X

Dracii ecumenismului au ieșit să tulbure Săptămâna Patimilor: Mai mulți ‘telectuali, dar și ierarhi analfabeți teologic vor Sfintele Paști odată cu ereticii catolici și protestanți

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Adrian Papahagi anunță că va solicita Bisericii Ortodoxe Române să calculeze Paștele după calendarul gregorian, pentru a ca Învierea Domnului să fie sărbătorită în același timp cu țările occidentale.  Acesta justifică că deja calendarul gregorian este luat în calcul la stabilirea datei Crăciunului.

„După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice.

Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu.

N-au decât să ne urmeze exemplul și grecii, bulgarii și ceilalți, dacă vor comuniune”, scrie Adrian Papahagi pe Facebook.

Data Paștilor este, conform primului conciliu de la Niceea, „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”. În vreme ce Biserica Romei și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).

‘Telectualul, discipol al anti-românilor Andrei Pleșu și H.R. Patapievici își continuă delirul, folosindu-se de curentul anti-rusesc ce domină opinia publică în ultimii ani:

…au existat încercări de unificare a calendarelor în sec. XX, în special o conferință la Constantinopol în 1923, care a recomandat coerență și urmarea calendarului îndreptat (gregorian), iar BOR a și urmat pentru o scurtă vreme recomandarea, iar Paștele a fost sărbătorit la aceeși dată ca în Apus; o nouă conferință, ținută la Moscova pe vremea lui Stalin, în 1948, a realiniat toată ortodoxia pe calendarul iulian pentru data Paștilor, dar unii am păstrat (ca norocul, măcar) Crăciunul pe 25 decembrie, nu în ianuarie, ca rușii;

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a preluat mesajul lui Adrian Papahagi și consideră că „decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece”.

„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat.

Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia).

Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”.

Inițiativa celor doi face de fapt parte din planul principal al ecumenismului: subordonarea Ortodoxiei către papa de la Roma, unirea sub un singur conducător a tuturor religiilor, urâciunea pustiirii, pentru care Dumnezeu va lua Harul de la ecumeniști.

Nu se putea ca Bănescu să se obțin, așa că a încuviințat postările celor doi printr-un like.

Dar ce te faci când și pe ierarhii BOR îi ia gura pe dinainte? Nu e nicio surpriză, dar și mitr. Clujului Andrei Andreicuț le cântă în strună celor doi și spune că „ar fi minunat” dacă s-ar sărbători Paștele odată cu occidentalii. El i-a făcut ignoranți pe cei care s-au opus, în trecut, schimbării.

Acesta a declarat că ar dori „din tot sufletul să se repare calendarul”, ca și cum acesta ar fi „stricat” și a lăudat ideea profesorului Adrian Papahagi, informează Cluj24.

„Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatând că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi.

Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. Necazul este că în 1922, demersul corect al Bisericii Ortodoxe a fost judecat așa cum nu trebuie și o minoritate, mai ales din Moldova, s-a despărțit de biserică și sunt acum așa numită Biserică Stilistă.

Tare greu este să te lupți cu ignoranța”,  a spus Andreicuț.

„Ignoranții” la care se referă mitropolitul Andrei sunt, printre alții, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu și alții care s-au opus schimbării calendarului în perioada interbelică.

Andreicuț a mai spus că și sfânta lumină de la Ierusalim, care coboară doar de Paștile ortodoxe, și-ar schimba obiceiul dacă s-ar schimba calendarul.

„Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi.

Dreapta credință e importantă. Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștile pe stil vechi, dar sfânta lumină la Ierusalim la aceste Paști pe stil vechi coboară.

Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou, și am fi în comuniune cu țările din Vest, eu cred că tot sfânta lumină ar coborî, datorită credinței noastre la Paști.

Ne rugăm la Dumnezeu ca acest lucru să se repare”, a mai spus ignorantul teologic Andrei Andrecuț.

Singurul care deocamdată a mai spălat rușinea ierarhiei române a fost IPS Teodosie, arhiepiscopul Dobrogei: Paștele adevărat este acolo unde vine sfânta lumină. Au catolicii? N-au!

Într-o conferință de presă, arhiepiscopul Tomisului a afirmat că Paștele adevărat este acolo unde vine sfânta lumină de la Ierusalim, eveniment care se întâmplă numai de paștele ortodox.

„Nu știe ce spune.

Noi respectăm toate cele trei condiții de la Sinodul 1 ecumenic, înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui: să fie după echinocțiul de Primăvară, să fie după Paștele evreilor și după lună plină. Dacă una dintre aceste condiții nu se împlinește, se amână o lună, ca să fie toate împlinite.

