X

Republica Moldova: Curtea Constituțională dă undă verde STIPULĂRII limbii ROMÂNE în Legea Supremă, înlocuind astfel ,,limba MOLDOVENEASCĂ”

de null
CC se va pronunța azi: Redenumirea limbii de stat în Constituție.  Foto: Virtualtur.md

Curtea Constituțională s-a pronunţat astăzi privind inițiativa legislativă a unui grup de 35 de deputați în privința modificării denumirii limbii de stat în art. 13 din Constituție.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În acest sens, Înalta Curte a decis că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.

Tudor Deliu care este şi iniţiatorul acestui proiect de lege, spune că acest aviz este „un prim pas pentru restabilirea adevărului istoric”, deşi unii mai numesc limba „moldovenească din punct de vedere politic”, în pofida opiniei mai multor lingviști internaționali.

În acest context, deputatul PLDM menţionează că acest proiect urmează a fi înregistrat în Parlament și și-a exprimat speranța că și deputații democrați vor vota pentru redenumirea limbii din Legea Supremă, referinduse la faptul că spicherul Andrian Candu a repetat de mai multe ori că vorbește în limba română.

Inițiativa a fost depusă de un grup de 35 de deputați care au intrat în Parlament pe listele PLDM și PL.

Aceștia fac referire la hotărârea CCM din 5  decembrie 2013, care a stabilit ca Declarația de Independență, care statuează rolul limbii române, să facă corp comun cu Constituția și că textul Declarației prevalează asupra textului Constituției care vorbește de „limba moldovenească” drept limbă de stat.

„Acest proiect de lege vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitore la limba oficială a statului Republica Moldova”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Parlamentul va avea drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Constituția poate fi modificată cu votul a două treimi din numărul deputaților, adică 68.

Președintele Igor Dodon a criticat dur intenția de modificare a Legii supreme prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu limba română.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button