Guvernul va transfera patrimoniul fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care l-a desființat recent, către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Executivul va adopta, în ședința de marți, o hotărâre pentru stabilirea destinației patrimoniului fostului institut condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu și care va fi atribuit IICCMER, după cum a anunțat secretarul general al Guvernului.
Guvernul a adoptat, în 30 decembrie 2019, ordonanţa de urgenţă prin care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se desfiinţează.
Executivul a motivat că „activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinţarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”
Institutul s-a aflat recent în centrul unui scandal după ce a anunțat organizarea unui concert pe 22 decembrie de omagiere a Revoluției din 1989. După ce au apărut acuzații în spațiul public legate de faptul că respectivul concert ar fi o lipsă de respect față de victimele din decembrie 1989, iar o parte dintre artiștii anunțați pe afiș s-au retras, concertul a fost anulat.
Pe 22 decembrie, Grupul pentru Dialog Social a cerut desființarea Institutului despre care a spus că este ”o sfidare la adresa memoriei noastre”.
”Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptăţire să se numească revoluţionari şi nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluţiei au făcut posibilă o anomalie şi mai mare: au fost create instituţii ale falşilor revoluţionari . Una dintre acestea este autointitulatul «Institut al Revoluţiei Române», condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceştia doi sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent”, se spunea într-un comunicat al GDS.