X

Breton admite: Cenzura pe internet servește pentru controlul Alegerilor Europene

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cu putin timp de la implementarea Regulamentului privind Actul de Servicii Digitale (DSA) în Europa, un comisar european a vorbit despre o “supraveghere” viitoare în cadrul alegerilor europene din 2024. 

Thierry Breton, responsabilul pentru Piața Internă, a dezvăluit într-un interviu acordat publicației Le Figaro că Comisia Europeană va exercita un control asupra știrilor în timpul procesului electoral și va elimina rapid informațiile considerate false.

Pentru a descoperi intențiile lui Breton cu privire la acest subiect, trebuie să ne concentrăm asupra ultimei întrebări al interviului. Jurnalistul l-a întrebat dacă acesta se teme de eventualele ingerințe străine în timpul alegerilor europene. Răspunsul lui Breton a fost categoric: “Anumite țări folosesc în mod frecvent dezinformarea pentru a submina democrația noastră. Am trăit această realitate și o trăim în fiecare zi în Europa, mai ales în timpul alegerilor naționale.”

Comisarul european a subliniat că DSA (Actul de Servicii Digitale) va oferi instrumente pentru a monitoriza îndeaproape această problemă, menționând că “vom fi extrem de vigilenți în timpul alegerilor europene” și că acest regulament îi va ajuta să gestioneze mai eficient situația. Breton a încheiat, afirmând că “putem să ne bucurăm că (DSA) intră în vigoare pe 25 august 2023, cu aproape un an înainte de alegerile europene.”

Cu toate acestea, interpretările privind declarațiile comisarului european ridică semne de întrebare. În primul rând, Breton vorbește despre “democrația noastră” într-un mod care sugerează o autoritate de stat sau guvern, în timp ce el reprezintă un organism ce exprimă viziunea a 27 de democrații naționale, iar funcționarea acestuia este bazată mai mult pe numiri decât pe vot. Parlamentul European este singura instituție europeană aleasă prin vot universal. În plus, dacă o democrație europeană reală ar exista, cetățenii UE ar avea puterea de a-și confirma sau retrage încrederea în Comisie, dar vedem cu toti ca, instituția nu este cu adevărat responsabilă în fața cetățenilor. În interviu, Breton a respins criticiile conform cărora DSA ar putea limita libertatea de exprimare, desi răspunsul său a fost cat se poate de evaziv.

El a menționat că “DSA are rolul de a proteja cu adevărat libertatea de exprimare împotriva deciziilor arbitrare”, deoarece, în opinia sa, “platformele nu vor mai impune restricții de unilaterale.” Potrivit comisarului, “moderarea nu înseamnă cenzură”, și că “nu va exista un minister al adevărului în Europa”, deoarece DSA promovează “transparența – transparență în procese, algoritmi, roboți, publicitate țintită și conținut.”

În ciuda discursului facut de comisarului european, aspectele neclare rămân o problemă. Supravegherea pe internet va fi de acum înainte în responsabilitatea “Comitetului European pentru Servicii Digitale”, care va avea puterea de a stabili ce este considerat “adevărat” și “fals”, pe baza unor criterii discutabile. DSA va forța platformele online să reacționeze “rapid” pentru a bloca informațiile considerate “neadevărate”. Astfel, opinii neoficiale riscă să fie șterse înainte de a deveni virale. De asemenea, există numeroase clauze în DSA care pot fi interpretate în moduri diferite. Anunțul lui Breton de pe rețeaua socială X a provocat o reacție din partea lui Elon Musk, fondatorul rețelei, care a afirmat că “lucrăm intens la asta”.

Din 25 august 2023, DSA se aplică la 19 platforme online, printre care Aliexpress, Amazon, App Store, Bing, Booking, Facebook, Google Maps, Google Play, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Wikipedia, YouTube și altele. De la începutul lunii februarie a anului viitor, regulamentul UE de cenzura se va aplica inclusiv site-urilor.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button