X

SISTEMUL ne va aduce CARDUL NATIONAL DE SANATATE acasa, de la 1 ianuarie 2011, prin posta. CE VOM FACE?

   Citez din articolul Sănătate la card.  Cum se vor duce românii în spitalele dotate cu POS-uri:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

   Primele carduri naţionale de asigurări de sănătate vor fi emise la începutul lunii ianuarie a anului 2011, iar românii le vor primi prin poştă, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila

   Cardurile naţionale de asigurări de sănătate vor fi tipărite de Imprimeria Naţională şi vor avea câte un cip care le va oferi medicilor informaţii cu privire la tratamentele şi diagnosticele medicale ale unui anumit pacient, a spus, miercuri, ministrul Cseke. Fiecare cip va costa cel puţin doi euro şi, având în vedere că 18 milioane de români au calitatea de asigurat, preţul total al cipurilor se va ridica la minimum 36 de milioane de euro. “Cardul va conţine date de identificare a persoanei, codul numeric personal, dovada contribuţiei asigurărilor de sănătate la zi şi care va fi importantă în sensul că nu va trebui ca cetăţeanul să se deplaseze la Casele de Asigurări de Sănătate pentru a scoate o adeverinţă de a dovedi plata contribuţiei; numărul solicitărilor de servicii medicale în codul furnizorului şi diagnosticele medicale cu risc vital”, a declarat ministrul Sănătăţii după aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a convenit asupra modalităţii de realizare a sistemului naţional al cardurilor naţionale de asigurări de sănătate.

   Spitalele, dotate cu cititoare de carduri

   Cardul va înlocui adeverinţa sau carnetul de asigurat şi va simplifica procedurile, mai spune Cseke Attila: “În ceea ce priveşte beneficiile acestui card: reducerea birocraţiei la dovedirea calităţii de asigurat, creşterea calităţii actelor medicale prin informaţiile pe care le conţin şi care pot fi accesate imediat de către prestatori şi identificarea rapidă a nivelului de acoperire a serviciilor şi plăţile acestora de către Casa de Asigurări de Sănătate”. În acest fel, va fi introdus un mecanism suplimentar de control al raportărilor şi decontărilor serviciilor medicale. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cardul ar putea ajuta şi la salvarea de vieţi: “Dacă cineva intră în comă diabetică şi are cardul asupra lui, medicii de la urgenţă află imediat care este problema, că e diabetic”. Fiecare unitate medicală va fi dotată cu cititoare de carduri, cu ajutorul cărora vor putea accesa informaţiile referitoare la pacienţi, mai precizează reprezentanţii ministerului.

   Salariaţii au prioritate

   Primele carduri vor fi eliberate la începutul lunii ianuarie 2011 şi vor fi trimise către asiguraţi prin poştă. Salariaţii au prioritate, a declarat şeful de la Sănătate: “Toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat vor beneficia de un asemenea card naţional de sănătate. Vorbim în principiu de 18 milioane de cetăţeni români care astăzi au calitatea de asigurat. Primele carduri naţionale de sănătate vor fi emise la începutului lunii ianuarie 2011 şi ele se vor emite în anumite trepte, în sensul în care noi vom propune ca emiterea să se facă în primul rând pentru salariaţi şi persoane care contribuie cu o sumă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.

   INFO PLUS

   Coplata, introdusă din ianuarie 2011

   Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011, a spus, tot miercuri, Cseke Attila. Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document elaborat de către ministerul de resort, prevede introducerea coplăţii direct la furnizorul de servicii medicale pentru primul trimestru din 2011. Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi. Potrivit proiectului anunţat de minister, contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an.

