X

Scârbavnicul joc de cuvinte al Propagandei: AntiSemitism SAU AntiSionism?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pentru ca Marea Resetare să reușească, condiția primordială este ca Opoziția să fie redusă la tăcere.  Și în spațiul public să nu existe decât un singur punct de vedere: cel Oficial. De aceea, ultimele trei flageluri „resetoare” – Covid, Ucraina, Gaza – au fost însoțite încă de la început de etichete degradante pentru opoziție: „antivaccinist”, „putinist”, „antisemit”.

Primele două etichete au devenit infamante prin contextul în care au fost folosite de mașinăria de propagandă. De aceea, pentru demontarea lor s-au mai putut aduce argumente logice. Acest lucru a permis ca, în timp, narațiunea oficială să ia apă și să se scufunde.

A treia etichetă, însă, e diferită: „antisemitismul” este infamant ÎN SINE. Pentru că nu este altceva decât RASISM sadea. Imbecil și grobian.

Cu o astfel de etichetă este mult mai greu să te lupți. Să o respingi. Să o demontezi logic. Să te dezvinovățești.

Dacă arăți cu degetul masacrul civililor (mai ales al copiilor) din Gaza – a cărui monstruozitate depășește cu mult crimele din Ucraina sau pe cele ale Hamas din 7 octombrie –  ești imediat etichetat ca „antisemit”. Și eliminat din dezbaterea publică.
Or, această viclenie propagandistică, mult mai parșivă decât primele două, trebuie denunțată drept ceea ce este: un jalnic tertip semantic bazat pe confuzia de termeni.

Vă prezentăm mai jos o necesară punere la punct a lui Ben Bartee de la Armageddon Prose.

*

În ultima dintre loviturile publicitare de gen, ale căror efecte se micșorează văzând cu ochii, reprezentanții
statului Israel la ONU au apărut cu steaua galbenă la rever, o reminiscență a celor folosite în timpul persecuțiilor naziste împotriva evreilor europeni, în anii 1930.

În centrul stelei era inscripționat: „Never Again” („Niciodată, din nou”).
Discursul explicativ al ambasadorului, care a însoțit acest gest, a făcut referire în repetate rânduri
la Holocaust și l-a comparat cu atacul Hamas din 7 octombrie.

Implicația retorică era limpede: opoziția politică la Israel echivalează cu antisemitismul.

Subtilitatea nu pare să fie una preocupările diplomaților israelieni. În aceeași ordine de idei, Liga Anti-Defăimare (ADL), în timp ce își practică operațiile de cenzură în Statele Unite, confundă cu regularitate discursul politic legitim cu antisemitismul și cu toate celelalte forme de „vertboten”-ism. A venit vremea să punem punct acestor jocuri semantice.

Antisemitismul și antisionismul sunt două concepte diferite:

  • „Antisemitismul” este definit ca „ostilitatea față de sau discriminarea împotriva evreilor ca
    grup religios, etnic sa rasial”.
  • „Antisionismul” este definit ca „opoziția față de înființarea sau sprijinul statului Israel.

Cel dintâi este o prejudecată religioasă/etnică veche de mai multe mii de ani.

A doua este o ideologie politică în opoziție cu o entitate politică numită Israel. Opoziția față de activitățile statului israelian nu este echivalentă cu ura față de evrei, după cum opoziția față de Kremlin nu este echivalentă cu ura față de creștinism.

De fapt, un contingent important de evrei ortodocși – deși nu beneficiază de o mediatizare corespunzătoare deoarece contrazic narațiunea oficială – se opun statului Israel pentru motive religioase.

Acești antisioniști nu sunt simpli evrei, ci printre cei mai duri, dogmatici și fundamentaliști evrei din lume.

Or, nimeni cu mintea întreagă, chiar dacă ar considera că viziunile lor politice privind Israelul sunt greșite, nu i-ar putea totuși eticheta ca antisemiți.

Acestea sunt lucruri elementare, pe care și un copil le poate înțelege. Evident, promotorii acestei confuzii le știu și ei foarte bine. Dar folosesc în mod cinic memoria Holocaustului ca pe o armă, pentru a justifica politic activitățile statului Israel.

Rezultatul este adeseori aberant și ironic. Mai întâi, confuzia dintre antisemitism și antisionism îi pune pe evreii care trăiesc în afara Israelului și care nu au nici o legătură politică cu Israelul într-o poziție dezavantajoasă.

De ce un evreu american ar trebui în mod necesar, în virtutea identității sale etnice sau religioase, să fie legat de un stat aflat la mii de kilometri distanță, într-o regiune a lumii total diferită, stat pe care îl poate sau nu sprijini?

A doua ironie notabilă este că ideologia progresistă zisă „anti-colonială”, care a confiscat Justiția Socială de stânga, a fost puternic încurajată de grupuri precum Liga Anti-Defăimare – care, în treacăt fie spus, a defăimat copios orice critici aduse programelor sale de inginerie socială ca fiind naziste.

Cum se întâmplă adesea, fiara Justiției Sociale asmuțite asupra Occidentului s-a întors împotriva grupului care a încurajat-o, iar replica obosită a ADL – „ține-ți gura, nazistule!” – la orice deviere de la dogmatismul statului neo-liberal nu a reușit să producă rezultatele neutralizante scontate.

Citiți continuarea pe ActiveNews.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. In cartea “Evreii si rusii doua secole impreuna”, Alexandr Soljenitin preia in vol al II lea documente CEKA/NKVD/KGB referitoare la responabilii evrei (femei + barbati ) care au dus la torturarea si asasinarea a milioane de cetateni sovietici. Soljenitin NU COMENTEAZA: DOAR LASA DOCUMENTELE SA PREZINTE ADEVARUL ISTORIC. CU TOATE ACESTEA CARTEA ESTE CONSIDERATA CA FIIND ANTISEMITA. ACUM VREO 10-15 ANI NICI NU ERA TRADUSA OFICIAL IN ENGLEZA. Acum vreo 10 ani, pe anticariatele online din Romania volumul al II lea nu putea fi cumparat, in conditiile in care volumewle I, III, IV puteau fi cumparate.
    Ceea ce spuneti era valabil si acum 20-25 de ani. Cine acuza de crime pe evrei, pe baza unor documente istorice de necontestat, devine automat “antisemit”.
    PS: Dupa parerea mea, crestinii nu trebuie sa se implice in astfel de controverse. Trebuie pastrate resursele pentru Marturisirea lui Hristos, pentru ca stapanii globalismului urasc crestinismul mai mult decat comunistii. Iar prigoana va fi pe masura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button