X

Patriarhul Daniel și episcopul Hușilor susțin schimbarea datei Sfintelor Paști, la aceeași data cu papistașii, iar nu după predania Sfinților Părinți

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ss Daniel, prin purtătorul său de vorbe – care nu scoate un sunet fără aprobarea patriarhului, a declarat următoarele:

Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare. 

Așa cum se știe(?), BOR a adoptat calendarul îndreptat de la data de 1 octombrie 1924.

Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia).

Nici măcar până acum.

Ceea ce ridică, desigur, o elementară întrebare:

în ce constă concret valoarea fidelității față de un străvechi calendar dovedit științific ca rămas în urmă cu 13 zile?

Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită în lumea creștină apuseană și răsăriteană.

O problemă solubilă prin apel la rațiune, discernământ și adecvare la realitate.

Trist a fost să vedem lejeritatea cu care și episcopul Husilor s-a lepădat de predarea Sfinților Părinți:

Noul ca vechi (Paștile și calendarul)

Sfântul Ioan Damaschin este cel care ne spune că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității.

Lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii.

Bonus. O întrebare pentru “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

19 comentarii

  1. Nu poate fi Dumnezeu, Cel in afara timpului si Creator al timpului, conditionat sa-si reverse harul Sau la o anumita vreme (asa cum speculeaza reformistii calendarului prevalandu-se de o conjuctura astrala), supralicitand ca noi ar trebui sa implinim anumite conditii cosmice ca si cand ar fi hotare dogmatice.
    Hristos este un Dumnezeu Personal (Ipostatic), Care isi revarsa harul mantuitor celor care marturisesc dreapta credinta.
    Cu alte cuvinte calendarul nu este dogma de credinta ca sa legam de el valabilitatea Tainelor si dobandirea mantuirii.
    Hristos cand a creat timpul nu a ingaduit calendarul asa cum ne-a dat poruncile Evangheliei Sale, conditie obligatorie fiind insa apartenenta la Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica.
    Pastele iudeilor a fost de la Dumnezeu si a fost randuit pana la ultimul amanunt.
    Dupa o vreme s-a infatisat lui Moise un grup de barbati, care i-au spus:

    “Noi vom fi necurati mai multe zile, iar atunci cand se va serba Pastile, adica la data de 14 a primei luni, nu vom putea praznui.
    Oare ne vom lipsi de praznuire?
    Oare nu vom aduce daruri Domnului?”
    Atunci Moise il intreaba pe Dumnezeu despre aceasta, dupa care spune:

    “Ori de cate ori un oarecare israelit nu va putea praznui Pastele la data fixata, adica la 14 ale primei luni, din pricina necuratiei sau absentei intr-o calatorie indepartata, sa-l praznuiasca la 14 ale celei urmatoare luni” (Cartea Numerii, Capitolul 9, verset 6 si urmatoarele).
    Deci, reformistii calendarului de ce nu inteleg ca se poate praznui Pastile si fara ca sa adoptam calendarul gregorian?
    Cata libertate exista in Vechiul Testament, atunci cand stapaneau litera legii si formele praznuirilor?
    Mai este nevoie de calendarul gregorian asa cum insista talibanii reformistii ai calendarului?

  2. Dezideratul pentru unificarea datei Pastelui a fost exprimat in mod deosebit in documentele Concilului Vatican II din 1964, cu mentiunea:

    “Sarbatoarea Pastelui sa fie fixata intr-o Duminica determinata din calendarul gregorian, cu asentimentul acelora carora le revine aceasta chestiune, mai ales a celor separati de comuniunea cu Scaunul apostolic”.

