Iata ce aflam din articolul Cardul de sănătate – mărul discordiei dintre CNAS şi medicii de familie. Tot ce trebuie să ştii despre cel de-al doilea buletin:
Cum arăta un card de sănătate şi care va fi rolul său
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că acest card este la fel de important ca şi un act de identitate. Practic, nu vom putea fi consultaţi de un medic dacă nu avem asupra noatră cardul de sănătate. Mai mult, fără acest card medicul de familie nu va putea elibera nici trimiteri către medicii specialişti. Pe acest card vor fi trecute numele, prenume posesorului, dar şi CNP-ul. Fiecare card va avea un număr de identificare. Tot pe cardul de sănătate se vor ma găsi informaţii despre grupa sanguină şi RH-ul posesorului, dar şi dacă suferă de o boală gravă.
Cardul de sănătate va avea o dimensiune asemănătoare cu cea a unui card de credit, în interiorul căruia va fi incorporat un cip. Odată primit acesta va avea o valabilitate de 5 ani. Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA.
Autorităţile spun că acest card este extrem de important şi joacă un rol esenţial în informatizarea sistemului sanitar. „Cu ajutorul lui se vor putea controla mai bine banii din sistem. Fiecare pacient va vedea ce servicii medicale a folosit într-o anumită perioadă, iar astfel vor fi evitate fraudele din sistem”, a spus Cristian Buşoi.
Din 2014, cardul de sănătate şi buletinul vor deveni un singur document
Preşedintele CNAS a adăugat că, din 2014, cipul de pe cardul de sănătate ar putea fi integrat în buletinele sau cărţile de identitate noi.
“Adică pe măsură ce oamenii vor schimba cărţile de identitate, noile documente vor avea implantat şi cipul de pe cardul naţional de sănătate, care cuprinde datele de identificare, grupa sanguină, Rh, boli cronice şi acceptul privind donarea de organe”, a mai spus Buşoi.
Iata si ce mai putem citi in articolul Până în sfârşitul anului vor fi 7,5 milioane de carduri de sănătate. Vezi cum arată acestea:
Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat, marţi, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.
“Potrivit Legii sănătăţii, orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale. În acest context, până la sfârşitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sănătate vor fi distribuite către casele judeţene de asigurări de sănătate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuţia şi să realizeze iniţializarea cardurilor. Totodată, vor fi stabilite specificaţiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantată compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic”, a spus Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă în care a prezentat principalele obiective ale mandatului său la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Iar conform articolului Cum a ajuns cardul de sănătate LA MÂNA PRIMARILOR. PLUS: cele cinci schimbări anunțate de noul șef al Casei de Asigurări cardurile de sanatate au:
Cele mai sigure cip-uri din UE
Documentul va conţine date medicale utile (Rh, grupa de sânge, boli vitale) şi un certificat digital emis de Ministerul de Interne. Cipul încorporat este unul dintre cele mai sigure de pe piaţa UE, iar datele stocate pe acesta vor fi accesate pe baza unui PIN. La activare, pacientul îşi va schimba codul PIN.
Cititi va rog si:
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Clinicile particulare nu cer NICIODATA cardul…Daca am merge toti la ei, cardurile de sanatate nu ar mai fi folosite..Si daca am avea mereu grija la ce mancam si la ce viata ducem, am ajunge din ce in ce mai rar la medic..Asta putem face toti,zilnic.Putina cumpatare si intelepciune nu dauneaza nimanui,fie el bogat sau sarac..