X

Ce-o mai fi și asta? Mitropolitul Olteniei și starețul de la măn. Frăsinei au ‘elaborat’ un Document cu Legământ de Blestem

Nu știm exact ce au avut de împărțit la Frăsinei, însă iată că au ajuns la un rezultat, de tip blestem:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înaltpreasfințitul Părinte Dr.  Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Protos. Onisifor Petrescu, Starețul Mănăstirii Frăsinei, au întrunit, în ziua de 10 ianuarie 2023, Consiliul Duhovnicesc care a hotărât:

Noi, Irineu, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, împreună cu starețul Protos. Onisifor și membrii Consiliului Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei (Arhim. Ioanichie, Arhim. Ioachim, Ierom. Iachint, Ierom. Victorin, Ierom. Ilarion, Ierom. Ghervasie, Ierom. Hristofor), uniți într-un singur gând, astăzi, 10 ianuarie 2023, am analizat situația anticanonică creată împotriva legământului cu blestem pus de Sfântul lerarh Calinic, prin construirea bisericii pe locul unde a fost așezată piatra de legământ cu blestem.

Am constatat că, deși piatra a fost ridicată în condiții de constrângere comunist-atee, totuși blestemul a rămas neschimbat. Datorită acestei situații, mulți monahi și clerici, părinți din mănăstirea Sfântului Ierarh Calinic au încălcat acest legământ. Însăși construcția bisericii s-a făcut din neascultare și încălcarea blestemului Sfântului Calinic.

Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic,

Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă.

Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea.

Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre și cu pecetea Sfintei Mănăstiri.

Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri.

 

Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU

Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei

Protos. Onisifor Petrescu (stareț)

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

27 comentarii

  1. Unde vreodata pe pamantul asta s-a vazut ca sa se interzica unui monah, hirotonit sau nu, sa intre si sa slujeasca in vreo biserica? Blestemul e ca partea femeiasca sa nu intre in Frasinei si nu vorbim de locul exact al unei pietre ci cel de al manastirii in sine. Ce veti face fratilor veti pune gps-uri pe monahi sa vedeti pe unde se duc? Cat despre sminteala, in ziua de azi e oriunde cu tehnologia asta. Cat de prost poti sa fi sa poti crede ca ma poate ispiti o femeie care vine la biserica imbracata cel putin, cand toata media si internetul e plin de femei dezbracate? Bre episcopilor si staretilor preacuviosi, monahii sunt ispititi de la diavol cu imagini de femei dezbracate sau cu acte sexuale in sine chiar daca nu au cunoscut in viata lor asa ceva, pentru asta e treaba diavolului sa ispiteasca si a monahului sa rabde, sa cada, sa lupte si sa se ridice. Se stie ca multi au cazut dar nu stie nimeni pocainta lor. Vedeti-va de treaba, nu mantuiti voi pe monahi cu reguli d’astea idioate. Regulamentul monahal cuprinde ce e nevoie. Iar pentru ieromanahii ce slujeau la Biserica din Vale era o jerfa, care se contoriza acolo pe undeva. Bine ca ii lipsiti de rasplata! Poate nu ati trecut prin asta, poate nici nu va intereseaza si de ce v-ar interesa, importanta e pacea, nu-i asa? Aia pe care o impun slugile Satanei.

    1. Adevarat! Oare in Biblie nu scrie “Binecuvantati si nu blestemati…”?Irineu asta in perioada pandemiei a tacut ca pestele cand erau tinute bisericile inchise.iar acum cand oamenii mai pot intra in biserici ca sa se roage iese satana imbracata in mitropolit si incepe sa blesteme pe cei care fac sf Liturghie acolo.de parca Dumnezeu l ar asculta pe demonizat sau blestemul ratacitului si l ar pedepsi pe preotul iubitor de Hristos dupa ce ii slujeste cu iubire si jertfa. Oare de asta s a facut acolo biserica din banii oamenilor ca sa isi permita el ,care nu a investit nimic ,sa arunce un blestem care nu il costa nimic?(decat viata vesnica in iad).Nu e vrednic sa conduca ortodoxia!Avem nevoie de oameni curati sufleteste si poporul ar trebui sa decida cine sa fie mitropolit!Avem preoti care traiesc aproape de Dumnezeu,in smerenie si rugaciune si care sunt aruncati prin sate marginase. Ei sunt adevaratii nostri mitropoliti pe care sa ii urmam pana la a dobandi Raiul!Ascultarea preotilor se face pana la pacat iar aici e un mare pacat sa inchizi o biserica ba sa mai pui si blestem!Sa ne fereasca Dumnezeu de acesti lupi imbracati in piei de oaie!

