Cutremur atipic în județul Vaslui, la 4 km adâncime. Se exploatează gaze de șist?

Author:

Joi dimineața, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter, la ora 04.33, în județul Vaslui, la adâncimea de doar 4 de kilometri.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs în apropierea orașelor Negrești (16 km), Vaslui (19 km), Iași (43 km), Bîrlad (51 km), Huși (54 km).

Cutremurele ce se produc la așa mică adâncime pot fi și cauza prospecțiunilor sau exploatărilor gazelor de șist. Se întâmplă oare așa ceva pe ascuns?

Cel mai puternic cutremur înregistrat în acest an, cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, s-a produs duminică, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

O nouă metodă de prezicere a cutremurelor?

De asemenea, în această toamnă, inginera Kovacs Erika Iuliana a susţinut recent că a descoperit o metodă sigură de prezicere a cutremurelor. Potrivit acesteia, cu câteva ore înainte de cutremure, când tensiunea acumulată între plăcile tectonice depăşeşte o valoare critică, plăcile tectonice încep să vibreze şi emit unde sonore, infrasunete cu frecvenţa între 4,5 – 5 Hz.

Kovacs susține că aceste infrasunete se transmit pe sub pământ şi nu pot fi percepute de urechea umană, care aude numai sunete cu frecvenţa între 20 Hz – 20000 Hz.

Infrasunetele sunt percepute însă de diverse specii de animale, care au un comportament diferit înainte de un cutremur mare.

Cum infrasunetele preseismice se transmit pe sub pământ, nu sunt detectate de microbarometrele folosite de seismologi, deoarece microbarometrele monitorizează fluctuațiile infrasonice ale atmosferei.

Senzorii trebuie amplasați sub pământ, această amplasare oferind posibilitatea detectării infrasunetelor preseismice cu câteva ore înainte de producerea cutremurelor, susține Kovacs, potrivit rador.

One thought on “Cutremur atipic în județul Vaslui, la 4 km adâncime. Se exploatează gaze de șist?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X