Fac un apel public către Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, și către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, să intervină pe lângă Președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, și pe lângă președintele Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Denis Șmygal, în vederea recunoașterii oficiale și înregistrării juridice a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, garantând astfel drepturile etnicilor români din această țară la exprimarea liberă a credinței și la păstrarea identității lor.
Pe 29 februarie 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o hotărâre prin care binecuvânta, încuraja și susținea inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a restabili comuniunea cu Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă denumită „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Aceasta nu este doar o expresie a identității religioase, ci și a dreptului legitim al etnicilor români din Ucraina de a-și păstra tradițiile, cultura și limba.
Pe 25 august 2024, la Cernăuți, a avut loc adunarea de constituire a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, iar la 28 august 2024 aceasta a solicitat înregistrarea sa juridică de către Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință din cadrul Guvernului Ucrainei.
Amintesc că art. 13, alin. 6 al Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România şi Ucraina, din 2 februarie 1997: „Părțile contractante recunosc că, în exercitarea dreptului la asociere, persoanele aparţinând acestor minorități naționale pot înființa și menține, în conformitate cu legislația internă, propriile organizații, asociații, precum și instituții sau așezăminte de învățământ, culturale și religioase”.
În septembrie 2024, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), organizația care reprezintă românii din Ucraina, a făcut un apel public pentru urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române.
La 27 septembrie 2024, sfidând normele legale din Ucraina, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință de la Kiev a făcut cunoscut refuzul de a înregistra juridic Biserica Ortodoxă din Ucraina, sub pretextul necesității organizării unor consultări extinse cu oameni de știință.
Pe 22 octombrie, potrivit informațiilor din spațiul public, au avut loc discuții la București între oficiali români și ucraineni pentru a rezolva situația a circa 200 de preoți și a sutelor de mii de români din Ucraina care își doresc slujbe în limba maternă. Trei zile mai târziu, pe 25 octombrie, după o întâlnire între trimisul Ucrainei la București și un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, Sinodul Patriarhiei Române, condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a atras atenția asupra faptului că autoritățile ucrainene amână nejustificat recunoașterea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.
Această tergiversare inexplicabilă este o piedică majoră în respectarea drepturilor românilor din Ucraina. Această amânare nejustificată din partea autorităților ucrainene este regretabilă, având în vedere că toate condițiile legale sunt îndeplinite. Este esențial ca autoritățile române să intensifice demersurile pentru a soluționa această situație care afectează sute de mii de cetățeni români din Ucraina, prinși în tensiunile religioase și culturale din această țară.
Pentru a proteja comunitatea românească din Ucraina, solicit domnilor Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis să facă un demers oficial către domnul Volodimir Zelenski și către domnul Denis Șmygal pentru înregistrarea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Recunoașterea acestei instituții religioase este nu doar o chestiune de identitate culturală și de respectare a drepturilor omului, ci și un act necesar de dreptate și respect față de o comunitate numeroasă de români ce are dreptul să-și păstreze limba, credința, valorile și tradițiile.