X

Cerem patriarhului BOR caterisirea tuturor clericilor care sunt membri ai masoneriei! Cazul diaconului Cătălin Tohăneanu

 Arhiepiscopia Bucureștilor anunță că doar i-a retras diaconului Cătălin Tohăneanu distincția oferită în 2022, respectiv Diploma Omagială 2022 – Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului cu medalie, din cauza faptului că presa a relatat că este și membru al Marii Loje Naționale din România, informează Basilica. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Diaconul Tohăneanu a primit această distincție în 2022, ca urmare a sprijinului pentru realizarea lucrărilor de pictură de la parohia Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian Romanul.

„Drept urmare, ținând cont prevederile art. 123, alin. 8, din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care precizează că: „Fără binecuvântarea (aprobarea scrisă a) Chiriarhului locului, nu este îngăduit preoților, diaconilor și călugărilor să înființeze, să fie membri sau să participe în asociații, fundații și organizații de orice tip”, Arhiepiscopia Bucureștilor a luat măsuri imediate, retrăgând distincția acordată diaconului Cătălin Tohăneanu în data de 9 octombrie 2022”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Decizia vine ca urmare a apariției în ziarul Puterea a unui articol în care se arată că părintele diacon Tohăneanu ar fi „Mare Secretar al MLNR” de 12 ani și candidat unic la funcția de „Mare Maestru de Onoare al Ritului Memphis”.

Actualmente, Cătălin Tohăneanu este preot la biserica Mănăstirii Bâldana din județul Dâmbovița. Conform aceleiași surse, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu, ar fi și el Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al MLNR.

Decizia de a-i retrage părintelui Tohăneanu distincția nu a fost însoțită și de excluderea din cler, iar regulamentul BOR pentru astfel de situații este cel puțin straniu, permițând apartenența unui cleric la masonerie, dacă există binecuvântarea (aprobarea scrisă a) Chiriarhului locului.

Aceasta contrazice Hotărârea din 1937, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a condamnat Masoneria și pe cei care fac parte din acest gen de organizație, numind-o „dușman al lui Dumnezeu”.

În 2014, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la vremea respectivă, preotul Constantin Stoica, afirma că „Poziția Sinodului Bisericii Ortodoxe de prin anii 1937 cu privire la masonerie este astăzi neschimbată”.

Preotul mason Cătălin Tohăneanu, mingie de ping pong între Patriarhul Daniel și Mitropolitul Nifon

PUTEREA a solicitat recent Patriarhului Daniel să clarifice situația preotului mason și afacerist Cătălin Tohăneanu, dar imediat am fost direcționați către Arhiepiscopia Târgoviștei, condusă de Mitropolitul Nifon și episcopul vicar Ionuț Ghibanu. „Fiind vorba de un cleric care ține, din punct de vedere canonico-juridic și administrativ, de Arhiepiscopia Târgoviștei, vă rugăm să adresați solicitarea dumneavoastră către Centrul eparhial respectiv”, a fost răspunsul Patriarhiei Române pentru PUTEREA.

Totodată, Patriarhia Română ne-a transmis și contactele celor cărora trebuie să ne adresăm de la Arhiepiscopia Târgoviștei. „Vă transmitem mai jos adresele la care puteți trimite solicitarea dumneavoastră: CABINETUL MITROPOLITULUI-Inspector eparhial: Pc. Diacon Florin Daniel SANDU, Secretar: dl. Gheorghe VASILACHE, VICAR EPARHIAL-Pc. Preot Dr. Ionuţ GHIBANU, SECRETARIATUL EPARHIAL- Secretar eparhial: Pc. Preot Alin Florian ŞTEFAN, SECTORUL ADMINISTRATIV BISERICESC- Consilier eparhial: Pc. Preot Gabriel Vasile VOICILĂ, Consilier eparhial: Pc. Preot Marius DOGARU, Specialist resurse umane: ec. Angelica EPURE”, a precizat Patriarhia Română pentru PUTEREA.