    2. Da, in orice Biserica intemeiata CANONIC, nu dupa “muschii” cui vrea si unde vrea!
      Practic, acea constructie care arata a biserica nu respecta traditia si nu are binecuvantare arhiereasca.
      Asa, iti faci o coliba ca o biserica si ai pretentie sa fii slujitor = preot daca iti pui o toala neagra pe tine.
      Nici un regulament nu “bate” ascultarea!
      Cine porunceste isi ia raspunderea.
      Nu esti de acord, …. pleci si cauti alt loc, alt ierarh care sa te indrume si sa te binecuvanteze.
      … de cand Crestinismul este “democratie” si auto-indreptatire????

      Cat de monah esti daca nu te tulbura o femei dezvelita care iti vine in cale …
      Te-ai antrenat pe internet cu goliciunea si perversiunile?
      Te-ai dus in manastire si te bucuri de “socializare” in loc sa te aperi de duhul lumii???
      Cum poti al;atura si simplifica “lucrurile”???

      1. Iti recomand sa citesti pe Sfantul Paisie Aghioritul, gasesti in cartile lui raspunsurile la intrebarile tale. Asta daca te-ar interesa cu adevarat. Dar daca esti cu treaba pe aici, vezi-ti de treaba in continuare. Domnul sa ne miluiasca si pe mine si pe tine! Si ca fapt divers butonez calculatoarele de cand tu nici macar nu stiai ce-i aia un pc, nu socializez ci doar ma antrenez.

  2. ” La data de 6 septembrie 1991 [3] , prin hotărârea și votul Sfântului Sinod, arhimandritul prof. dr. Irineu Popa a fost ales ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului cu titlul „Slătineanul”.
    A fost recunoscut ca arhiereu prin Decretul nr.77 din 6 septembrie 1991 al Președintelui
    României ”
    E functionar public? Atunci deciziile sale trebuie sa aiba drept de contestatie.

    1. e mai rau, Biserica Organizationala Romana este o persoana juridica fara autonomie juridica, cu doar cu una mica, de cult.
      Statul nu are decat religia ierahiei. daca va inchipuiti ca intr-o piramida al carei stapan e diavolul mai exista azi biserica libera de ordinele si inflitratiile din sistem va inselati. acele timpuri au trecut.
      Titlul de profesor pe vremea de atunci nu se dadea decat ofiterilor acoperiti sau colaboratorilor securitatii.

  3. Adica mitropolitul blestema pe preotii si calugarii care slujesc sfinte slujbe la biserica din vale unde vin femeile?!!!
    Nu mai au voie sa faca maslu?!… bucuria demonilor… si a ecumenistilor.

    1. Cititi bine textul, daca o fi adevarat, nimeni nu mai are voie sa slujeasca acolo! Deci e INCHISA. Si mai e cate unul pe aici, care e foarte contrariat de ce e treaba mea sa ma implic in viata bisericii?