    In acest sens, canonistul C.Dron afirma ca Vaticanul n-a socotit sa inlature coincidenta cu pastele evreilor, in anii in care acesta ar putea avea loc.
    Dar aceasta coincidenta este potrivnica dispozitiei Enciclicei Sfantului Imparat Constantin emisa la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.
    Romano-Catolicii s-au limitat, gresit, numai la respectarea conditiilor astronomice si nu la cele ale Traditiei Duhului Sfant, prin care Ziua Invierii – biruinta vietii asupra mortii – trebuia sa aiba loc dupa pastele mozaic.
    Pastele mozaic comemoreaza iesirea din Egipt, el are deci numai o semnificatie de preinchipuire a Pastelui Crestin care reprezinta rascumpararea omenirii din robia pacatului originar stramosesc prin Invierea Domnului Hristos.
    Nu intamplator si fara sens a avut loc Invierea Domnului Iisus dupa pastele mozaic.
    Demersul profesorului Papahagi tinteste cumva ca Invierea sa fie serbata nu numai cu romano-catolicii, dar si cu adventistii, si de asemenea cu mozaicii,
    revenindu-se la sabatul Vechiului Testament??

    👇
    Arhimandritul Epifanie Theodoropulos:

    Impreuna-praznuirea Pastelui

    (…)

    Chiar daca Biserica va fi de acord (ceea ce nu doresc) cu imediata indreptare a calculului echinoctiului si a lunii pline, va evita cu desavarsire sa lege indreptarea de savarsirea praznuirii Pastelui impreuna cu eterodocsii.
    Daca se va afla in fata propunerilor de sarbatorire a Pastelui sau a oricarei alte sarbatoriri impreuna cu eterodocsi (ereticii).
    Biserica este datoare sa evite chiar si discutia despre acest subiect.
    Aceasta discutie trebuie sa se excluda cu toata puterea si cu orice pret, deoarece ar constitui rasturnarea din temelie a Dogmaticii Ortodoxe si a Eclesiologiei insasi.
    Ori credem ca suntem Biserica cea Una, Sfanta, Soborniceasca, si Apostoleasca, ori nu credem.
    Biserica Ortodoxa, convinsa ca ea este Trupul lui Hristos, Stalpul si Temelia Adevarului, Visteria Harului, Laboratorul Mantuirii, se intereseaza cu multa grija de intoarcerea la ea a celor rataciti, dar se dezintereseaza cu desavarsire de discutiile celor din afara, de vreme ce aceia au ramas in inselare.
    Sinodul I Ecumenic a dorit sa decreteze o Sarbatoare comuna (Invierea), dar pentru membrii Bisericii, nu pentru cei aflati in afara ei. N-a discutat nici cu gnosticii, nici cu marcionitii, nici cu maniheii, nici cu montanistii, nici cu donatistii ca sa afle o baza comuna de intelegere asupra sarbatoriri comune.
    Iar mai tarziu, cand s-au taiat din Trupul Bisericii arienii, nestorienii, monofizitii, iconoclastii etc…etc, Biserica n-a cugetat nicicand sa ajunga la o intelegere cu aceia asupra decretarii sarbatoririi comune, fie ea a Pastelui sau a oricarei alte sarbatori.
    Biserica isi randuieste problemele avand in vedere numai si numai interesul mantuitor al madularelor sale, iar nu dorintele celor care se afla in afara Trupului Bisericii.
    Daca sarbatorile ereticilor coincid cu cele ale Bisericii, sa coincida.
    Daca nu coincid, sa nu coincida.
    Biserica nu se sfatuieste de la egal.la egal cu ereticii.
    Desigur, sta de vorba cu ei, dar numai ca sa le arate calea intoarcerii.
    A se intruni ortodocsii in “Simpozioane ecumenice” sau in alt tip de conferinte cu adunatura cea pestrita a ereticilor si sa se sfatuiasca cu ei despre fixarea sarbatorilor comune, ramanand insa si unii si altii (ortodocsii si ereticii) intre propriile hotare dogmatice, acesta este un fapt necunoscut si de neconceput in istoria Bisericii, mirosind a sinistru a sincretism religios care duce la consacrarea coexistentei armonioase si netulburate a adevarului cu inselarea, a luminii cu intunericul, ce se pot explica ca “semne ale vremurilor” (de pe urma).