Catolicii au uneori paștele înainte de paștele evreilor.

Acolo este Paștele adevărat unde vine sfânta lumină. Au catolicii sfânta lumină? N-au. Au alții? N-au! Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă „Adevărata lumină a ortodocșilor”. Dar nu vin că este greu la ortodocși”, a spus ÎPS Teodosie.

Vedeți și: IPS Teodosie rupe rândurile ierarhiei ecumeniste? Sfinții Părinți îi iau apărarea în fața ghirțoilor din mass-media apostată

Bineînțeles că cei doi ‘telectuali de carton nu au nicio acoperire canonică sau teologică pentru blasfemiile pe care le-au emis. Ei doar aplică planul ecumeniștilor de a subjuga Ortodoxia sub papucul papei de la Roma. Acesta va fi un semn al sfârșitului lumii, când urâciunea pustirii se va sălășlui în locul cel sfânt, adică altarele ortodoxe. Trebuie luptat pe viață și pe moarte contra unor astfel de agiornări, tipice Vaticanului, căci atât ne-a mai rămas: singur Ortodoxia.

Citiți și: Lupta cea bună a creștinilor din urmă: contra ereziei ecumenismului. Fragmente și cuvinte din Sf. Scriptura, de la Sf. Părinți și scriitori contemporani

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

  1. Probabil dracii ecumenismului vor să schimbăm și Cele Zece Porunci” după Biblia catolică. Ne vor lua viața (o dăm cu bucurie pentru că nu ne aparține nouă) dar pe Iisus Hristos nu-i vom lăsa să ni-l ia. Și nici Legea. Și nici Lumina.

  2. Gunoaiele astea umane nici ecumenisti nu se pot numi, fiind direct satanisti! Unul dintre ei, nu e nici macar crestin, desi el se declara teolog ortodox(mai degraba, olog ortodox), fiind taiat imprejur! Cat despre mitropolitul
    Andrei Andreicuț , cunoscut de altfel pt pozitiile lui pro-ecumenism, pro-UE si pro-globalism, nu pot decat sa-i spun urmatoarele: Înaltpreasfinția Voastră, aveti grija, ca va iese coada de sub sutana!

    1. Mai bine zis,„Înaltpreanesfinția Voastră”!Așa cum Pr.AdrianFăgețeanu a spus cu curaj „Preaîndrăcitul Daniel”,în loc de „Prea fericitul… ”etc.

  3. Doamne ajuta!

    Pentru actualizarea articolului si cu tristete, ca inca Inaltul Teodosie este singurul care spala rusinea.

    Nu stiu daca ati vazut si postarea de la Husi a Preasfintitului Ignatie, cu studii occidentale. Frumos spus, insa eu m-am edificat pe aceasta tema citind “O piatra pentru Goliat” a lui Theodor Leontescu:
    https://www.scribd.com/document/325514008/O-Piatra-Pentru-Goliat

    Episcopia Hușilor
    23m ·
    Noul ca vechi (Paștile și calendarul)
    Sfântul Ioan Damaschin este cel care ne spune că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității.
    Lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii.
    Bonus. O întrebare pentru “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută.

  4. Panarama aia de Andreicuț, în mintea lui plină de boală contra Tatălui Ceresc, susține că dacă se schimbă calendarul se schimbă și ziua Sfintei Lumini de la Ierusalim;în mintea lui creață, oamenii nu trebuie să se de-a după Dumnezeu, ci Dumnezeu după oameni;asta este blasfemie, asemenea blasfemie poate veni de la un mason infiltrat.

  5. De ce vor sa faca treaba asta??
    1: unirea cu ereticii si 2: ca sa poata lua si ei sfanta lumina,ca la ei ,ce sa vezi,nu vine…

  6. Ei doresc o reformare a Bisericii care să ne jidovească, așa cum s-a întâmplat în occident. Mă mir cum nu cer înlocuirea Vechiului Testament tradus din Septuagintă cu versiunea masoretică, sau editarea Noului Testament prin eliminarea pasajelor incomode. Cunoașteți-vă dușmanii:

    Papahagi = jidan sefardi de la Salonic, ca toți „aromânii” intrați în țară din 1945 încoace;
    Baconschi = jidan askenazi rus cu părinții veniți pe tancul sovietic;
    Patapievici = jidan askenazi polon cu strămoșii colonizați în Bucovina;
    Cioloș = jidan askenazi ungur, urmașul celor care au năpădit Sălajul, Sătmarul și Maramureșul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button