X

Bisericile ORTODOXE albaneze, PROFANATE prin prezentări de MODĂ, CONCERTE, FILME. Între timp, autoritățile CONFISCĂ unele biserici, mănăstiri, iar pe altele le deposedează de ICOANE și obiecte de cult

de null
Photo: AgionOros. ru

Profanarea bisericilor ortodoxe, a mănăstirilor și a locurilor sfinte a devenit o practică obișnuită în Albania modernă. Ultimul scandal a fost cauzat de un reportaj al postului de televiziune Top Channel, raportează AgionOros.ru.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Invitând publicul la un festival de jazz organizat de cântăreața Eda Zari, organizatorii au arătat un clip muzical filmat în interiorul unei biserici ortodoxe. Imaginile au infățișat  un grup de jazz cântând cu spatele întors către sfântul altar. Se crede că filmările au avut loc la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Berat, în sudul Albaniei.

Biserica a fost confiscată de autorități și este folosită ca muzeu al artei bizantine. Vizitatorii bisericii-muzeu mărturisesc că ghizii intră regulat în altar și iau și le aduc vizitatorilor vasele sfinte și moaștele sfinte.

Într-un număr mare de cazuri, confiscarea obiectelor de valoare și distrugerea siturilor sfinte au fost efectuate chiar de catre stat. În august 2013, angajații guvernului au atacat o biserică ortodoxă în orașul Përmet din sudul Albaniei, zdrobind icoanele și crucile și bătând credinciosii. La începutul anului 2015, guvernul a decis în mod unilateral să distrugă gardurile din jurul Catedralei de la Tirana a Învierii lui Hristos.

În martie 2016, mai mult de 300 de clerici și laici s-au adunat și au cerut guvernului să le redea bisericile, mănăstirile, obiectele și locurile sfinte confiscate din cadrul Bisericii și profanate. Cererea a fost determinata în special de o profanare anterioară a aceleiași biserici a Adormirii Maicii Domnului din Berat, când s-a organizat o sedință foto în cadrul căreia fete tinere se fotografiau in rochii de mireasă pe tronul episcopal, în fața ușii împărătești și a iconostasului.

Fotografii similare au fost făcute și la o biserică ortodoxă din Elbasan. Solicitarea arată efectul dăunător al unor astfel de acțiuni asupra întregii țări și că astfel de blasfemii apar numai împotriva Bisericii Ortodoxe din Albania:

Este evident un sacrilegiu și o insultă la adresa trăirilor religioase.Desigur, astfel de manifestări strică armonia religioasă cu care se poate lăuda țara noastră. De asemenea, subliniem faptul că astfel de acțiuni ofensive repetate nu “promovează” patrimoniul cultural al țării noastre. Este de remarcat faptul că astfel de acte de sacrilegiu nu au fost comise față de obiectele de cult ale celorlalte comunități religioase din Albania. Prin urmare, protestăm pentru că organele de stat, care încă mai dețin proprietățile și obiectele sfinte, chiar și după douăzeci și cinci de ani de democrație în țară, isi permit să desconsidere obiectele sfinte și pline de har ale Bisericii Ortodoxe.

Solicităm ca legea nr. 10057 Articolul 22/2 din data de 22/01/2009 privind “Acordul dintre Guvernul Republicii Albania și Biserica Ortodoxă Albaneză” să fie aplicată în cele din urmă și toate bisericile, mănăstirile, relicvele sfinte, icoanele și obiectele sfinte să fie  returnate fără întârziere sau alte  scuze, Bisericii Ortodoxe. Acestea sunt foarte respectate, onorate și sfinte pentru toți oamenii ortodocși din întreaga lume, dar și pentru credincioșii din Albania.

Deasemenea, autoritățile albaneze impun intrarea cu plata pentru unele biserici ortodoxe.

În cadrul campaniei de eradicare a minorității grecești din Albania, unele mănăstiri și biserici “monumente arheologice” au decretat că accesul la aceste biserici va fi plătit acum.

După distrugerea Capelei Sfântului Atanasie din Drymades (începutul anului 2016), autoritățile albaneze iau măsuri restrictive împotriva Bisericii Ortodoxe din Albania. Pe site-ul Institutului de Patrimoniu Cultural al Ministerului Culturii din Albania se menționează că în provincia Avlon sunt introduse “bilete speciale care permit vizitarea monumentelor și a teritoriilor arheologice”.