    Cu multa cinste si dragoste in Domnul nostru Iisus Hristos.
    10 mai 1974

    Extras din:
    Cele doua extreme Ecumenismul si Stilismul, Editura Evanghelismos, 2006,
    pp. 46-50.
    👇

    Cel mai simplu lucru este să fii Iuda. Spui că ești prieten, dar când ai ocazia, nu eziți să primesti treizeci de monede de argint, cu un sărut pentru a-i trăda pe cei din preajma ta.

    Cel mai simplu lucru este să fii Pilat. De fiecare dată când lucrurile devin dificile, te speli pe mâini.
    Nu iți asumi responsabilitatea nici pentru acțiunile tale, nici pentru viața ta.
    Cel mai simplu lucru este să fii unul dintre cărturari și farisei.
    Pentru întreaga lume, parelnic cinstit, drept, curat, dar în interiorul tău, ascunzi ură, furie, gelozie, mândrie, viclenie.

    Cel mai simplu lucru este să fii gloata.
    Precum gloata evreilor. Nu ai voință. Nu iti asumi nicio responsabilitate.
    Nu-ți pui mintea să gândească.
    Doar urmezi si mimezi.
    Exact ca oile in turma.
    Și ceri să fie răstignit, cel pe care l-ai aplaudat până ieri.
    Cel mai simplu lucru este să fii Baraba.
    Să-ți construiești propriu libertinaj, profitand de munca altcuiva.
    Cel mai simplu lucru este să fii talharul din stânga.
    Care chiar și acolo, în ultima clipă, nu spune ” sunt păcătos”, ci înjura, striga, învinovățește și batjocorește pe alții pentru propriile greșeli.
    Greu este să fii urmator lui Hristos…
    Sa fii răstignit zilnic de dragul celor pe care îi iubesti și totuși sa șoptesti pe crucea pe care o porti:
    “Parinte, iarta-le lor ca nu știu ce fac.”

    https://www.facebook.com/1712209690/posts/pfbid02AugejFjMznRfkdzFVyZmwbpyLPgnqNXHbATiYCRnAgVTdSBmfrrLMzkCvhhBaLyxl/

    1. De acord in totalitate, Slava Domnului pentru Sfintii luminatori ai popoarelor pe care ni i-a dat! Numai noi nu ii ascultam…

  3. „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi”.

    De unde atata curaj pe acesti apostati? care conduc azi BOR-ul. Ce-i mana oare?

  4. Όσιος Γαβριήλ της Γεωργίας ο δια Χριστόν σαλός – αποφθέγματα Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας (1ο μέρος) / Ορθοδοξία
    https://gr.pravoslavie.ru/125242.html

    Όσιος Γαβριήλ της Γεωργίας ο δια Χριστόν σαλός – αποφθέγματα Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας (1ο μέρος) | Κατάνυξη
    https://katanixi.gr/oikoymenismos/osios-gavriil-tis-georgias-o-dia-christ/

    Sfântul Gavriil Georgianul:

    Initial vor fi mai multe confesiuni unite intre ele, mai târziu va avea loc o mare mizerie (unionista a tuturor confesiunilor dimpreuna cu ortodoxia si papismul, si apoi fuzionarea cu celelalte religii: crishlam n.n.).
    După implinirea acestui tel al ecumenismului se va introna Antihrist (si va desfinta ecumenismul n.n.).

