X

Facturi colosale pentru români în prag de iarnă! Comisia Europeană cere eliminarea prețurilor plafonate la energie

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Joi, Comisia Europeană a început o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru limitarea libertăţii participanţilor la piaţă de a-şi stabili preţurile angro ale energiei electrice şi gazelor, precum şi a exporturilor de gaze, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Concret, România a implementat măsuri naţionale prin care obligă anumiți producători de energie electrică să direcționeze veniturile ce depășesc un anumit prag de preț către un fond pentru tranziția energetică. De asemenea, producătorii de gaze sunt constrânși să vândă o parte din producție la prețuri fixe pentru anumite categorii de clienți. Aceste reglementări sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Regulamentele (UE) 2019/943 și 2009/73/CE, care stabilesc norme pentru piața internă de energie electrică și pentru sectorul gazelor naturale.

Aceste măsuri restricționează libertatea producătorilor de energie electrică și gaze de a-și fixa prețurile angro în România. În consecință, Comisia Europeană consideră că aceste reglementări afectează principiile esențiale ale formării libere a prețurilor și ale comerțului transfrontalier pe piețele angro de energie electrică și gaze.

Termen de două luni, pentru remedierea deficiențelor

Astfel, România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a corecta deficiențele semnalate de Comisie. În cazul în care nu va oferi un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Comisia a decis să continue procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori suplimentare de punere în întârziere către România, având în vedere restricționarea exporturilor de energie electrică și limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro.

Comisia Europeană consideră că măsura națională aplicată de România încalcă articolele 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 referitoare la piața internă de energie electrică. Măsura este văzută ca echivalentă cu o restricție cantitativă la export și, în același timp, încalcă Directiva și Regulamentul privind energia electrică menționate anterior.

Mai mult, Comisia Europeană subliniază că măsura impusă de România restricționează principiul esențial al formării libere a prețurilor pe piețele angro de energie electrică. Scrisoarea suplimentară de punere în întârziere trimisă astăzi continuă procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, inițiată în aprilie 2023.

În concluzie, din cauza modificărilor aduse legislației românești, care nu au rezolvat preocupările inițiale ale Comisiei, dar au evidențiat aspecte noi, Comisia a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere. România are la dispoziție două luni pentru a oferi un răspuns și a corecta deficiențele semnalate. În cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. FOARTE BINE! AȘA le trebuie românilor pentru că votează în continuare numai slugoi ai mafiei globaliste bruxelleze. În țara asta va fi bine numai atunci când ne vom rupe de toate alianțele astea diktatorialo-sclavagiste gen ue și nato. ROEXIT!

  2. Asa inseamna ca birocratii europeni ii trimit mai repede pe romani(carora le va ajunge mai rapid cutitul la os) spre revolutie si spre masacrarea slugoilor autohtoni, care se pare ca au devenit deja un balast pt stapanii lor oculti! Asa ca, tot raul spre bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button