ANAF a început să analizeze și transferurile de bani între rude, încercând să le impună un impozit de 70% dacă nu pot fi justificate prin documente. Un exemplu recent vizează o fiică ce a primit bani de la tatăl său, antreprenor, din dividende.
În cadrul unei verificări fiscale, inspectorii i-au cerut acesteia dovezi care să confirme proveniența banilor, solicitând inclusiv documente din care să reiasă remiterea sumelor de către tată, așa cum era menționat în nota explicativă și declarația notarială a acestuia.
Avocata Luisiana Dobrinescu atrage atenția asupra dificultății de a furniza astfel de documente în cadrul relațiilor de familie:
„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”
Chiar și atunci când sursa banilor poate fi identificată, ANAF consideră posibilitatea ca fondurile să provină din alte surse și refuză să recunoască declarațiile făcute de părți. Astfel, sumele sunt impozitate cu 70%, acest procent aplicându-se diferenței dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor declarate.
Cazuri similare și creșterea numărului de verificări
Acesta nu este un caz izolat. Luisiana Dobrinescu menționează că a întâlnit o situație similară în care un fiu i-a transferat 20.000 de euro mamei sale pensionare pentru achiziția unei case. În acel moment, impozitul aplicabil era de 16%, însă între timp a fost majorat la 70%, conform Legii 296/2023, în vigoare de la 1 iulie 2024.
„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a explicat avocata.
Pentru a evita astfel de probleme, aceasta recomandă utilizarea transferurilor bancare online cu menționarea clară a destinației banilor.
În plus, se pare că singurele sume exceptate de la acest impozit sunt cele primite la evenimente precum nunți sau botezuri, după cum a precizat ANAF într-un comunicat oficial anul trecut.
Numărul persoanelor fizice aflate sub verificare fiscală a crescut semnificativ în ultimele luni, iar acest fenomen este strâns legat de dificultățile bugetare ale statului.
Cea mai mare prostie pe care o pot face romanii, tind cont de hienele de la ANAF, infometate dupa banii romanilor de rand(de marii smecheri cu spate politic ce praduiesc banii publici si de corporatiile straine nu se ating nici macar cu o floare), este sa trimita bani prin canale electronice, care sunt toate sub supravegherea acestor hiene nenorocite! Bineinteles ca, hienele astea au primit demult ordinul de bestiile politico-securiste, ca sa confiste sub orice pretext banii romanilor, ceea ce va crea o furie sociala in crestere exponentiala, care mai devreme sau mai tarziu, tot spre Revolutia poporului ne va duce!
Dar de ce nu verifică această instituție coruptă, antinationala, de ce multinaționalele și holdingurile străine, care dețin 80% din economia României, plătesc doar 3 miliarde de lei impozite, în timp ce IIMM-urile românești, care dețin doar 20% din economie, plătesc 56 de miliarde de lei impozite statului mafiot antiromân. Și vrem să știm de ce este interzisă candidatura lui Călin Georgescu, în timp ce alți politicieni corupți ai sistemului, care au adus pagube și prejudicii uriașe economiei și statului român, au fost și sunt lăsați să candideze și să ajungă președinți în această țară. Nu Călin Georgescu a condus această țară spre faliment, nu el a înființat statul mafiot, nu el a vândut flota, nu el a cedat gratis Fondul Proprietatea, în valoare de miliarde de euro, fondurilor de investiții străine, nu el a înstrăinat resursele și sistemul
energetic al României, nu Călin Georgescu ne-a tăiat pădurile, nu el a pierdut peste 1700 de întreprinderi și fabrici, prin scheme de privatizare frauduloase, nu el a
îndatorat România, care nu mai avea datorii externe, la
FMI și la alte bănci străine, nu el e vinovat de plecarea din România a peste 5 milioane de români, ca urmare a guvernării dezastruoase și a cedarii economiei românești corporațiilor străine.
Scoatem banii CASH și gata! Fără rahaturi bancare!
Raspunsul simplu e: scoateti bani din banca si dati-i cui vreti. Problema se complica daca vrei sa cumperi o casa, masina, etc. Atunci ai nevoie de transfer bancar.
Totusi, tata imi transfera in contul meu 20.000 de euro (caz ipotetic). Bani stransi din pensie, vanzare de zarzavat la piata (care nu intra in contabilitate, neavand firma). Eu ma duc sa dau avans pentru apartament. Statul imi ia 14.000 de euro? Pentru ca nu stie daca tata a vandut zarzavat? Sau nu e clar ca banii vin din contul lui?
Deci, nu te intereseaza daca banii sunt ilegali (caz in care poti sa-i iei pe toti si eventual sa mai asiguri cazare gratuita cuiva cativa ani), tu preferi sa-i vamuiesti. pentru ca asta nu presupune efort. Dar atunci inseamna ca si banii pe care mi-i vireaza angajatorul in cont pot fi vamuiti cu 70%, nu? Poate provin din prostitutie sau vamzare de drogguri si nu din programare (servicii IT).
Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem: cat mai e pana cand or sa ne ia din cont fara sa mai invoce motiv? Sau sa faca 70% impozitul pe casa. Sau pe mersul pe bicicleta. Sau pe scarpinatul in nas.
In conditiile astea, undeva ceva va crapa cat de curand. Nu poate dura, vedeti cazul imperiului roman de apus pe ultima suta de metri: viata devenise insuportabila, cetatenii vazand invazia barbara ca pe o izbavire…
Doamne-ajuta si pazeste!