X

UE digitalizează vizele Schenghen și adoptă un nou sistem de control pentru cetățenii care vin din alte țări

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Solicitanţii de vize pentru ţările din spaţiul Schengen vor putea face demersuri online pe o platformă europeană unică, conform unor noi reguli adoptate luni de Consiliul UE.  De asemenea, cetăţenii din ţări terţe ce călătoresc în UE vor fi supuşi, de la sfârşitul lui 2024, unui nou sistem de control, informează AFP, preluată de Agerpres.

Nu a fost fixată o dată deocamdată pentru aplicarea acestor noi reguli. Ea depinde de încheierea unor lucrări tehnice pentru punerea în funcţiune a acestei platforme. În majoritatea cazurilor, solicitările de vize Schengen (pentru sejururi de maxim 90 de zile) se vor putea face exclusiv pe platformă. Deplasările la centrul de vize sau la consulat vor rămâne necesare doar pentru primele solicitări de vize, pentru persoanele ale căror date biometrice nu mai sunt valabile şi pentru cele care au un nou paşaport.

Vigneta actuală va fi înlocuită de o viză digitală, sub forma unui cod de bare. „Posibilitatea de a cere o viză Schengen online va constitui o mare ameliorare”, a salutat noile reguli ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE. „Ea va simplifica procesul de solicitare pentru călători şi, în acelaşi timp, va uşura sarcina administraţiilor naţionale, care vor fi în măsură să răspundă mai repede şi mai eficient”, a subliniat el într-un comunicat. În prezent, 27 de ţări europene eliberează vize Schengen (în calitate de membre ale spaţiului Schengen): 23 dintre cele 27 de ţări membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Cetăţenii din circa 60 de ţări, printre care SUA, Canada, Brazilia, Australia şi Regatul Unit sunt scutiţi de vize pentru sejururile scurte în spaţiul Schengen.

La mijlocul lui 2025, călătorii din aceste 60 de ţări vor trebui să dispună de o autorizaţie de călătorie ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) pentru a intra în UE şi în spaţiul Schengen, la un preţ de 7 euro şi valabilă pentru trei ani. Acest sistem, similar ESTA american, are drept obiectiv întărirea controalelor în cazul călătorilor străini în cadrul UE, pentru a detecta potenţiale ameninţări. Cetăţenii din ţări terţe ce călătoresc în UE vor fi astfel supuşi la sfârşitul lui 2024 unui nou sistem de control intrare/ieşire (EES). Această bază de date centralizată va include data şi locul de intrare şi ieşire sau ale refuzului de intrare, fotografiile cu faţa şi amprentele digitale ale călătorului.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Nu zice la carta jidoveasca a drepturilor omului (care este ei, ca ceilalti estem aimale cu chip de om facute sa-i slujeasca pe ei!)… ca omul (adica “ei”) are dreptul sa calatoreasca liber?
    Asta-i libertate data la Goym, … daca face rost de bani.
    Misti baul, … le pica folosul ecuvenit obtinut “cu acte” ca trebuie sa folosesti card si cot bancar – aflate sub controlul “lor”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button