Dar, până acum, n-am primit niciun răspuns de la cei indicați mai sus de Patriarhia Română. Practic, prin acest răspuns Patriarhul Daniel a pasat deocamdată cazul preotului mason și afacerist Cătălin Tohăneanu în curtea Mitropolitul Nifon și a episcopului vicar Ionuț Ghibanu. Asta poate însemna că girează și jocul plagiatorului Radu Ninel Bălănescu, care beneficiază de o remunerație de nabab (https://www.puterea.ro/remuneratia-de-nabab-a-vatafului-masonilor-plagiatorul-radu-ninel-balanescu/).

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

  1. Infestarea creștinătății cu masoni este colosală, bisericile fiind primele vizate. În ce mă privește nu cred că vreodata ziarul menționat va primi vreun răspuns . Mă chinui din 2022 să public traduceri ale unor lucrări privitoare la infiltrarea masonica a societății în ansamblu ( politică, economie, finanța , educație , sănătate , armată, poliție , social ,etc) și al bisericii în particular, însă nici o editură nu dorește ca românii să aibă cunoștință despre această, măcar cît am eu și autorii cărților . Am contactat 17 edituri aici în țară , a fost sau refuz mascat sub diverse pretexte, sau lipsa oricărui răspuns .
    Conciliul Vatican II din anii 1960 a săpat urme foarte adînci, ce ar putea fi șterse doar prin informarea oamenilor despre ceea ce se petrece. Însă acest lucru este interzis, căci toate sunt in mîna masoneriei. Toate posturile cheie sau de încredere ( în marea lor majoritate cele din urmă ) sunt ale ” Fiilor văduvei “. Dar pentru că știu răspunsul dinainte, pun intrebarea retorică: ce Dumnezeu invocă preotul menționat în articol? Și cîte suflete i-a închinat acestuia pînă acum? Căci cred că se ocupă și cu botezul sau înmormîntarea.

    1. Parintele Iustin Parvu, este citat in cartea “Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Radu Voda” publicata de editura Babel, Bacau 2011, zicand ca tainele savarsite de preotii masoni sunt valide deoarece harul este necreat venind de la Dumnezeu. Cartea este un interviu publicat intre Parintele Iustin si Ionel Rusei.

      1. Si intr-o carte cu istorioare de la Sf Munte Athos, este descrisa o situatie in care un ierarh trecut la musulmani, vine la mormantul unui crestin pe care il legase si nu putrezea. Dupa slujba de dezlegare, trupul mortului s-a facut tarana, iar ierarhul a revenit la ortodoxie, primind si moarte de mucenic.

  2. Păi,înseamnă să rămânem și fără Patriarh și fără mitropoliți,și fără majoritatea episcopilor,ca să nu mai vorbim de stareți,etc

    1. Dar mătăluță ești așa de “discret” că nu spui că i-ai văzut cu proprii ochi.
      Sau doar arunci piatra și ascunzi mâna.

  3. Ochi au si nu vad. Urechi au si nu aud. Vai de steaua lor, vai de echerul si compasul lor. Vai de intunericul stralucirii lor lumesti. Vai de veșnicia lor. Si iuda a fost apostol, dar tradator si vanzator si pentru asta nu-l mai scoate nimeni din gheena iadului. Sa te naști in ortodoxie, sa urmezi scoli ortodoxe, sa ingaduie Bunutul Dumnezeu sa practici Sfintele Taine, sa citesti, auzi vezi slujba de la inmormantarea macar a unui om, iar tu sa traiesti voit in lepadare si in minciuna…, apoi asta este nebunie curata. Sperand ca se vor intoarce pe patul mortii si in clipa mortii… mare obraznicie si ispitire a Bunutului Dumnezeu. Cand ai atatea pilde de la Facerea lumii si pana astazi, cand stim cu totii soarta tradatorilor in istoria omenirii. Tu, om-creat dupa Chipul si Asemanarea Celui in Prea Sfanta Treime laudat, sa zaci porceste in 2023 in minciuna ma$$$oneriei… asta este sfidare catre Bunutul Dumnezeu si cerbicia cerbiciilor cu consecințe veșnice groaznice in ghearele lui lucifer pe care-l cauta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button