X

Biserica Ortodoxă Română, acuzată de către reprezentanții Mitropoliei Kievului că amenință „suveranitatea statului ucrainean”

Ucraina - dușmanul României, la fel ca Rusia!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După ce Biserica Ortodoxă Română a binecuvântat inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, dar independentă din punct de vedere juridic, a menționat că decizia este periculoasă pentru suveranitatea statului și integritatea teritorială, potrivit paginii Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, citată de Agenția BucPress. 

Mitropolitul Kliment a spus că decizia Bisericii Ortodoxe Române a fost cauzată de temeri pentru parohiile de limba română din Ucraina din cauza acțiunilor autorităților de la Kiev și ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Autocefale).

„Oricât ar încerca politicienii ucraineni să justifice segregarea compatrioților lor pe motive religioase față de colegii lor europeni, tot mai multe semnale vin din străinătate despre temerile pentru situația privind drepturile fundamentale europene și libertatea de conștiință din Ucraina. Ceea ce știm despre decizia Sinodului din România indică faptul că această preocupare se dezvoltă rapid într-un plan practic”, a spus Șeful Direcției Sinodale de Informare și Educație a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Kliment de Nijn și Pryluki.

Potrivit acestuia, prin hotărârile sale, Biserica Ortodoxă Română a confirmat că există persecuții la bisericile și mănăstirile în care serviciul divin este oficiat în limba română.

„Este un semnal puternic pentru parlamentul ucrainean despre modul în care este gândită politica ucraineană în Europa și ce consecințe va avea”, a subliniat mitropolitul Kliment.

El a remarcat că decizia Sinodului Bisericii Ortodoxă Române poate genera diverse procese care vor amenința integritatea teritorială a Ucrainei.

„Nu este clar dacă vorbim despre ideea de înregistrare legală conform legilor ucrainene sau dacă o astfel de structură este deja înregistrată în România. În orice caz, inițiativa reprezintă un pericol nu numai pentru integritatea bisericii, ci și pentru suveranitatea statului pe teritoriul ucrainean legat istoric de statul român. Nu trebuie să mergi departe pentru exemple. Aceleași procese au loc deja în sudul și estul țării noastre”, a subliniat episcopul.

„Toți cei care sunt familiarizați cu situația reală a bisericii din regiunile în care este vorbită limb română din Ucraina vor fi de acord că în stadiul actual o astfel de inițiativă are foarte puține perspective reale”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, dar desprinsă din punct de vedere juridic de Rusia în mai 2022.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Sfântul Nicolae Velimirovici:

    Membrii individuali ai Bisericii pot pierde lupta, dar Biserica nu poate pierde războiul.
    Iuda a căzut, dar Biserica a învins. Arie și Macedonie și-au pierdut sufletele prin erezie, dar Biserica a câștigat biruitoare.
    Iulian Apostatul a căzut, Biserica a biruit.
    Islamizații au cazut, dar Biserica a triumfat.
    Puterea ateistă din Rusia s-a scaldat în urale, dar Biserica a triumfat.
    Imperiile au căzut, dar Biserica a rămas vie.
    Ereticii au pierit, dar Biserica a supraviețuit.
    Pe unele fronturi s-a soldat cu victime, dar frontul general al Bisericii nu a suferit niciodată pierdere.
    Să-I rămânem credincioși lui Hristos, să ne lăudăm numai cu Hristos și cu nimic altceva.
    Lumina Cerească ne va descoperi calea, ne va ajuta să vedem calea cea dreaptă.
    Să continuam să-L slăvim pe Hristos, așa cum obișnuiau să facă strămoșii noștri.
    Dacă facem acest lucru, nu ne vom face de rușine, o să fim binecuvântați de Hristos și o să-L slăvim în vecii vecilor!
    (5 martie 1956)

    https://www.facebook.com/share/p/tGK4f9TWnVBv8tAy/

  2. Nu vă supărați, dar verificați și voi știrile pe care le dați. Cei de la ”bucpress” zic în titlu că e Mitropolia Kievului, și când colo e vorba de structura necanonică.

  3. Vedeti ca erezia dezbina Biserica?Daca nu ar fi fost erezia s-ar fi unit romanii din Bucovina de Nord cu Patriarhia Romana daca nu era cazuta in erezie.Vedeti ca erezia dezbina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button