X

Sub pretextul luptei împotriva deep-fake se legiferează posibile grave abuzuri din partea statului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O inițiativă legislativă susținută de majoritatea parlamentară dorește o așa-zisă incriminare a deep-fake-ului.  Deep-fake-ul este înțeles ca o contrafacere a unui conținut de tip imagine, de tip audio sau video. Deși, teoretic, se incriminează acest deep-fake, în realitatea se creează posibilitatea de abuzuri din partea autorităților – în special din partea CNA – Consiliului Național al Audio-Vizualului. Chiar autoritățile statului au recunoscut, prin ICI – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – detecția falsificării imaginilor sau a sunetului este foarte greu de realizat folosind chiar și cei mai performanți algoritmi de detecția și există o rată mare a detecțiilor eronate.

Proiectul legislativ incriminează însă foarte dur chiar și simpla redistribuire a unui asemenea fals – între 60 şi 180 de zile-amendă. Dacă specialiștii, folosind cele mai sofisticate și mai costisitoare mijloace, cu greu pot detecta dacă o înregistrare audio-video e falsă, cum ar putea să detecteze falsul o simplă persoană având cele mai bune intenții?! Ca urmare legea va putea crea, în anumite situații, un climat de teamă și posibilitatea unor abuzuri grave din partea instituțiilor statului – așa cum s-a întâmplat și în timpul pandemiei când exista practic o singură tabără care deținea adevărul absolut și se practica o denigrare și o amendare dură a celor care îndrăzneau să aibă o părere contrară.

La nivel european, prin actul privind Inteligența Artificială, sunt reglementări legale mult mai flexibile, neexistând sancțiuni de acest fel, responsabilitatea detecției și îndepărtării falsurilor audio-video rămânând în sarcina proprietarului platformei online care găzduiește falsurile respective. Legea sancționează doar falsurile privitoare la persoane, însă lasă la o parte cele reprezentate de falsificările de locuri sau evenimente imaginare și care ar crea unei persoane impresia falsă că sunt autentice sau adevărate.

În comisiile raportoare – Tehnologia Informației și Comunicațiilor, respectiv Cultură – deputatul AUR Alin Coleșa a formulat amendamente care ar fi îndreptat neajunsurile grave ale acestui proiect legislativ. Acestea fiind însă respinse, a votat împotriva așa-numitei legii a deep-fake-ului. AUR rămâne consecvent principiilor sale apărând un mediu, un climat și așa fragil, de exprimare a libertății de gândire și exprimare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button