Nu e de glumit cu jocul care a ucis peste 100 de adolescenţi ruşi. A simţit-o pe propria piele, o fată de 13 ani din Timişoara. A ajuns din curiozitate pe site. Dar oricât a încercat, n-a reuşit să scape de cei care fac bani de pe urma tinerilor naivi, care le cad în plasă. Numele din acest material nu sunt cele reale. Dar drama prin care au trecut fata şi părinţii ei este cât se poate de reală. Un reportaj, în exclusivitate, realizat de Alexandra Marian şi Dan Petcu, de la Digi24 Timişoara.
La 13 ani, Maria a ajuns întâmplător pe siteul jocului care a provocat peste 130 de decese în Rusia.
Maria: Am intrat pe site, un fel de facebook rusesc, unde acolo îți spune să vorbești cu un administrator și te pune să îți scrii pe mână cu lama F57 și dup-aia intri în joc la ei. Și în momentul în care am văzut că te pune.., începe cu din astea… am ieșit de acolo și în momentul acela m-au sunat.
Așa a început teroarea. Maria a accesat jocul de pe telefon, fără să ofere vreun număr de contact. Chiar și așa, administratorii jocului i-au aflat imediat identitatea.
Maria: Îmi dădeau tot felul de mesaje cu amenințări. Am blocat numărul, să nu mai poată să îmi scrie și să mă sune. Dar m-au sunat de pe alt număr. Tot cu amenințări și pe WhatsApp și…
Reporter: Ce ți-au spus? Te-au amenințat?
Maria: Că să-mi iau sicriu, că el mă vede, că o să-
mi văd familia moartă… dacă nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale părinților, la ce școală sunt, la ce liceu… tot mi-a zis despre mine.
A fost momentul în care adolescenta a înţeles că jocul nu mai e joc. Le-a cerut ajutor părinților.
Ioana, mama adolescentei: Prin acel telefon, acea persoană putea să monitorizeze tot ce se întâmplă în încăperea în care era telefonul și să vadă efectiv. Soluția nu este resetarea din fabrică și schimbarea numărului de telefon. Acele telefoane sunt efectiv compromise și nu mai au ce să caute la îndemâna copiilor care au accesat acel joc. Pentru că nu știi, poate ca finalul să fie destul de tragic.
Maria spune că are colegi care nu au abandonat jocul.
Maria: El continuă jocul, nu le-a zis părinților. M-am rugat de el să le zică părinților și se taie…
Reporter: E coleg de-al tău?
Maria: Da.
Maria face acum terapie. Un psiholog încearcă să o ajute să depăşească trauma. E greu, însă: copila se teme şi de propria-i umbră. În camera ei, lumina e în permanenţă aprinsă.
De mai bine de o săptămână, de când părinţii au predat telefonul poliţiei, mesajele au încetat.
Alexander Lastovski, oficial în cadrul Departamentului de Afaceri Interne din administraţia oraşului Minsk (Belarus), a declarat că el şi colegii săi au reuşit să se infiltreze în grupul morţii, vorbind atât cu „curatorii/administratorii”, cât şi cu ceilalţi adolescenţi care au intrat în jocul „Balena albastră”.
În Belarus peste 1000 de adolescenţi sunt înscrişi în joc. Unii intră deja când sunt depresivi, alţii pentru că au nevoie de adrenalină şi vor să încerce ceva nou. Iar cu sarcinile pe care le primesc nu e greu să ajungă la depresie.
Unii dintre ei au înţeles că ceea ce fac este periculos şi au vrut să părăsească jocul, însă au fost ameninţaţi. „Un copil înspăimântat nu mai gândeşte limpede. Într-unul din cazuri, administratorii i-au scris unui adolescent «dacă ieşi, îţi vom ucide mama» şi apoi i-au scris numărul de telefon al mamei lui, lăsând să se înţeleagă că îl urmăresc ”, a declarat Lastovski.
Acesta explică că tinerii nu ar trebui să se teamă de aceste ameninţări pentru că informaţiile cu care sunt ameninţaţi se găsesc foarte uşor pe internet şi nu sunt urmăriţi.
Întrebat ce ar trebui să facă părinţii în astfel de cazuri, poliţistul din Minsk a răspuns: „Părinţii trebuie să se familiarizeze cu internetul, să-şi creeze pagini pe reţelele de socializare unde sunt copiii lor şi, bineînţeles, să aibă acces la paginile copiilor lor. În cazul în care copilul este într-un grup al morţii, este nevoie de ajutorul unui psiholog. Dacă părinţii observă ceva ciudat la copil, acesta trebuie scos din lumea virtuală. Scoateţi-l în aer liber, o săptămână de vacanţă în aer liber poate ajuta la limpezirea minţii şi îi poate schimba gândurile”, a conchis polițistul.
Amintim că în această lună doi tineri și-au pierdit viața după ce s-au aruncat în gol de pe o clădire din Chișinău. Se presupune că minorii de 15 și 16 ani ar fi fost victimele jocului online „Balena albastră”.