X

Mitropolitul Longhin Jar, starețul mănăstirii Banceni din cadrul Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei, va fi judecat

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mitropolitul Longhin Jar, starețul mănăstirii Banceni din cadrul Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei, care ține de Biserica Ortodoxă din  Ucraina, desprinsă canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia, va fi judecat sub acuzația de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase, conform Suspilne, transmite BucPress din Cernăuți. 

RELATAREA BUCPRESS:

Potrivit unui comunicat al  Procuraturii regionale din Cernăuți, ca urmare a investigațiilor, ierarhul ar fi folosit în discursurile sale publice cuvinte menite să stârnească ura religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale (PȚU), ofensând sentimentele religioase ale susținătorilor PȚU, aflată în strânsă comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Conform legislației, pedeapsa pentru această infracțiune poate fi o amendă de la peste 3 mii de grivne la aproape 9 mii de grivne, restricționarea libertății pentru până la 5 ani sau închisoarea până la 3 ani.

Ce se știe despre acuzațiile aduse mitropolitului Longin 

La data de 22 mai, starețului mănăstirii Bănceni, Longhin Jar, i s-a adus acuzația de incitare la ură interreligioasă. Potrivit informațiilor SBU (Serviciul de Securitatea al Ucrainei), în timpul slujbelor religioase, ierarhul de origine română ar fi făcut remarci jignitoare la adresa Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, numind-o „biserică lui Antihrist” și „satanistă”. Pentru a confirma sau infirma acuzațiile de incitare la ură religioasă, s-a efectuat o expertiză lingvistică.

Pe pagina de Facebook a Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei s-a menționat că IPS Longin a fost chemat la audieri pentru a fi intimidat și presat. La data de 21 mai, pe pagina Telegram a eparhiei a fost publicată o declarație a IPS-lui Longin, în care acesta afirmă că a fost convocat de poliție.

La 22 mai, în jurul orei 13:00, zeci de persoane s-au adunat în fața sediului poliție din Cernăuți pentru a-l susține pe episcopul Longin și pentru a protesta împotriva acțiunilor autorităților.

În data de 11 septembrie 2023, Longhin Jar a declarat într-un filmuleț publicat pe YouTube că ancheta în cazul său s-a încheiat și că a fost pus sub acuzare, iar dosarul său a fost trimis în instanță.

Mitropolitul a subliniat că nu este conștient pe ce motive se bazează acuzația și a accentuat că singura sa vină constă în dorința de a sluji „Bisericii sale” și „Dumnezeului său”, având drepturi constituționale în acest sens.

Vorbind despre pregătirea pentru proces și interogatorii, ierarhul a menționat: „Ei îmi fură foarte mult timp, timp pe care ar trebui să-l dedic copiilor, timp pe care ar trebui să-l dedic pregătirii pentru iarnă”.

Mitropolitul Longin de Bănceni a exprimat regretul că în Ucraina nu a fost găsit nimeni care să atragă atenția asupra încălcării drepturilor credincioșilor ucraineni și a Constituției. În opinia sa, o astfel de situație ar putea deveni un precedent pentru întreaga lume. Referindu-se la acuzațiile aduse, arhiepiscopul a subliniat: „Iubesc țara mea și voi trăi întotdeauna în ea”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Ascult des predicile parintelui Longhin. Sa spui adevarul e azi o fapta incriminatorie. Ma intreb cum vor dovedi procurorii ukrainti ca anricrist ori al-cu-coarne au biserica si ca de fapt parintele Longhin n-a folosit o figura de stil care tine de fix libertatea religioasa?
    P.S. Dumnezeu nu se lasa inselat si nici judecat de toti asa-numitii atotputernici ai zilei.

  2. Bestiile astea banderiste si naziste au trecut acum la alt nivel, atacandu-i acum pe conducatorii religiosi ai romanilor din Ucraina, potrivit versetului biblic: “Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei”!
    Astazi, in timp ce slugoii damboviteni s-au mutat cu arme, logistica, bagaje si bani la usa Ucrainei, punandu-ne oricand in postura de tinta legitima pt Rusia, nazistii ucrainieni calca cu bocancii peste minoritatea romaneasca, peste fermierii romani care nu isi mai pot vinde cerealele in portul Constanta din cauza cerealelor ieftine si toxice ale ucrainienilor, si peste Delta Dunarii prin adancirea Canalului lor nenorocit! Daca am fi fost stat suveran si independent, si nu o Colonie de ultima spetza a Occidentului, acum am fi profitat de atacul Rusiei asupra Ucrainei, luptand cu toate fortzele alaturi de rusi si lovindu-i astfel pe banderisti din 2 directii, pt a-i invinge cat mai repede pe calaii romanilor din Ucraina si pt a ne recupera teritoriile ocupate samavolnic de catre sovietici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button