    👇

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    Urmeaza ca să aibă loc (după sinodul pan ortodox n.n.) unirea “bisericilor”.
    Adică sa se uneasca Ortodoxia, romano-catolicismul și protestantismul.
    Aceasta este prima fază din plan.
    Dar știm oare că în comunitatile eretice (la protestanti si la romano catolici) nu există har valid in Taine – deci nu exista mântuire?
    Sau mai precis: la protestanți si romano catolici nu există nici măcar seva si harul mantuitor al Bisericii, nu există Taina Preoției.
    Și întrucât nu există Preoție, nu există Biserică la protestanti si romano catolici…
    Spune-mi ce fel de mântuire putem avea sub cupola uniunea unor astfel de confesiuni de credință denaturată, anemică?
    Este posibil vreodată sa avem mantuire in erezie?
    Dar răul nu se oprește aici.
    Mai urmeaza inca o fază. Este faza de unificare a creștinismului adica a acestora trei – ortodoxie, romano-catolicism și protestantism – cu celelalte religii: budhiste, mahomedane si mozaice (evreii).
    Toate acestea au fost deja puse in plan ca sa fie indeplinite.
    Adică, exact ca atunci când vrem să facem o reprezentație teatrală, se face mai intai o repetitie generala.
    Toate aceste întâlniri care au loc ici și colo și care din păcate sunt și cu participare ortodoxa, fie în Europa, fie dar în America, alcătuiesc repetiția generală, pentru a vedea cum merg lucrurile.
    Deci ultimul pas este acesta: unirea tuturor religiilor.
    Dar va întreb: Atunci de ce trebuie să mai fiu creștin ortodox?
    Ce se întâmplă dacă spunem că creștinismul mantuieste și nicio alta confesiune nu ne mantuieste?
    Că doar Ortodoxia mantuieste și nicio confensiune nu ne poate oferi mantuirea?
    Inseamna, ca de fapt pentru ecumenisti criteriul nu mai este mântuirea!
    Care va fi criteriul atunci?
    Criteriul va fi altul… să spunem politic, să presupunem că va fi criteriul social. Pentru că, nu uitați, liderii politici moderni din întreaga lume nu văd religia ca pe un element de satisfacere a nevoii de pocainta si mantuire a omului – și acest lucru nu este doar în creștinism, este valabil si in celelalte tari care au alte religii – ci ca un element care poate manipula multimea.
    Liderii politici gandesc religia doar ca sa spele pe creier oamenii. Deci, dacă sunt satisfacuti cu manipularea oamenilor, nu le mai pasă de fenomenul pe care îl numim noi mântuire.
    Sunt complet indiferenți.
    Dar vor sa realizeze altceva: așa-numita pace mondială și așa-numita iubire mondială.
    De aceea, un mesaj a fost trimis pe bună dreptate de Mitropolitul Florinei (Augustin Kantiotis) „Da! Va iubesc in adevar”. Și aceasta este o frază a Evanghelistului Ioan, Apostol prin excelență al iubirii. Evanghelistul nu omite să puncteze despre subiectul iubirii (3 Ioan 1:15).
    Odată am ținut un discurs la sărbătoarea Sfantului Ioan Teologul și am arătat:
    – dati mi voie să reiterez cuvântul –
    cât de “greu”, (profund) a fost Apostolul Ioan. Sau dacă vreti să pun cuvântul între ghilimele „dur”. Dar cum, asa a fost Apostolul iubirii?
    Cel care a căzut la pieptul lui Iisus?
    Da! Asa a fost!
    Citiți epistolele sale pentru a va convinge! Ca să nu spun acel lucru dur pe care l-a spus despre colegul său Iuda: „De ce – spune Ioan – a făcut Iuda asta? „Pentru că deținea punga, visteria și era hoț!” Ati auzit? Era un hoț Iuda! Va parafrazez:
    “Nu marturiseste celălalt adevărul? Nu-i vei spune bună dimineața! Nu-l vei primi în casa ta! (2 Ioan 10:13)”
    Deci dupa cum vedeti dragostea nu este euforie, nu este romantism edulcorat, ieftin si superficial.
    Iubirea trebuie să fie in adevăr! Te voi iubi dacă ești in Adevar, dacă ești ortodox.
    Dacă nu ești, te voi iubi în sensul ca doresc ca si tu sa te mantuiesti!
    Dar in acest caz nu voi avea comuniune euharistica cu tine.
    Pentru că dacă pierd criteriul ortodoxiei care este mântuirea, atunci ce facem, unde ajungem?
    Ei spun:
    „Vom avea pace în societate, în lume. Ca sa nu mai avem războaie. Deci vom avea dragoste “.
    Si ne oprim doar la asta?
    Spuneti-mi:
    Când a apărut o erezie mai mare decât ecumenismul?
    Care este menirea acestei panerezii – potrivit Părintelui Justin Popovici – a ecumenismului?
    Prin urmare menirea este zadarnica caci a coborât creștinismul la nivelul socialismului!
    Acest lucru nu este ceva nou. Și aici, în Grecia, acest element a fost implantat și este deja rulat de parohii! Și ce sa vezi … Ce să va mai spun?
    Permiteți-mi să vă spun că predicarea creștinului de astăzi are un caracter social…
    Permiteți-mi să vă spun despre catehismul copiilor, care este un catehism ieftin, în principal redus la divertisment și la subiectul lecției care va fi predată teoretic!
    Dar acest catehism în cele din urmă, nu va salva, nu va transforma și remodela copilul.
    Deci decadenta a început mai demult! Vă povesteam acum 2-3 ani, cum s-a importat acest curent din America de Sud și, de fapt, oamenii romano-catolicii
    s-au dezvoltat in asa fel, in sfera creștinismului, la un nivel social si nimic altceva!
    Să ne trezim deci!
    Creștinismul este lupta pentru mântuire! Dacă corectează societatea, acestea sunt doar rezultate secundare.
    Elementul principal este mântuirea.
    Acest lucru, însă, nu mai este propovaduit astazi.

