X

BLAT al UDMR cu PSD. Uniunea, fără miniștri, dar cu un picior la guvernare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UDMR, deși criticat dur de unii social-democrați, cum s-a întâmplat în cazul proiectelor privind autonomia din așa-zisul Ținut Secuiesc, e lăsat să aibă prefecți și subprefecți de PSD, fiind și un aliat de nădejde al guvernării în momente importante. 

PSD-ul, prin vocea lui Marcel Ciolacu (premier) și Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei Deputaților), a avut o răbufnire mai degrabă cu tentă electorală în ceea ce privește trei proiecte depuse de doi parlamentari aleși pe listele UDMR, dar membri ai altor partide maghiare, prin care solicitau autonomia Ținutului Secuiesc, dar și autonomie culturală pentru maghiari. Deși nu era vreun pericol al adoptării lor tacite, PSD a mobilizat tot Parlamentul pentru a le respinge, exact între Crăciun și Anul Nou. Parlamentarii Uniunii, deși nu au semnat proiectul de lege, pentru a nu strica relația cu forțele Puterii, l-au votat la ambele foruri, un semnal că sunt interesați de soarta maghiarilor, susțin surse din conducerea Uniunii.

UDMR are în continuare nu mai puțin de 14 prefecți și subprefecți. Prefecții sunt în județele Arad, Covasna, Harghita și Sălaj (județ de un provine, de exemplu, secretarul general al PNL), în timp ce o poziție de subprefect au județe ca Bihor, Cluj sau municipiul București, precum și în alte șapte unități-administrativ teritoriale. Inclusiv la centru Uniunea și-a păstrat o parte dintre funcții. De exemplu, la Ministerul Educației e în continuare lăsat secretarul de stat al UDMR, dar și la Ministerul Finanțelor, unde a rămas pe poziții Gyorghy Attila. Inclusiv la împărțirea funcțiilor pentru conducerea ASF și Curtea de Conturi, de altfel afaceri pur ale Coaliției PSD-PNL, UDMR a primit câte o funcție generos remunerată.

Într-o analiză publicată pe Facebook, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, preciza că UDMR nu e oficial la guvernare, dar sunt bine ancorați în funcții. „După mult timp, UDMR merge puțin în opoziție. Sigur, și-a păstrat prefecții și subprefecții și cred că toți directorii din administrația centrală și locală. Și cred că participă la complexul puterii underground, așa cum sunt obișnuiți și atunci când sunt, formal, în coaliție”, sublinia Dîncu.

Fără susținerea unei moțiuni de cenzură

Tot UDMR, în ciuda unor săgeți trimise periodic foștilor colegi din PSD și PNL, nu a vrut să-și pună semnăturile pe vreo moțiune de cenzură. Un moment oportun a fost în septembrie, când Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea pe legea privind măsurile de austeritate bugetară și cele prin care creșteau noi taxe. Iar Uniunea era un actor politic în depunerea moțiunii de cenzură, fără a fi nevoie de voturile AUR.

Mai mult, la o parte din voturile importante, partidul condus de Kelemen Hunor votează la unison cu formațiunile Coaliției. Ultima dată când au pus umărul la proiecte importante ale Puterii a fost în urmă cu două săptămâni, când deși partide de opoziție ca USR sau Forța Dreptei au votat contra bugetului de stat și bugetului asigurărilor de stat, Uniunea a votat pentru adoptarea ambelor inițiative.

Potrivit informațiilor „Adevărul“, relația UDMR este în prezent una de colaborare cu aripa PSD a guvernării, în timp ce între aleșii Uniunii și liberali relația este mai rece, PNL și Klaus Iohannis fiind văzuți ca vinovați pentru scoaterea partidului lui Kelemen Hunor din funcțiile ministeriale.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Hungurii hudemeriști s-au vrut și au reușit a fi acul balanței constituirii guvernelor românești de după uciderea lui Ceaușescu.
    Au fost întotdeauna duplicitari: au sprijinit guvernele socialiste ale PDSR și urmașelor sale dar au și bălăcărit România înaintea tuturor potentaților globaliști ai zilei; s-au prefăcut sensibili la nevoile celor pe care au pretins că-i reprezintă dar n-au mișcat un degețel pentru propășirea lor economică–zona hungurimii din România a rămas cea mai săracă din țară, după Vaslui.
    Au lins cizmele guvernelor Hungariei dar și-au ținut curul și în barca guvernărilor dâmbovițene. Sunt și vor fi câinii care nu pleacă de lângă măcelărie…..
    Problema nu sunt hudemeriștii, ci trădătorii de Țară dâmbovițeni…dar vine o vreme a răfuielii, foarte aproape…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button