X

ASIA-Maidan: SUA pregătesc un scenariu de tip ucrainean pentru Mongolia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După Ucraina și Orientul Mijlociu bubuie și miezul Asiei? SUA sunt profund interesate de resursele Mongoliei, țară plasată fix între Rusia și China, și pentru a-și atinge scopurile urmăresc aplicarea unui scenariu de revoluție colorată în stil ucrainean, sau chiar o invazie, afirmă oficialii ruși citați de Russia Today. 

Statele Unite, fidele modus operandi-ului lor de a provoca „revoluții colorate” și de a se amesteca în afacerile interne ale altor țări, ar putea fi în faza inițială de pregătire a unei lovituri de stat de tip ucrainean în Mongolia, cred oficialii ruși.

„Situația din Mongolia este foarte dificilă din cauză că politica SUA, pe care o aplică acolo unde are nevoie să-și atingă scopurile de orice fel, este acum aplicată și în Mongolia”, a declarat Alexey Tsydenov, șeful Republicii ruse Buryatia, care este situată de-a lungul părții estice a lacului Baikal și se învecinează cu Mongolia, într-un interviu acordat RIA Novosti în marja Forumului Economic Estic de la Vladivostok din septembrie.

Potrivit acestuia, adjunctul interimar al secretarului de stat Victoria Nuland, care a jucat un rol-cheie în lovitura de stat Euromaidan din Ucraina susținută de SUA în 2014, încearcă acum să îndoctrineze poporul mongol și să „incite tineretul”. El este încrezător, însă, că americanii nu vor reuși.

Poziția geografică și politică a Mongoliei face din această țară una care ar putea deveni o trambulină pentru o ciocnire geopolitică la scară largă. În această țară se intersectează nu numai interesele celor doi vecini prieteni – Rusia și China -, ci și cele ale SUA, care încearcă să limiteze influența Moscovei și a Beijingului pentru a-și urmări propria agendă geopolitică.

Nu există nicio limită în ceea ce privește locurile în care SUA sunt pregătite să intervină, dacă nu chiar să invadeze, sub pretextul unei lupte pentru „democrație”. Rusia, China și alte țări în curs de dezvoltare se opun Washingtonului în cadrul emergenței actuale a unei ordini mondiale multipolare și nu sunt dispuse să mai vadă SUA ca hegemon universal. Cu toate acestea, Casa Albă persistă în comportamentul său, pretinzând că știe mai bine ce este în interesul altor țări – în timp ce, în realitate, pur și simplu le ignoră interesele.

„Nu este un secret că aceleași organizații americane care investesc în Ucraina din 2014 operează acum în Mongolia. Prin urmare, obiectivele lor sunt clare. Rusia și China sunt partenerii Mongoliei, dar SUA nu renunță să încerce să le întoarcă împotriva noastră”, a declarat Sholban Kara-ool, vicepreședinte al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Circumscripția electorală a lui Kara-ool este Republica Tuva, care se învecinează, de asemenea, cu Mongolia. Pe canalul său Telegram, el a scris că ambasada SUA și organizații neguvernamentale au fost foarte active în Mongolia, împărtășind observațiile făcute în timpul vizitei sale recente în această țară.


Implicarea SUA în afacerile interne ale Mongoliei este evidentă în mai multe moduri. De exemplu, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat, la 18 aprilie 2023, lansarea cadrului său strategic pentru Mongolia pe cinci ani (2023-2028). „Strategia se concentrează pe sprijinirea eforturilor Mongoliei de a consolida instituțiile democratice, de a spori suveranitatea națională și de a-și diversifica economia”, rezumă ambasada SUA.

USAID este principalul distribuitor de ajutor extern civil al Washingtonului și, deși unele dintre operațiunile sale sunt simple eforturi de ajutorare, Washingtonul îl folosește, de asemenea, ca un instrument de soft-power pentru a-și promova agenda politică și pentru a susține opoziția față de guvernele existente pe care SUA le consideră neplăcute. O descriere potrivită a USAID a fost făcută de candidatul la președinția americană Robert F. Kennedy Jr., care a numit-o „un decupaj al CIA”.