   Iata ce mai aflam din articolul De la 1 ianuarie 2011, poştaşii vor aduce românilor cardurile de sănătate:

   “Guvernul a aprobat o hotărâre care este un pas important în procesul de informatizare a sistemului sanitar românesc, şi anume s-a încheiat cadrul legal pentru desemnarea Companiei Naţionale Imprimeria Naţională, în numele şi pentru Casa Naţională de Sănătate, pentru achiziţionarea cardului naţional de sănătate”, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

   În ceea ce priveşte avantajele acestor carduri, Cseke Attila susţine că acestea vor conţine date de identificare a deţinătorului, dovada contribuţiei la asigurările de sănătate, precum şi numărul solicitărilor de servicii medicale, fapt ce reduce birocraţie şi creşte calitatea actelor medicale.

   Si iata ce mai adauga Ce date va contine Cardul National de Sanatate si ce avantaje ofera beneficiarului:

   Datele electronice pe care ar trebui sa le contina cardul de sanatate:

  • Antecedente, istoric medical;
  • Boli cronice;
  • Alergii;
  • Analize;
  • Imagistica.

   Potrivit Legii 95/2006, Art. 334, cardul national poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei. Referitor la posibilitatea furnizorilor privati de servicii medicale, Art. 335 stipuleaza ca “Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia“.

Vezi aici extrase din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Titlul IX: Cardul national si cardul european de asigurari de sanatate.

   Comentariu saccsiv:

   In iulie, se mai spunea despre carduri ca: 

   Identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale, iar pe card va exista un dispozitiv, urmând ca pacientul să se autentifice cu amprenta. Dacă asiguratul este reticent, atunci va putea folosi şi un cod PIN.

   Cititi va rog si:

CARD NATIONAL DE SANATATE pentru toti romanii. Acesta va avea CIP iar identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale

   Graba mare. Chiar si pe saracia asta, Romania se straduie sa tina pasul cu punerea in aplicare a punctelor din agenda de lucru a ELITELOR.

   Actiunea CARD NATIONAL DE SANATATE este in stransa legatura cu pasapoartele cu cip, cu eRomania, cu buletinele noi, etc. …

Comentariul zilei (25.08.2010): Imbulzeala de acum de la ghisee e gandita special pentru a imbratisa cu totii eRomania? Sa ne amintim ca este numit de autoritati un proiect care “NU VA PUTEA FI OPRIT DE NIMENI” si cu care “NIMENI NU-SI VA PERMITE SA SE JOACE” …

Comentariul zilei (26.08.2010): Un COSMAR bate la usa. Se va declansa cand cetatenii vor avea noile acte cu cip iar eRomania va fi functional …

La ce se refera BASESCU cand zice: „există o hotărâre CSAT care obligă la unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date până la sfârşitul anului”?

Ceva urat: SISTEMUL INFORMATIC INTEGRAT (SII)

   Asadar, daca pasaportul cu cip nu era obligatoriu, caci nu e obligatoriu sa calatoresti, iata ca SISTEMUL merge actualmente mult mai departe, caci buletinul va fi obligatoriu. Ba mai mult, cardul de sanatate il vom primi acasa, prin posta …

   Iata ce am postat in iulie, in articolul Comentariul zilei (20.07.2010): Nu vreau card cu cip dar daca nu-l accept, in cateva zile mor. CE SA FAC?:

   Iata comentariul cititorului Hionia postat la articolul CARD NATIONAL DE SANATATE pentru toti romanii. Acesta va avea CIP iar identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale:

   Eu fac dializa si daca nu primesc (accept) cardul de sanatate nu mai pot continua tratamentul si in cateva zile mor. Nu vreau card cu cip. Ce sa fac?

   Nu stiu daca e o situatie reala sau m-a intrebat doar ca sa ma puna in incurcatura. Putem presupun insa ca e intr-adevar bolnav. CE SA FACA?

   Iata unul dintre raspunsurile ce le-a primit acolo

   Magda:

@Hionia
Sa te rogi cu toata puterea sufletului tau ,cu multe,multe lacrimi si cu post la Domnul nostru Iisus Hristos ca sa-ti spuna El,prin gura duhovnicului tau,ce trebuie sa faci.Sa mergi apoi sa te spovedesti si sa pui parintelui,intrebarea pe care ne-ai pus-o noua aici.Cu siguranta ca Dumnezeu nu te va lasa fara raspuns si daca ai putere(tot de la Domnul data,cu rugaciune) sa faci ascultare.
Dumnezeu sa-ti ajute!