  4. Acest comunicat e dat prin sfatuire cu diavolul, nu cu Duhul Sfant.
    Am fost de fata la biserica de jos la sf. Masluri in care s-au vindecat femei si copii. Numai diavolul are interesul sa nu se mai tamaduiasca oamenii de draci. Acolo s-au facut multe minuni si vindecari miraculoase, deci obiceiul locului era binecuvantat si de sfantul Calinic.
    Sf. Calinic este suparat pentru ca blestemul era ca femeile sa nu urce la manstire pentru a nu-i tulbura pe monahi, nu ca sa nu coboare preotii sa slujeasca la o biserica/sanatoriu de parohie. De ce nu se spune in comunicat ca sfantul Calinic a dezlegat multe femei care au intrat din greseala in teritoriul blestemului? Ceva necurat este in aceasta impuscariere a calugarilor sus in manastire. Sau daca nu e puscarie, atunci e lucrarea celui rau care nu suferas sa fie scos afara din cei chinuiti de el.
    Prin acest comunicat plin de DUHUL INTELIGENTEI ARTIFICIALE, care e cu bataie lunga si anticipeaza instalarea de camere cu IA in curand in manastirile romanesti, mitropolitul arata ca avea misiune mai de sus (ar putea sa fie comandat si din alta parte decat de la Patriarhie).
    S-au digitalizat bisericile de oras, acum s-a creat precedentul si pentru manastiri.

    Judeca-i Tu, Doamne, Iisuse Hristoase!

  5. Calmati-va ma în primul rand ăștia fie ierarhi fie preoti blestemul lor este nul este 0 și din multe motive canonice și bineintemeoate și 2 dacă nu greșesc manastirea frasinei pomenea pe ereticul lor de ierarh și făcea jocul lu irineu demult timp acum a venit nota de plata pt toți fie manastire calugari stareti mireni. Sper ca a-ti înțeles cu toții.

  6. ,, Documentului” îi lipsește ceva important: semnătura IPS Varsanufie! El este episcopul locului. E un bau-bau bun pentru intimidat lumea.
    Din respect pentru blestemul Sfântului Calinic, IPS Irineu nu trebuia să se amestece în treburile interne ale mănăstirii! Punct. Cade el însuși sub blestem. Și iar punct.

    Nu interesează pe nimeni protejarea de ispite a călugărilor. Adevăratul motiv este tot interesul material pentru zonă. Dumnezeu să ajute să se facă voia Sa la Mănăstirea Frăsinei!

  7. Blestemul nu este în numele Preasfintei Treimi, ci în numele unor interese materiale. Se dorește construirea unor hoteluri acolo. În plus, se dorește desființarea acestei oaze de sfințenie. Să nu uităm că ecumenismul îi cere Ortodoxiei să renunțe la conceptul de îndumnezeire. Ori aici venea multă lume să-L descopere pe Dumnezeu. Se făceau slujbe de mare folos, se catehiza acolo multă lume. Este începutul unui fenomen asemănător celui din Ucraina. Luptă împotriva Bisericii lui Hristos nu poate fi in numele Preasfintei Treimi!

    1. S-au daramat bisericile si au murit preotii de mir iar credinciosii n-au unde sa mearga?
      E alt har in biserica din oras decat la manastiri?
      Vine alt Sfant Duh pe langa Frasinei decat in biserica din a carei parohie faci parte?

      Sigur ca mergem la manastire dar nu pentru “plus” de credinta sau castig “divin” ci pentru a-i ajuta pe fratii si surorile “chemate” sa supravietuiasca, sa le multumim si sa-i incurajam sa reziste si sa continue in vesnicia rugaciunii pentru noi, pentru toti, …
      Cand iti stabilesti un loc sau o persoana ca reper si unica valoare de credinta, deja ai iesit din credinta, ti-ai facut idol!
      Una este sa respecti, alta este sa absolutizezi.

      1. Pentru cultura ta generala e un alt duh in Frasinei cum e si in Athos pentru ca fiecare metru patrat din locurile astea e sfintit de rugaciunile sfintilor care au trait acolo. Dar pentru cei care gandesc credinta si nu o traiesc, e tot una. Cum zice un proverb romanesc “s-a dus bou si a venit vaca”. Dar harul prin definitie e un dar care vine doar la cei pregatiti sa-l primeasca.

      2. Doamne ajuta!Nu ne ducem la manastiri doar pentru a-i ajuta pe calugari sa supravietuiasca ci pentru a ne ajuta pe noi in primul rand.Nu putem compara cunostintele, trairea si puterea rugaciunilor intre un preot de mir, care are familie, grija zilei si un monah cu nevointe, privegheri, post si curatenie trupeasca.Sunt anumite rugaciuni care nu se pot face decat cu o pregatire deosebita , si exact cum atunci cand avem probleme de sanatate mergem la diferiti doctori pentru sanatatea trupeasca, tot asa mergem la diferiti preoti pentru sanatatea sufleteasca.

