Ziarul “Lumina” despre vizitele cadrelor didactice la muzeul „Casa Vlădicăi“, locul copilăriei ECUMENISTILOR PRIGONITORI: Arhiepiscopul Ioachim Giosanu Băcăuanul și sora sa Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Văratec

Author:
Foto: http://basilica.ro/inaugurarea-muzeului-etnografic-casa-vladicai-la-stanita-judetul-neamt/

Iată ce putem citi pe ziarul Lumina:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ieri, 23 noiembrie 2017, un grup de cadre didactice a vizitat, în localitatea nemţeană Stăniţa, Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi“, cu prilejul participării la Cercul pedagogic al învăţătorilor, desfăşurat la şcoala generală din localitate.

Cu prilejul desfăşurării Cercului pedagogic al învăţătorilor, cu tema „Tratarea diferenţiată a elevilor în învăţământul primar“, la şcoala generală din localitatea Stăniţa, în data de 23 noiembrie, un grup de învăţători a vizitat principalele obiective culturale din localitate, între care şi Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi“. Aici, cadrele didactice au aflat amănunte despre iniţiativa ctitoririi acestui edificiu muzeal, au putut admira exponatele care vorbesc despre obiceiurile locale şi despre viaţa culturală şi spirituală a locuitorilor din această zonă nemţeană, însuşindu-şi informaţii din viaţa personalităţilor ecleziastice care s-au născut în această zonă.

Totodată, au putut fi admirate obiectele de uz casnic şi gospodăresc, colecţia de fotografii, veşmintele arhiereşti, obiectele de cult, cărţile şi icoanele care au aparţinut unor persoane originare din această zonă, ajunse în diferite ranguri ecleziastice.

După ce au participat la turul ghidat al muzeului, oaspeţii au scris câteva gânduri în cartea de onoare şi şi-au împărtăşit impresii din această vizită.

La final, cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa de a reveni însoţiţi de elevi, în perioada vacanţelor sau cu prilejul activităţilor extraşcolare pentru ca şi cei tineri să poată cunoaşte şi înţelege modul de viaţă, preocupările şi obiceiurile înaintaşilor lor.

„Casa Vlădicăi“ reprezintă forma restaurată a casei originale a părinţilor Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, zidită în anul 1848 după modelul caselor ţărăneşti din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind construită din pământ şi lemn şi acoperită cu şindrilă.

Această casă a devenit muzeu la dorinţa testamentară a părintelui Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, domnul Nicolae Giosanu.

„Casa Vlădicăi“  este casa parinteasca a Arhiepiscopului Ioachim Giosanu Bacauanul si a sorei sale Iosefina Giosanu (stareţa Mănăstirii Văratec).

Aici ne putem aminti de cele 13 maici de la Văratec care nu au fugit, ci au fost alungate de către conducerea ecumenistă a mănăstirii.

Deasemenea, nu putem sari peste faptul ca in anul 2007, pe 5 septembrie, cu ocazia celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene din Sibiu, Maica Iosefina Giosanu a fost distinsă cu distincţia “Trandafirul argintiu al Sfântului Nicolae”1, “ca semn al recunoştinţei pentru mărturia neobosită la unitatea Bisericii lui Hristos”2, aşa cum citim în laudatio în limba română şi în cea în limba germană.

Această distincţie răsplăteşte o viaţă întreagă în slujba ecumenismului, lucru subliniat şi de către prezentarea maicii stareţe pe siteul Institutului de Studii Ecumenice al Universităţii din Fribourg, unde putem citi că aceasta “a stabilit contacte ecumenice încă din timpul studenţiei”3.

Siteul Institutului din Fribourg ne spune că, cu ocazia primirii premiului, stareţa Iosefina Giosanu a mulţumit vizibil mişcată şi a dat asigurări că va invita pe toate maicile să se roage pentru “unitatea Bisericii din Răsărit şi Apus”4.

 

 

One thought on “Ziarul “Lumina” despre vizitele cadrelor didactice la muzeul „Casa Vlădicăi“, locul copilăriei ECUMENISTILOR PRIGONITORI: Arhiepiscopul Ioachim Giosanu Băcăuanul și sora sa Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Văratec”

  1. Daca ar cineva legaturi stranse, cu Ioachim, , vreun ecumenist care citeste, sa-i ziceti sa isi faca si icoane cu chipul sau si al sorei sale ca sa fie pregatite sa se inchine lumea, ereticii ecumenisti, dupa ce o sa moara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X