Şeful diplomaţiei europene cere explicaţii Irakului privind rolul său în criza migranţilor provocată de Belarus

Author:

European Parliament – Europa EU

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut autorităţilor irakiene explicaţii privind utilizarea aeroportului din Bagdad pentru transportul de migranţi în Belarus care sunt apoi îndreptaţi spre Lituania, a anunţat joi purtătoarea sa de cuvânt, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Josep Borrell a avut marţi o convorbire telefonică cu ministrul irakian al afacerilor externe Fouad Hussein „privind modul de a face faţă numărului în creştere de cetăţeni irakieni care intră ilegal în Lituania din Belarus”.

Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

„Este vorba despre o chestiune preocupantă nu numai pentru un stat membru, ci pentru ansamblul UE. Contăm pe susţinerea Irakului”, a precizat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

„A fost conceput un itinerariu. Migranţii irakieni sunt transportaţi cu avionul de la Bagdad la Minsk, apoi cu autobuzul până la frontiera lituaniană, pe care o traversează în mod neregulat. Este răspunsul Belarusului la sancţiuni”, a acuzat Josep Borrell într-un interviu publicat joi de cotidianul spaniol El Pais.

„Din nefericire, migranţii sunt încă o dată utilizaţi ca o armă”, a deplâns el.

Nu au fost furnizate amănunte privind răspunsul autorităţilor irakiene, notează AFP.

Majoritatea migranţilor transportaţi până în Lituania sunt cetăţeni irakieni şi li se va refuza azilul, a precizat la rândul său Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne. Se va ridica chestiunea repatrierii lor rapide şi a readmisiei lor, a subliniat el.

Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Lituania, membră a UE şi NATO, a înregistrat de la începutul anului 2.700 de noi sosiri.

Statele membre ale UE pregătesc noi sancţiuni economice „mai puternice” împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. În prezent se lucrează la acestea şi le vor fi înaintate propuneri miniştrilor de afaceri externe ai UE cu prilejul reuniunii lor de la 21 septembrie, au precizat surse diplomatice europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X