X

Tromboza venoasă – Boala care poate afecta persoanele care lucrează mult pe scaun

DVT_Diagram_1

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Aveti mare grija daca vi se umfla picioarele sau va apar pete rosii pe gambe.  Sunt semne ale trombozei, o boala periculoasa ale carei complicatii provoaca cele mai multe decese in Romania, spun medicii ingrijorati.

Circulatia sangelui poate fi incetinita sau oprita de un cheag format in vene. Tot mai multi tineri care lucreaza ore in sir la birou se pot imbolnavi daca nu fac miscare si nu au un stil de viata sanatos.

La 22 de ani, Corina lucreaza intr-o firma de recrutare. Cel putin 6 ore pe zi sta pe scaun, lucrand la calculator. In acelasi incapere, alti 8 colegi fac acelasi lucru zi de zi.

Poate parea surprinzator, dar riscul ca acesti tineri sa dezvolte o tromboza venoasa profunda este mare, spun doctorii. Adica sa se coaguleze o particula de sange, lucru care se intampla de obicei in picioare.

In jumatate din cazurile de tromboza venoasa profunda simptomele nu sunt clare in faza incipienta. Prea tarziu pot sa apara anumite semne care indica formarea cheagurilor de sange in venele mari. Un semn este daca diferenta de grosime intre picioare este mai mare de 3-4 cm.

Trebuie sa va masurati de mai multe ori, pentru ca este posibil sa existe o diferenta naturala de grosime intre gambe.

Alte semne sunt aparitia unor pete rosii pe suprafata piciorului, durere la atingere si incalzirea zonei in care e localizat cheagul de sange. Asadar, cand aveti aceste simptome, nu ezitati sa mergeti la medic.

Odata format, cheagul poate pleca pe vasele de sange, urca pe picior, ajunge la inima si apoi se opreste in plamani. Asa apare embolismul pulmonar, una dintre cele mai grave complicatii ale trombozei. Bolnavul nu mai are aer si nu mai poate respira. In astfel de cazuri poate sa faca stop cardiac.

Tratata din timp, tromboza se rezolva cu medicamente. Ca sa aflati insa cat de serioasa este problema, trebuie sa faceti o ecografie.

Asa ca pentru toti cei care petrec ore nesfarsite, nemiscati la biroiu, medicii au un sfat.

Prof. dr. Dan Coriu, medic: “Este important sa ne ridicam o data la o ora, sa facem miscare si sa bem apa pentru ca asa ajungem sa fim obligati sa mergem la toaleta.”

Este adevarat, nu doar statul prea mult pe scaun poate provoca tromboza venoasa profunda. Repausul prelungit la pat in urma unei operatii, consumul de anticonceptionale, sarcina, obezitatea si fumatul sunt factori la fel de importanti.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Mda…tot mai multe boli, tot mai periculoase dar nimeni nu vrea sa spuna cauza reala a acestora. Este o adevarata moda in ziua de azi sa faci propaganda pentru un “stil de viata sanatos” dar este doar o mare vrajeala. La fel ca vrajeala new age. Nu din cauza statului pe scaun sau din cauza nepracticarii sportului se face tromboza venoasa…ci din cauza otravurilor cu care ne pulverizeaza astia prin chemtrails. Poate imi explica si mie cineva cum de acum 30 de ani aceiasi tineri care aveau aceeasi munca sedentara, care stateau tot timpul la birou si nu faceau sport, nu se imbolnaveau de nici o tromboza venoasa. Sa fie clar nu gravitatea bolii o contest eu aici ci ridic semne de intrebare privind cauza acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button