      3. Bine zis ! Mirenii au toată libertatea să caute preoți vrednici de a fi ascultați , atât în bisericile din localități cât și în alte mănăstiri care îngăduie și prezența femeilor.
        Se vede că am devenit scandalagii și revendicativi când nu este cazul. Umblăm după miracole și văzători cu duhul, în loc de pocăință.

  8. 1. La biserica de jos, veneau foarte multe femei; uneori 2-3 autocare pe zi. Veneau si multe maici de la manastirile dimprejur; sau de mai departe. Parintele staret Ioanichie este vazator cu duhul, iar BINECUVANTARILE+PRAVILELE+SPOVEDANIILE ERAU FOARTE RODITOARE. Veneau si persoane cu boli grave, preoti cu sotiile, etc etc. Spovedea zilnic de la orele 14.00 pana dupa miezul notii in post.
    ZIUA, DE CATE ORI AM FOST SE FACEA SF MASLU PENTRU TOATA LUMEA CU MAI MUTLTI IEROMONAHI CARE COBORAU.
    Cred ca problemele au provenit de la calugarii/fratii care pregateau mancare. sau faceau curat in camere; nu stiu cati erau, dar la bucatarie era mereu cineva. Or fi fost caderi care s-or fi repetat, probabil ca IPS a considerat ca singura solutie este aceasta radicala. Legatura u interzice slujirea in biserica de jos; interzice doar vietuitorii Frasineiului sa faca vreo ascultare.
    REALIST, dupa paerera mea trebuie evaluata decizia IPS doar dupa ce se cunoaste exact ce probleme au fost.
    2. Acum cativa ani imi spunea cineva ca periodic se primesc la cancelarie scrisori de la familiile unor femei (in general decedate) care au vrut “sa verifice” daca blestemul Sf Calinic se indeplineste sau nu. Rudele raposatelor intreaba ce se mai poate face. Un caz celebru: catolica Veronica Gabor, mama VIPesei Monica Gabor Columbeanu…

  9. Comunicatul domnului Banescu in opinia mea, sugereaza fara echivoc probleme legate de “castitate” – LA STANDARTE MONAHALE – dar ambalate intr-un limbaj decent, bine disimulat, si pt cine stie sa citeasca printre randuri. Toata lumea stie ca tinerii din zilele noastre care intra in manastiri vin dintr-o lume mai poluata decat ce de acum 40-50 de ani. Ispitele de azi sunt mai greu de dus. PROBLEMA MAJORA LEGATA DE ACEASTA DECIZIE: IN CE MASURA, “blestemul pus pe vecie” ESTE SAU NU COMPATOIBIL CU CANOANELE BISERICII. Ar fi interesant daca in istoria Bisericii a mai existat asa ceva.

    “Dincolo de limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi, este vorba de o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească ale celor ce au optat pentru o viață ascetică bazată pe cele trei voturi (angajamente) monahale: ascultare, castitate și sărăcie benevolă. Condiții cu rațiuni adânci asumate de oricine alege liber să devină monah. 

    Rațiunea adâncă a monahismului este separarea de tumultul lumii, nu afundarea în el, găsirea liniștii necesare rugăciunii, lupta mai intensă cu ispitele și trăirea mai riguroasă a poruncilor și sfaturilor evanghelice. ”

    https://www.antena3.ro/actualitate/religie/banescu-blestem-manastire-frasinei-protejare-monahi-ispita-662540.html

