Pomeniți pe 22 Februarie / 7 Martie
Cu multe secole în urmă, la izvoarele râului Mtkvari era așezat satul Kola. Creștini și păgâni trăiau acolo împreună ca vecini. Copiii creștinilor și ai păgânilor se jucau împreună, dar când copiii creștini auzeau bătând clopotele bisericii, recunoșteau chemarea la rugăciune și părăseau joaca. Nouă copii păgâni — Guram, Adarnerse, Baqar, Vache, Bardzim, Dachi, Juansher, Ramaz și Parsman— i-au urmat pe copiii creștini la biserică.
Dar creștinii întotdeauna îi opreau la porțile bisericii și îi mustrau, spunându-le ”Sunteți copii de păgâni. Nu puteţi intra în casa sfântă a lui Dumnezeu”. Iar ei se întorceau întristați și descurajați.
Într-o zi, copiii păgâni au încercat să intre în biserică cu forța, dar au fost scoși afară și certați. Li s-a spus: ”Dacă vreţi să intrați în biserică, trebuie să credeţi în Domnul nostru Iisus Hristos și să vă botezaţi în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh” și ”Trebuie să primiți Sfânta Împărtășanie și să vă alăturați comunității de credincioși creștini”.
Cu mare bucurie, aceștia au promis creștinilor că vor primi Sfântul Botez. Când creștinii din Kola i-au spus preotului lor vestea cea bună privind dorința băieților păgâni, el și-a amintit cuvintele Scripturii:
Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine. (Matei 10:37-38).
Nu i-a fost teamă de furia care ar fi urmat dinspre comunitatea păgână, ci degrabă i-a luat pe băieți într-o noapte rece de iarnă și i-a botezat în râul înghețat. În timpul înfăptuirii Sfintei Taine s-a întâmplat o minune: apa a devenit caldă și o ceată îngerească s-a arătat tinerilor. Întăriți foarte în credința lor, copiii au decis să rămână în comunitatea creștină și nu să se întoarcă la părinții lor.
Când părinții lor au aflat că ei s-au botezat în credința creștină, și-au târât copiii de la biserică, abuzându-i și bătându-i spre supunere, pe tot drumul până au ajuns acasă. Copiii au îndurat eroic abuzurile și, deși au flămânzit și însetat timp de șapte zile, au repetat din nou și din nou: ”Noi suntem creștini și nu vom mânca și nu vom bea nimic din ceea ce s-a pregătit pentru idoli!”
Nici blândețea, nici îmbrăcămintea costisitoare, nici promisiunea unor lucruri bune care vor urma nu i-au ispitit pe tinerii temători de Dumnezeu. Mai degrabă au afirmat: ”Suntem creștini și nu vrem nimic de la voi, ci să ne lași în pace și să ne permiteți să ne alăturăm comunității creștine!”
Părinții înfuriați au plecat și i-au spus prințului tot ce s-a întâmplat. Dar prințul nu le-a fost de ajutor – le-a spus pur și simplu: „Sunt copiii voștri, faceți cu ei ce vreți.” Păgânii încăpățânați au cerut împăratului permisiunea de a-i ucide pe copii. Deci, o groapă mare a fost săpată unde tinerii au fost botezați și copiii au fost aruncați înăuntru.
”Noi suntem creștini și vom muri pentru El, în numele Căruia am fost botezați”, au spus sfinții martiri, Cei Nouă Copii din Kola, înainte de a-și da sufletele în mâinile lui Dumnezeu.
Părinții lor necredincioși au aruncat pietre, iar alții li s-au alăturat, până când toată groapa a fost umplută. Ei l-au bătut pe preot până l-au omorât, l-au jefuit și au împărțit prada între ei.
Sfârșitul martiric al Celor Nouă Drepți Copii din Kola a avut loc în secolul al VI-lea, în regiunea istorică Tao din sudul Georgiei.
Biserica Ortodoxă din America, 7 Martie 2018
Ar zice că vrem spitale, nu catedrale ?