La 2 august 2023, vicepreședintele american Kamala Harris și prim-ministrul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene s-au întâlnit la Washington, DC, pentru a consolida parteneriatul strategic dintre SUA și Mongolia. În cadrul vizitei, Statele Unite au anunțat noi fonduri de la USAID pentru a extinde în continuare activitățile de dezvoltare ale SUA în Mongolia, în valoare de până la 25 de milioane de dolari în următorii cinci ani.

Asocierea Victoriei Nuland cu Mongolia datează din 1988, când a ajutat la deschiderea ambasadei SUA în această țară. Ea a reapărut în țară cu o vizită în luna aprilie a acestui an, ridicând întrebări cu privire la intențiile SUA în ceea ce privește această țară. Vizitele sale și ședințele foto aparent simbolice din piața centrală a capitalei Mongoliei, Ulan Bator, la o distanță de 35 de ani, sugerează că țara ocupă un loc cheie în interesele sale strategice. Se poate deduce că ea ar putea încerca să reproducă scenariul din Ucraina în Mongolia.

În plus, potrivit ziarului rusesc Izvestia, care citează surse bine informate, Departamentul american al Apărării a pregătit un amplu program de cercetare biologică în Mongolia. Pentagonul cere permisiunea autorităților mongole de a deschide mai multe laboratoare speciale în republică. Experții consideră că Washingtonul s-ar putea pregăti să transfere în Mongolia cercetări similare cu cele care se desfășurau în laboratoarele din Ucraina.

Acolo, Rusia a acuzat SUA de dezvoltarea de arme biologice, acuzație pe care Washingtonul a respins-o inițial ca fiind propagandă – înainte de a recunoaște ulterior că 46 de laboratoare susținute de Pentagon au funcționat în Ucraina, dar susținând că cercetările lor erau „axate pe îmbunătățirea sănătății publice și a siguranței agricole”.

Solicitările Moscovei de a investiga ce anume făceau aceste laboratoare au fost respinse prin veto la ONU de către SUA și aliații săi din NATO, Marea Britanie și Franța. Acum, experții cred că planul ar putea fi ca laboratoarele din Mongolia să studieze efectele virușilor periculoși asupra organismului persoanelor de origine asiatică.

Un alt motiv pentru creșterea interesului american față de Mongolia este de natură economică: țara, cu o populație de numai 3,2 milioane de locuitori, are resurse colosale de cupru, cărbune, aur, uraniu și alte minerale, iar exploatarea celor mai mari depozite nu a început încă. De asemenea, este probabil ca SUA să urmărească să perturbe proiectul gazoductului Power of Siberia 2, care ar trebui să treacă pe teritoriul Mongoliei pentru a exporta gaze naturale rusești către China.

Între timp, următoarele alegeri parlamentare din Mongolia sunt programate pentru vara anului 2024 și ar putea schimba nu numai tendințele legislative, ci și „nivelul de democrație” din țară, precum și relația statului cu vecinii săi imediați și cu „vecinii terți”.

Având în vedere proximitatea și interesele lor în Mongolia, Rusia și China vor juca probabil un rol semnificativ pentru a se asigura că aceasta nu calcă pe urmele Ucrainei. Asistența lor ar putea fi crucială pentru a menține stabilitatea Mongoliei și pentru a evita ca aceasta să devină un alt stat eșuat.

În concluzie, acuzațiile privind încercările americane de destabilizare a Mongoliei – cu scopul de a amenința securitatea Rusiei și a Chinei – sunt serioase și justifică o observație atentă. Comunitatea globală trebuie să rămână vigilentă și să promoveze o diplomație pașnică pentru a menține stabilitatea globală, mai scriu analiștii Russia Today. (Traducere și adaptare B.T.I.)

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Acțiunea nmrnkanlr este Strânsoarea Anacondei pe care neamurile Mării(nmrnk, oamenii din Colț, Soarele Răsare) o tot aplică asupra Tărâmului Inimii (Central) sau Rusia cu Siberia. De sute de ani are loc această presiune, în care Marea vrea să ia în stăpânire Uscatul. Vor reuși, până în sfârșit. Dar până atunci, Ursul va *mânca multă carne*.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button