Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Primăria Baia Mare, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, și Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare au organizat în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare concertul coral-simfonic dedicat Centenarului Marii Uniri, sub titlul „Răsună Centenarul României”, informeaza basilica.ro.
La acesta au participat Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, și Arhiereul-Vicar Timotei Sătmăreanul.
Au mai fost organizate astfel de concerte dar nu în biserică, primul a avut loc la Satu Mare, joi, 25 ianuarie, în sala Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”, iar altul în această primăvară, în aceeași sală.
Concertul de la Baia Mare, de duminică, 29 octombrie, a fost susținut de Corala „Arhanghelii” a preoțimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijată de pr. Petrică Aurelian Covaciu, acompaniată de orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, dirijată de Ștefan Novak, solist vocal Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare. A recitat artistul Carol Erdos.
Adaptările orchestrale au fost realizate de compozitorul clujean Alexandru Ștefan Murariu.
În programul care a avut două părți spectatorii au urmărit piese orchestrale și corale patriotice, scrise de compozitori români și pe versuri de poeți naționali.
În finalul concertului, Episcopul Iustin a oferit profesoarei Ramona Boitor Socolan Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, pentru contribuția adusă la organizarea Concertului coral-instrumental „Răsună Centenarul României”. Aceeași distincție a fost oferită și Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, pentru promovarea muzicii corale și simfonice românești; pentru activitatea artistică şi pentru contribuția adusă la organizarea concertului coral-instrumental.
„Biserica, familia, școala au promovat din totdeauna valorile naționale, aceste cântări speciale. A fost, cu adevărat, o seară binecuvântată, un dar de Centenar. Un concert de asemenea valoare este o hrană pentru suflet și pentru simțirea noastră românească”, a spus PS Episcop Iustin.
Citiți și:
Si unul din punctele comune ale preotului Staicu cu ecumeniștii:
Muzica simfonica isi are originile inca din sec XIV, dinainte ca masoneria sa se instaureze in lume. Nu cred ca poate fi catalogata sinonim cu miscarea oculta, chiar daca unii muzicieni au fost masoni, iar astazi o asculta doar cei care mai vor sa-si pastreze mintea lucida. Multi masoni sunt si in biserica, asta nu inseamna ca biserica a fost instituita de ei. Mai acceptabil o clasica (desi e tot laica), decat rock-ul tulburent, hip hop-ul razvratit si golanesc sau muzica de petrecere care te imbie la desfrau si betie. Muzica cantata la instrumente in biserica o vad ca pe blasfemie la adresa lui Dumnezeu, indiferent de care gen ar fi si ce lirica religioasa s-ar folosi.
Vasile
Nu zici bine:
MUZICA CLASICA si MASONERIA
https://ortodoxinfo.ro/2017/07/12/muzica-clasica-si-masoneria-2/
Sfânta Tradiție este împotriva instrumentelor muzicale în biserică. În materie de credință(și nu numai)nu facem compromisuri cu diavolul.
Vor da socoteală,dacă nu aici,dincolo cu siguranta.”Casa Tatălui Meu,casă de rugăciune se va chema.”