  10. Mesaj primit
    Text scris de un preot:

    “Gând despre situația de la Mănăstirea Frăsinei
    Deși tulburarea de la Frăsinei ține de câteva luni bune deja, n-am vrut să scriu nimic despre acest subiect pentru că fiecare mănăstire are rânduiala ei și noi e bine să ne vedem de ale noastre. Însă ce s-a întâmplat ieri mi se pare de o gravitate cu totul excepțională. Nu întâmplător toată lumea vorbește despre asta, mulți mă sună și îmi scriu să mă întrebe ce părere am, știind că sunt apropiat de această Sfântă Mănăstire de peste 20 de ani, încă din timpul Facultății. De aceea îmi permit să spun și eu câteva cuvinte, mai ales că simt simt că hârtia semnată de mitropolitul Irineu ieri ne aruncă multe secole înapoi, într-un Ev Mediu întunecat și rușinos. Chiar dacă sunt un simplu preot de provincie, poate că e important ca uneori să ne spunem și noi părerea…
    Deci, consider că:
    1. Actul semnat ieri este nul, din mai multe puncte de vedere.
    – În primul rând, nu este semnat de episcopul locului, care este arhiepiscopul Varsanufie și care stă ascuns în toată perioada asta. Deci, ca să fie clar: doar episcopul locului poate lua hotărâri în Eparhia lui. Mitropolitul, de exemplu, nu poate intra în altă eparhie fără binecuvântarea episopului locului; mai concret: mitropolitul Irineu este episcopul Craiovei și nu poate semna nimic la Râmnic.
    – Apoi, antetul este al Arhiepiscopiei Râmnicului, dar de fapt actul este înregistrat la Mănăstire, cu numărul 3, iar apoi, foarte ciudat, a fost postat chiar aseară pe site-ul Arhiepiscopiei, pentru că altfel nimeni ar fi putut crede că este real. Toți am crezut că e un fake de zile mari până nu am citit pe site. Cu alte cuvinte, mitropolitul semnează un act în numele Mănăstirii, fără a avea dreptul să facă asta, chiar dacă a fost călugăr acolo vreo 30 de ani.
    2. Faptul că scrie că nimeni nu va putea reveni asupra acestei hotărâri, nici măcar patriarhul și se înțelege că nici măcar Sfântul Sinod, este de o infatuare până la cer, adică câtă mândrie mai poți să ai? Și că, în numele Sfintei Treimi, până la sfârșitul veacurilor să nu se mai facă niciun fel de slujbă în această biserică? Adică îi punem dinamită, sau cum?
    3. Faptul că sunt foarte multe greșeli gramaticale într-un act semnat de un academician și renumit teolog dogmatist al nostru, ne pune foarte multe semne de întrebare. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar să fie oare de la înlocuirea venerabilului stareț Ioanichie, un părinte cu viață sfântă, cu părintele Onisifor, responsabilul de tractoare? Probabil ni se va explica în zilele următoare cum a apărut această hârtie, că mie îmi roșește obrazul când o recitesc.
    Deci, cei care își doresc denigrarea Bisericii nu vor reuși decât dacă subminarea va fi din interior și la un astfel de nivel înalt. Eu consider această hârtie mult mai gravă decât tot ce a pătimit instituția Bisericii românești în ultimii 30 de ani, pentru că acela erau căderi ale oamenilor, fie că s-au numit Pomohaci, sau Alexa, sau Onilă, dar acum se pune la îndoială însăși credibilitatea Bisericii care blestemă, face zâzanie și nu știe să-și rezolve o problemă care, de fapt, e foarte simplă. Adică în acel loc, la biserica de jos, cum i se spune, s-au făcut mii și mii de minuni, de vindecări, oamenii au primit foarte multă mângâiere. Acum dintr-o dată aflăm că nimic n-a fost bine acolo și că toți părinții care au slujit sunt acum sub osândă. Este incredibil!
    Aș mai adăuga doar atât: discuția despre blestem pe care am auzit-o pe toate posturile de radio astăzi ar trebui cu adevărat să o purtăm deschis și să spunem cum poate un preot să blesteme, dacă este în duhul Noului Testament al Mântuitorului Hristos. Apoi să arătăm clar că Biserica nu este și nici nu poate fi misogină, iar interdicția de la Frăsinei, după rânduiala Muntelui Athos, nu are nicio legătură cu asta.
    Deși sunt într-adevăr foarte tulburat, vă îndemn la multă rugăciune și înțelepciune. Și nu uitați, creștinismul nu e pentru proști, pentru superstițioși sau fricoși. Creștinii caută, întreabă, citesc… Și au curaj smerit!
    Preot “…” “

