine poate deveni îngrijitor ”consilier”
acreditat:
Bibliografie:
Meffert C, Gerdes N: Program Adherence and Effectiveness of a Commercial Program: The
Metabolic Balance Study. Journal of Nutrition and Metabolism 2010, Article ID 197656
Zellhofer N: „Metabolic Balance Program”: List instead of balance for weight
regulation. Nutrition current 1/2009, p. 7-8.
Association for Consumer Information (VKI): Diet: metabolic balance. Consumer 1/2010.
Kreissl A, Widhalm K: Review of Metabolic Balance. Austrian doctors newspaper from
10.2.2009.