    Extras din al 162- a cuvantare din cartea Noului Testament: Faptele apostolilor.

    https://youtu.be/Ke1NXEJPsm4

  5. Cu privire la afirmațiile lui Vasile: el ar fi trebuit sancționat nu doar pe linie administrativă, ci și canonic/eclesial trebuia afurisit. Ca orice sinecurist cu profunde valențe anticreștinești, el trunchiază adevărul folosindu-se de obscurantism și ambiguizare: după adoptarea calendarului în 1925 și alterarea Pascaliei în concordanță cu cea a latinilor eretici, în anul următor, 1926, Lumina Sfântă NU a mai coborât la Mormântul gol, ceea ce le-a speriat pe autorități și le-a forțat mâna spre o concesie, adoptarea calendarului gregorian (numit viclenește “nou-iulian sau îndreptat” ) în condițiile păstrării Pascaliei întocmite la primul Sinod Ecumenic (o diformitate dogmatică și canonică, o abominațiune menită să subțieze și mai mult fondul Ortodoxiei). Așadar, situațiunea este perfect dogmatică, întrucât vizează Pascalia și anihilarea ei (Să nu fie!), iar nu calendarul (adoptat deja de aproape un secol!!!), care e secundar, fiind un instrument de măsurare a timpului, iar nu dogmă, timp care este creația Stăpânului, Stăpân care numai și numai El poate adăuga sau suprima din ceea ce se cheamă creația Sa. De altfel, Sf. Efrem Șirul demonstrează dincolo de orice tăgadă cum calendarul Iulian a fost îndreptat în Vinerea Mare de către Hristos cel Răstignit, prin cele 3 ceasuri de întuneric și alte 3 de lumină, numind cele 6 ore “ziua cea mică a Vineri Mari” (sic!), adăugând această fracție de 0,25 la 24 de ore ale zilei și “tămăduind” și calendarul!
    În ceea ce-i privește pe Ignatie, mostra de incultură teologică este exorbitantă și-l compromite pe viață și dincolo de ea! Timpul liturgic se împarte într-un ciclu de sărbători cu dată fixă și un al doilea ciclu de sărbători cu dată schimbătoare, iar simbolismul mistagogic este atât de evident încât nu merită (deși e singurul care merită) să fie dezbătut aici. Nașterea Domnului are dată fixă pentru că se raportează calendaristic la Praznicul Buneivestiri, în timp pe Învierea nu poate fi captivă instrumentului de măsurare a timpului, fiind deasupra timpului căzut și “alungat” din Eden, iar practic, pentru a nu fi sărbătorit înainte sau deodată cu paștele iudaic, prefigurare istorică (care PREDATEAZĂ, așadar) a Adevăratului Paște, Sabatul Sabaturilor! De câtă obrăznicie arhierească să dai dovadă, amintind de fidelitatea față de Sf. Tradiție, pentru ca în același timp și în aceeași frază să o calci cu nonșalanță în picioare, demonstrând contrariul și contrazicându-te cu atâta voluptate?
    Aceste 2 triste figuri ale teologiei moderniste și progresiste, unul “uns” de servicii, altul “încoronat” cu mitră de satana însuși, contează pe pasivitatea, neștiința, indolența și uitarea pliromei (uriașii vrăjmași ai vieții în Hristos) mărșăluind inexorabil spre hăul antihristic ce se cască în spatele promisiunilor de înavuțire și parvenire primite.
    Adevărata miză nu este calendarul, adoptat deja, ci Pascalia și alterarea ei și implicit a Așezămintelor primului Sinod Ecumenic, piatră unghiulară a unei eclesiologii și hristologii sănătoase și taumaturgice. Să ne rugăm, pe de o parte și să acționăm ferm, pe de alta! Dumnezeu cu noi!