   Saccsiv: Desigur, pana vor avea toti romanii astfel de carduri, mai este ceva vreme. Si vom vedea atunci daca intr-adevar fara el nu se poate face dializa. In plus, pana la acel moment pot apare razboiul, revoltele, foametea, intr-un cuvant: marele tambalau cand e foarte probabil ca nu va mai sta nimeni sa impuna carduri cu cip:

Va exista o SINCOPA pe traseul „de la acte si carduri cu CIP pana la SEMNUL FIAREI”?

   E bine totusi sa discutam chestiunea, caci poate totusi SISTEMUL se va grabi cu cardul asta …

   Pe masura ce din ce in ce mai multi inteleg ca trebuie sa se rupa de SISTEM (Necesitatea ruperii de SISTEM. Napasta ii va lovi pe toti: intai pe cei din marile orase, apoi la scurt timp si pe cei de la tara) vor apare din ce in ce mai des astfel de situatii.

   Nu stiu exact ce sa-i raspund lui Hionia. In principiu, Magda are dreptate. Dar tot in principiu, putem muta si muntii din loc. Cati insa o pot si face? Cam asa e si cu „Sa te rogi cu toata puterea sufletului tau ,cu multe,multe lacrimi si cu post la Domnul nostru Iisus Hristos”. Cati insa ajung la a se ruga astfel? Sigur ca trebuie sa se roage. Trebuie sa ne rugam si noi. Trebuie sa ne rugam de asemenea unii pentru altii. Dar nu-mi place ca atunci cand cineva ma roaga sa-l ajut sau imi cere o parere sa-i raspund doar atat: roaga-te. Si apoi sa fiu eventual si multumit ca am mai rezolvat o problema …

   Pot spune ce voi face eu: nu voi lua cardul. Dar eu nu sunt in situatia lui. E bine ca nu trebuie totusi sa ne decidem azi daca sa-l luam sau nu. Pana atunci, bunul Dumnezeu ne va invata ce si de ce sa facem cumva si nu altfel. Oricum, daca in acel moment i-as spune „nu lua cardul”, n-as sta mai apoi precum lemnul, ci as incerca sa si fac ceva mai mult decat sa inchei cu „Domnul fie cu tine”. In primul rand m-as ruga pentru el si L-as ruga pe Dumnezeu sa-i scoata lui sau mie sau cuiva pe cineva in cale care chiar si ilegal sa-i rezolve problema. Apoi, ori Dumnezeu imi va trimite un gand sa caut o anumita persoana, ori as intreba pe toti pe care ii cunosc.

   Sunt insa destule altele cu cip de pe acum sau vor fi in viitorul si mai apropiat: carduri bancare, pasapoarte, carnete auto, acte de identitate, etc. Ce facem cu ele? In acest caz, repet ceea ce tot spun demult: consider ca nu trebuie sa le luam sau daca le-am luat, sa renuntam la ele. Indiferent de cum presupunem ca sunt: un pas spre semnul fiarei sau deja de fapt o componenta a celebrului 666.

   Si aici ajungem la o chetiune extrem de importanta si de care se vorbeste rar spre deloc. Anume, va fi greu sa traim fara dracisme cu cip, dar va fi aproape imposibil s-o facem fara a ne ajuta unul pe celalalt. Unii au inceput de pe acum sa renunte la ele, ba chiar sa se rupa mult de SISTEM. Ce fac insa ceilalti? Pai majoritatea stau si se uita la ei precum lemnele, in conditiile in care cica ei se declara crestini. Si nu ma refer aici, evident, la cei ce n-au nici o treaba cu a se pregati pentru vremure apocaliptice ce bat la usi. Ci la ceilalti …

