X

Biserica Rusă se revoltă după ultimele decizii ale BOR cu privire la ortodocșii români din Basarabia și Ucraina și amenință prin „consecințe grave”

CONFLICT ÎNTRE BISERICA RUSĂ ȘI BISERICA ROMÂNĂ ÎN BASARABIA

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat „dezacordul puternic” față de hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, care a decis înființarea unei structuri în Ucraina și nerecunoașterea sancțiunilor aplicate preoților din R.  Moldova care au aderat la Mitropolia Basarabiei.

Acuzațiile Bisericii Ortodoxe Ruse vin după o decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, din 29 februarie, în care a „binecuvântat” inițiativele comunităților românești din Ucraina de a se organiza juridic într-o structură religioasă numită „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

De asemenea, adunarea ierarhilor români, prezidată de Patriarhul Daniel, a „reafirmat” că toți clericii din R. Moldova care „revin” în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este „nulă și neavenită”.

Însă, pe 12 martie, la Moscova, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a spus că aceste hotărâri contravin sfintelor canoane și a avertizat că, dacă vor fi puse în aplicare, vor avea „consecințe grave” atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu.

Biserica Ortodoxă Rusă, în frunte cu patriarhul Kiril, susține că preoții din R. Moldova care trec de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Moscovei) la Mitropolia Basarabiei (a Patriarhiei Române) sunt sancționați pentru că pleacă fără carte de eliberare, și nu pentru că ar aparține Bisericii Ortodoxe Române.

Într-un final, Sinodul de la Moscova își exprimă susținerea pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă a Moldovei „în legătură cu atacurile necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor explică situația canonică din Biserica Basarabiei:

Ieromonahul Eftimie Mitra ne oferă detalii despre conflictul celor două Biserici și propaganda rusească în Basarabia:

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button