    1. Addenda: pentru că instituția bisericii, urmând tiparului “vai-urilor” îndreptate împotriva fariseilor din Sfânta și Marea Luni, s-a îmbolnăvit cu această iconomie patologică aplicată discreționar (de parcă noi am fi capabili de mai multă dragoste decât Sfinții care au pus hotar zicând NU), lăsând acrivia canonico-dogmatică în desuetudine premeditată – ea nu vrea să mai pedepsească astfel de derapaje flagrante, pentru că nu mai poate; este impotentă sinodal! Deși, Iisus Hristos, prin uscarea smochinului, arată proestoșilor dimensiunea pedepsitoare a puterii primite prin suflare, absolut necesară menținerii “Adevărului în Dragoste”! Or, astăzi nici un prezbiter nu mai afurisește, nu mai anatematizează, deși aceste 2 acțiuni menite laicilor, respectiv clericilor, sunt forma ultimă a dragostei rănite de erezie și sfâșiere (anatema, literal înseamnă: a lăsa pe cineva în mâinile Domnului până la Judecata Sa). Și când te gândești că la Sinodul de la 1864 convocat de Cuza, Sf. Calinic de la Cernica (prăznuit azi!) s-a opus schimbării calendarului iulian, punând ușă de îngrădire planurilor de “emancipare” ale cezarului… Unde ești tu, Sfinte?

  6. in istoria Bisericii nu a existat purtator de cuvant! Biserica nu este institutie! nu a fost niciodata. Biserica a fost supusa statului masonic , in momentul cand a acceptat sa fie inglobata cu Legea cultelor. Dar oamenii fiind spalati pe creier accepta acest lucru. Accepta purtator de cuvant! Accepta supunerea fata de patriarhul Daniel , fata de episcopi si preoti, in acelasi timp refuzand supunerea fata de Hristos, fata de Sfintele Canoane si de Sinoadele Ecumenice. Astazi acesti lepadati de episcopi schimba legea Lui Dumnezeu! Data stabilirii Sfintelor pasti este dogma! Caendarul nou este masonic! Sfintii parinti au fost pe calendarul vechi! Sfintii parintii nu au acceptat inovatii si noutati! Binenteles ca ecumenistii spun ca cei care sunt pe calendarul vechi sunt stilisti si calendaristi! Nu iesim din Biserica ci urmam 100% Sfintilor Parinti! Din pacate , astazi, oamenii urmeaza 100% acestor episcopi lepadati de Hristis!