    1. E bine ca sa ascultam si cealalta parere.
      De ce a fost nevoie sa recurga IPS Irineu la acest act. Personal cunosc vreo trei monahi din Frasinei, dar nu i-am mai vazut de ani de zile, nici nu stiu daca mai sunt pe acolo. In schimb, un parinte apropiat de prin zona mi-a spus ca nu e chiar asa cum credeam eu. Adica initial IPS Irineu i-a indemant pe calugari sa o lase mai moale cu iesirile la Biserica din Vale. Normal si firesc era ca doar duhovnicii sa coboare. Dar se pare ca devenise un talmes-valmes pe acolo de monahi si mireni (femei in special). Cand s-a incercat o normalizare, atunci apare femeia (ea, originala, numai una) cea cu scandalul, si se pare ca a prins treaba ca s-au gasit destui s-o imite. In loc sa lase pe parintele pus acolo sa slujeasca, am inteles ca au inceput oamenii sa faca scandal de au intrerupt si slujba in desfasurare. Nu stiu sigur daca l-au lovit pe parintele de mir dar vorbe de duh de mahala sigur i-au zis. Au fost alungati si cei cu cateringul, unii monahi se pare cu deadinsul au coborat in vale desi nu aveau binecuvantare. Toate au dus ca sa-l faca pe IPS Irineu ca sa potoleasca lucrurile sa ia o dicizie radicala, a luat antimisul ca sa nu se mai slujeasca acolo si restul ce scrie in documentul ala.
      Personal, consider ca partea cu blestemul e cam dura, dar nici cu dezbinarea in biserica nu sunt de acord.
      Fratilor, sa nu uitam ca Hristos e Adevarul. Postati pe aici adevarul sa ne aratam a fi cu adevarat slujitori ai Lui si sa nu ajungem sa ne facem pacate de pomana. O informatie gresita sau incompleta poate omori oameni.

      1. Cred ca la asa document, decizie adoptata, fara precedent, trebuie de ascultat mai mult, nu doar un parinte. Daca era de facut ordine, sa se faca, si sa fie readuse lucrurile la normal , dar fara decizii extreme. O femeie, una speciala, da … tot EVA. Adam da vina tot pe Eva… S-ar parea ca Eva e mai puternica, si atunci cand Eva se va imbunatati, se va imbunatati si Adam…

  11. preotii si calugarii trebuie sa isi faca datoria crestina la buserica din Vale. La manastirea Frasinei si 2 km in jurul ei nu au voie parte femeiasca si nici excursiile masculine alandala, fara telefoane si acces la lumea moderna. Calugarii care vor sa stea doar in acesti 2 km si manastirea Frasinei ca sa fie izolati de lume sa aleaga daca vor lumea aceasta sau daca vor sa aleaga sa mai coboare la cate o biserica dincolo de limita acestor 2 km. In schimb la biserica din vale au dreptul sa vina toti credinciosii femei si barbati ca sa fie ajutati spiritual. Daca exista vreun semn de sminteala sa fie pedepsiti si cei care au facut sminteala si cei care au acceptat sminteala. Sa fie reguli stricte la biserica din vale si care or mai fi in apropiere de aria Frasinei, sa fie cate 2 intotdeauna la spovedanie si chiar filmata curtea ca sa nu existe suspiciuni de sminteala in cadrul bisericii din vale. Sa se tina moliftele Sfantului Vasile pentru dezlegarea oricarui blestem, ca blestemarea nu e calea lui Dumnezeu. Cand depui juramant de castitate si de dedici lui Dumnezeu, asculti de EL cu totul, EL este judecatorul suprem. Calinic a recurs la aceasta metoda datorita rautatii necredinciosilor, dar nici aceasta metoda nu e cea mai buna, el raspunde pentru ce a zis/facut in fata Domnului. Cum o mare parte din olteni si a celor din zona de sub sunt in subcultura si asculta de blesteme, acest act are efect de teama, altfel ar veni smintite, precum cea care l a hartuit pe parintele Calistrat si pe altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button