UPDATE: Militarii americani din Batalionul 1 ‘Fighting Eagles’ își dislocă tancurile la Baza Mihail Kogălniceanu
Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, 6 februarie, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, anunţă Ministerul Apărării. Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 „Fighting Eagles” şi au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.
„Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată”, transmite MApN.
Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. „Această unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa”, transmite MApN.
Pe pagina de Facebook al unităţii americane au şi fost publicate imagini cu tancurile şi vehiculele de luptă fiind pregătite pentru transportul pe cale ferată din Polonia în România. Pe Youtube a fost publicat un scurt video şi cu primii soldaţi care au şi ajuns deja în România.
https://www.youtube.com/watch?v=LI3LipKorr0
Câţi soldaţi a deplasat NATO de-a lungul frontierelor cu Rusia
2500 unităţi de tehnică militară şi câteva mii de soldaţi NATO au fost desfăşuraţi pe teritoriul a şase state europene: în Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Bulgaria şi România. Cea mai mare concentrare de trupe în zona de influenţă a Moscovei de la încheierea războiului rece transformă estul Europei într-una dintre cele mai militarizate regiuni ale lumii.
Statele Baltice, Polonia, România şi Bulgaria găzduiesc pe teritoriul lor soldaţi din toate cele 28 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Peste 7.000 de militari au fost dislocaţi de-a lungul graniţelor cu Rusia.
Cea mai numeroasă prezenţă militară se află în Polonia, unde staţionează 4000 de soldaţi, alţi 1200 aflându-se în Letonia şi Lituania, scrie cotidianul britanic The Independent.
Tancuri şi tehnică blindată grea, maşini de luptă Bradley şi Paladin, precum şi avioane britanice de atac Typhoon vor fi desfăşurate în această vară în România, în cadrul unei misiuni de patrulare a NATO.
Moscova afirmă că această comasare de trupe este cea mai importantă după cel de-al doilea Război mondial. Este adevărat că o astfel de operaţiune ar fi fost imposibilă fără o creştere a cheltuielilor pentru apărare. Astfel, dacă în 2005, Estonia, Letonia şi Lituania au alocat în acest scop fonduri totale de 900 de milioane de dolari, până în 2019, această cifră va depăşi două miliarde.