  7. Ne subapreciati inteligenta ,VOI mai marii bisericii ortodoxe romane ! Cum v-ati gandit la schimbarea datei sarbatorii Pastelui dupa cel al catolocilor si nu invers..!?🤔 Cine v-a trasat temele astea !? De ce nu schimbati intreg calendarul,sfintii,zilele,anotimpurile ,astrele,Universul caci … PUTETI BESTIILOR !!!!! Transformati politic religia dupa cum bate vantul, CATRE VEST ,CA SA CE !? PROBLEME DE IMORALITATE TOTALA INCA N-AU PATRUNS IN CEA ORTODOXA SI TREBUIE !? Purtatorul vostru de cuvant ,un alt papitoi al BOR ne vrea lamuriti ca ar fi ok !? Asa vrea si ,,preafericitul ,,sa se occidentalizeze instant !!?!?! DECLASATI ,DECAZUTI,POLITRUCI IN TOATA REGULA RASPUNDETI LA COMANDA SATANEI DEJA..! Principiile #BOR sunt interpretabile si facil de schimbat !?!?!! Popii vostri accepta orice vine de la VEST =SATANISMUL,DEGRADAREA UMANA,,BLASFEMIA CA SA ,, NE UNIFICAM,, BISERICILE !? DE CE ,!? LUMINA SFANTA O S-O REPROGRAMATI !?!!!!! ,POPI IMPUTITI= DECLASATI AI SPECIEI UMANE LASATE DE DUMNEZEU…!!!! IN CONCLUZIE OMUL CARE CREDE IN DUMNEZEU NU VA MAI CREDE IN PLEAVA,ADUNATURA DE SCARNAVII CARE SLUJITI BISERICA DEVENITA DOAR LUXOASA CASA SI ATAT… CREDEM IN DUMNEZEU DAR NU VOM MAI CREDE IN BISERICA POPILOR SLUJITORI AI OCULTEI MONDIALE ,AI SATANEI…! MERGETI LA PAPA SA VA PUPE,FACETI ALT CALENDAR ….AL VOSTRU DOAR SI NUMAI..!!!!!. ,,Ieremia 10:1-6 ,,Ascultaţi Cuvîntul pe care vi-l vorbeşte Domnul, casa lui Israel! Aşa vorbeşte Domnul: ,Nu vă luaţi după felul de vieţuire al neamurilor, şi nu vă temeţi de semnele cerului, pentrucă neamurile se tem de ele. Căci obiceiurile popoarelor sînt deşerte. Taie un lemn din pădure; mîna meşterului îl lucrează cu securea; îl împodobeşte cu argint şi aur, şi ei îl ţintuiesc cu cuie şi ciocane, ca să nu se clatine. Dumnezeii aceştia sînt ca o sperietoare de păsări într’un ogor de castraveţi

  8. “Oamenii, ca melcii”,spune Sfântul Ciprian al Catarginei,”în loc să se dea ei după Dumnezeu,se baga ca într-o cochilie în concepțiile lor și Îl obliga și pe Dumnezeu să între acolo”…

  9. Este foarte posibil ca Patriarhul nostru sa fie la originea acestei discutii. Si cum nu putea veni o astfel de initiativa de la BOR au fost pusi la inaintare Baconschi si Papahagi iar ulterior au venit la sprijin PS Ignatie si IPS Andreicut. Cum patriarhul ecumenic Bartolomeu este prieten cu Biden, astfel obtinand si sprijinul pentru a fi ales in functie se vede cam care este directia… dar nu stiu ei ce ii asteapta cand or veni ortodocsii cu cruci, icoane, moaste peste scoala lor de duminica :)

  10. Mai mult ca sigur, aceste IUDE au primit ordin de la IUDA CEL BATRAN de la Vatican…Papa negru…de ce nu iese in public Patriarhul sa dea lamuriri poporului ?