   Unul poate e patron sau ceva la o multinationala. Are bani si desi teoretic e bine legat de SISTEM, culmea, daca se trezeste, pentru el e mai simplu sa se rupa, caci are oarece avere. Altfel spus, teoretic poate rezista cel putin cateva luni cu ceea ce are si sa se pregateasca cum poate el mai bine pentru marele tambalau. Altul insa poate nu este prins de SISTEM decat printr-un card bancar (pe care isi ia salariul) si printr-un act de identitate, dar e sarac si fara ele rezista doar cateva saptamani … Ce va face el? Il va ajuta oare fratele mai bogat? Dar chiar si noi intre noi saracii, ne vom ajuta oare? Apoi, din diverse motive, nu toti vor renunta la acte in acelasi timp. Pana vor renunta la ele, cei ce inca le au, ii vor ajuta pe cei ce au renuntat deja? Care e doctor, cu un tratament? Care e patron, cu un loc de munca?

   Aici e marea problema fratilor. Ca ne declaram crestini si cam atat. Rugaciune … subtire, iar daca o facem, cerem doar pentru noi. Fapte, nici atat sau daca facem, suntem atenti ca nu cumva ideile celui pe care il ajutam sa difere nici macar cu foarte putin de ale noastre. Si parca de abia asteptam sa ne contrazica in ceva cat de mic, ca sa-l taiem de pe lista … Daca acum facem astfel, mai apoi cum vom mai proceda? Suntem vai de noi, ai Doamne mila!

   Pana aici a am postat deci o parte din articolul CARD NATIONAL DE SANATATE pentru toti romanii. Acesta va avea CIP iar identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale … Iata ce a scris cititoarea magda la rubrica sa de comentarii:

@saccsiv,asa este ,ai dreptate,”suntem vai de noi”-si ma includ in primul rand pe mine in aceasta categorie.Dar,dupa cum ai spus si tu,problema se pune ,deocamdata,doar teoretic.Inca.Eu i-am raspuns Hioniei gandindu-ma in primul rand la ce as face eu ca prim pas:as alerga la duhovnic dar numai dupa “pregatirea”prealabila de care am vorbit-pt ca altfel as primi sfatul de la un om,ca si mine,supus greselii.
Asadar nu i-am spus nici sa ia,nici sa nu ia cardul.Nu mi-as permite sa fac asa ceva.
Dar daca s-ar ajunge in situatia REALA ca aceea femeie(fata) sa hotarasca sa nu ia cardul de sanatate si sa fie in pericol vital ulterior,VREAU SA CRED ca”n-as sta mai apoi ca lemnul”si nu numai ca m-as ruga pt ea dar as si incerca sa o ajut cu ceva concret.Si da,tu ai mail-ul meu,de va fi nevoie,pune-ne in legatura-chiar am ceva fosti colegi si prieteni in sistemul medical.
Oricum ai ridicat o problema grea in fata constiintei mele si imi dau seama ca trebuie sa
“infig bisturiul” adinc pt a scoate la lumina ce se ascunde,poate.cu perfidie, pe acolo.Tocmai de aceea am spus ca “vreau sa cred”.
Sincer,iti multumesc.Chiar daca initial orgoliul care ma stapaneste m-a facut sa ma “strofoc” interior impotriva comentariului tau aluziv.Tot sincer recunosc asta.
As incheia din nou cu un” Doamne ajuta!”,dar parca mi-e si frica..”.O seara linistita” ar fi mai bine?

   Intre timp magda s-a apucat sa ma atace aiurea pe alte bloguri unde sunt acuzat cu totul nefondat ca eu as fi indemnat-o pe Hionia sa moara cu zile …

   La vremea cand scriam acel articol, presupuneam ca va fi implementat prin toamna lui 2011. Iata insa ca SISTEMUL ne va aduce cardul de sanatate acasa la inceputul anului. Prin urmare, trebuie sa ne gandim serios deja de acum la CE VOM FACE?

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button