Acum se plătește intrarea la Mănăstirea Sf. Nicolae din Mesopotamo, mănăstirea Patruzeci de mucenici, Biserica Icoanei Maicii Domnului din Berher, precum și alte locuri sfinte ortodoxe. Este semnificativ faptul că biletul de intrare a fost stabilit numai pentru bisericile ortodoxe, în timp ce pentru moschee si bisericile romano-catolice nu au fost luate masuri similare.

La inițiativa autorităților, icoane și vase sacre au fost îndepărtate din unele biserici pentru a fi expuse în muzeele de stat.

Atacurile împotriva bisericilor ortodoxe au devenit o practică de rutină in Albania contemporană.

Într-o serie de cazuri, îndepărtarea obiectelor prețioase și distrugerea bisericilor sunt făcute de statul însuși. Cu ceva timp în urmă, frescele unice ale celebrului iconograf Onufrie (secolul al XVI-lea) din centrul Albaniei au fost distruse. Multe obiecte sacre ale mănăstirilor și ale bisericilor ortodoxe au fost exportate în străinătate și vândute pe piața neagră a magazinelor de antichități.

În urmă cu câteva luni, au fost furate 18 icoane bizantine de la Biserica Sf. Marina din Lambovo. În orașul Premeti, oficialii, pe motive de „răscumpărare a datoriilor vechi“, au furat din Biserica Ortodoxă a Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, icoane, vasele sacre și chiar si clopotul.

În Biserica Nașterii Maicii Domnului în Lambovo a fost facut un film, cu subiectul „comportamentul nedemn al clerului ortodox.“

În urma cu câteva luni, ministrul albanez al Culturii Mirela Kumbaro, într-un interviu acordat ziarului Gazeta Shqiptare a declarat că statul va transfera o serie de monumente în domenii private, deoarece Ministerul nu este în măsura de a asigura conservarea și restaurarea acestora.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului dacă mănăstirile și bisericile ortodoxe vor fi returnate de către stat, ministrul a răspuns:

„Fac apel la comunitățile religioase pentru a participa la restaurarea monumentelor. În plus, consider că bisericile sunt locuri remarcabile pentru organizarea de evenimente culturale și sociale: concerte, expoziții, forumuri “.

Photo: AgionOros.ru

 

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

    1. cu google translate

      Fileuri de cod în sos roșu aromatic
      Ingrediente
      2 σ. usturoi
      1 ardei iute de ardei iute
      30 g ghimbir proaspăt
      2 lingurițe. ulei de măsline
      1 linguriță. turmeric
      2 lingurițe. cumin pulbere
      1 linguriță. fenicul
      600 gr. roșii
      200 gr. piper de
      sare de apa 200 g broccoli în chifle mici 6 felii de cod în felii 100g / o 2 linguri. coriandru proaspăt, tocat fin

      Mod de execuție
      Se taie usturoiul, făina și piperul de ghimbir.
      Într-o oală mare, adăugați uleiul de măsline la temperatură moderată pentru a se încălzi.
      Se adaugă usturoi, piper, ghimbir și se fierbe timp de 1-2 minute până la aur.
      Adăugați turmeric, chimen și fenicul. Se amestecă cu o lingură de lemn pentru a elimina aromele.
      Se toarnă sosul de roșii, apă, sare și piper.
      Se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă sosul să fiarbă.
      Alegeți broccoli și felii de cod. Gatiti timp de 6-8 minute pana cand fileurile sunt fierte, strângeti sosul si scoateti vasul din foc.
      Adăugați coriandrul proaspăt, controlați condimentele și serviți.

      Banda de ton și tara

      Materiale:
      250 g tona (staniu)
      3.2 felii groase de pâine stătut
      1-2 linguri de pește roe
      3.2 ceapa rasi
      3-4 catei de usturoi zdrobit
      oregano
      piper negru ușor ras
      1 plic de drojdie uscată
      Ulei de măsline pentru prăjit
      execuție:

      Se pisa pâinea și se strânge bine. Se topește tonul cu furculita. Amestecați totul și frământați-l. Lasati aluatul pentru o perioada de timp lega si apoi prune carnea pe un foc moale, astfel incat sa nu apuca de spalat-le.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button