  11. După atâtea studii ale teologilor ortodocși în străinătățile apusene, era firesc ca aceștia să vină cu inovații… Era firesc să dorească să fie în rând cu lumea, nu pe placul lui Dumnezeu. Astfel, cărturarii și fariseii moderni donează gratuit Ortodoxia pentru a fi pe placul lumii sau pentru a nu fi șantajați de stăpânii lor cu dovezi ale slăbiciunilor lor. Sărbătorirea la aceeași dată a Sfintei Învieri presupune automat rugăciuni comune în multe locuri și în multe familii cu căsătorii mixte.

    Cum să le explici oamenilor că eterodocșii NU se roagă aceluiași Dumnezeu cu ortodocșii? Pur și simplu, NU! Hristos ne-a lăsat Crucea pentru a ne proteja de forțele răului. Catolicii o fac invers și răsturnată adesea, iar sectele se dezic de tot de ea. Hristos ne-a lăsat-o pe Maica Domnului să fie mama noastră, iar sectanții o hulesc. De Papa, cu infailibilitatea lui luciferică, Dumnezeu Se scârbește. La rându-i, Papa nu se mai sfiește să-L hulească public pe Dumnezeu… Ce rugăciuni comune pot fi săvârșite împreună cu aceștia?

    Cred că fariseii și cărturarii au idealuri mai mari pe care le țin ascunse deocamdată. Cred că le vor cere mai apoi ortodocșilor să facă și alte compromisuri pentru a nu-i supăra pe catolici și pe sectanți…

    N-ar fi mai bine să se facă mai multă misiune ortodoxă pentru a-i ajuta pe cât mai mulți ortodocși să se mântuiască? Oamenii au nevoie de Iubire adevărată, nu de toleranță. Iar Iubirea se răstignește pentru aproapele, nu se urcă pe cadavrul lui pentru a promova pe scara socială ori pe treptele ierarhice!

  12. Daca dupa “sinodul” din Creta maiaveam rezerve, si credeam ca “slabiciunea” ori “santajul politic” i-a facut pe unii sa semneze, acum este clar: erezia lucreazqa pe fata ! TOATE CONVERG CATRE MAREA APOSTAZIE ! IN 2025 VOM VEDEA UNDE A RAMAS BISERICA SI UNDE ESTE APOSTAZIA !

  13. Daniel din Deal a fost ales Patriarh de masonerie, deci executa ordinele ocultei, deci stim ce-i poate pielea…..

    Deceptia este imensa în ceea ce-l priveste pe Ignatie al Husilor. Nu ma asteptam la asa tradare din partea lui.
    O fi si el mason ? Ca “fratele” Daniel?

  14. Japitele astea imbracate in piei de oaie care chipurile il slujesc de Iisus Cristos din fruntea BOR vor ajunge in Iad. Ei la Satana se inchina.

  15. Cu regret spun.Nici după 3 ani acest episcop nu mi-a răspuns la emailul in care îi ceream o poziție oficială în legătură cu vaccinarea obligatorie a copiilor.Inainte de pandemie erau doar eu in fața primăriei ,pentru că nimeni nu se împotriva vaccinarii forțate a copiilor,lege propusă de PSD .Domnul episcop al husilor nu s-a obosit să răspundă nici măcar așa formal .Pentru că am insistat a pus un oarecare părinte purtător de cuvânt care pe un ton răstit mi-a spus că părintele va v-a răspunde după consultarea cu Sfântul Sinod.Si o instituție publică e obligata sa răspundă în 30-40 de zile..Ei nici după 3 ani nu au răspuns.Nu o spun.cu ura dar ăștia sunt oamenii care ar trebui sa reprezinte biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button