X

Am putea primi moaștele Sfintei Teodora de la Sihla la schimb cu rămășițele unor eroi naționali ucraineni

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul Ucrainei e dispus să caute și să dea României moaștele Sfintei Teodora de la Sihla, anunță Basilica. ro , agenția de presă a Patriarhiei Române.

O discuție în acest sens a avut loc la Kiev, cu ocazia ședinței comune de guvern România – Ucraina, prima din istorie.

În schimb, guvernul României ar urma să caute mormintele hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa, doi eroi ucraineni.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu. După moarte, trupul i-a rămas în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Pentru obținerea moaștelor au mai fost făcute demersuri și în anul 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes, scrie Basilica.

Cei doi eroi naționali ai Ucrainei pentru ale căror rămășițe ar putea fi oferite la schimb moaștele Sfintei Teodora sunt Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1709, erou național în Ucraina, opozant vehement al rușilor, considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din orașul Galați, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Danny, fă repede schimbul, până nu se răzgândește Cântătorul-Scula-Pian! Căută grabnic ciolanele celor doi și du-le în ucra ! Ah, am uitat că și tu simți că te arde Sfânta Teodora !!!!Ehi, atunci slabe șanse !

  2. Cazacii (zaporojeni) sint moldoveni slavizati.
    Se amesteca termenii CAZAC si Cosac[k ]- denumire data de turci COSAQ (brigand) si tatari (pribeag) = denumire data de polonezi, CRRAINA / “margineni” (moldovenii de la marginea nordica a Moldovei care se invecina cu polonezii)
    De aia a si murit Pylyp (Filip) Orlyk la Iasi si Ivan Mazepa la Galati, orase moldovenesti.

    Nu sint eoi ucraineni ci parte din istoria in care s-a nascut proiectul ne-realizat “Noua Moldova” (la 1793) ca reactie impotriva naturala impotriva dorintei expansioniste a Imparatesei Ecaterina a II-a, din 1791… “Nova Russia” , proiect re-esapat recent de Aleksandr Dughin (daca nu gresesc, scuzati) si folosit si de Putin, cel putin pentru estul facaturii bolsevice Ucraina “intoarse la patrie, la mama Rusia.
    A fi – de fapt – instrainati si ar insemna validare mincinoasa a acestei tari “facute” marxistoid, adica iudaic.

    Eu nu i-as duce de-acasa,ar fi pacat sa fie folositi ca strainii sa-si inventeze istoria.

    Da’ se pare ca nu sint de gasit trupurile lor asa ca – poate – le-a fost promisa blana ursului din padure mai degraba.

    Ca au furat-o rusii pe Sfata Teodora de la Sihla, este de notorietate – este sfanta oriunde i s-ar fi asezat trupul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button