X

Xi promite “sprijin ferm” pentru “interesele fundamentale” ale Rusiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing, „sprijinul ferm” al Chinei în privinţa „intereselor fundamentale”, relatează France Presse.

Foste rivale în timpul Războiului Rece, China şi Rusia şi-au consolidat relaţiile diplomatice şi comerciale de aproximativ zece ani, tendinţă care s-a accelerat după invazia rusă în Ucraina.

Declarându-se parte neutră în conflict, Beijingul invită la respectarea suveranităţii statelor, dar nu a condamnat public niciodată campania militară declanşată de preşedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022 în Ucraina.

Premierul rus Mihail Mişustin, care a sosit luni în China, a luat parte marţi la un forum economic la Shanghai, iar apoi s-a deplasat în capitala chineză pentru întrevederi cu omologul său Li Qiang şi preşedintele Xi Jinping.

El este cel mai înalt responsabil rus care se deplasează în China după declanşarea invaziei Moscovei în Ucraina.

„China este dispusă să-şi continue sprijinul ferm mutual cu Rusia în probleme de interes fundamental pentru fiecare”, i-a spus Xi Jinping oaspetelui său, potrivit agenţiei de presă Xinhua.

Această formulare vagă este utilizată adeseori în cadrul întâlnirilor bilaterale cu reprezentanţi ruşi şi ai altor ţări, referindu-se de partea chineză la problema Taiwanului.

Xi Jinping a pledat de asemenea pentru „consolidarea coordonării în foruri multilaterale precum Naţiunile Unite, Organizaţia Cooperării de la Shanghai, BRICS şi G20”, potrivit Xinhua.

La rândul său, Mihail Mişustin a salutat anterior în cursul zilei, în faţa omologului său chinez Li Qiang, relaţii bilaterale „de un nivel fără precedent” în cursul unei întâlniri în monumentalul Palat al Poporului din Beijing.

„Acestea se caracterizează printr-un respect reciproc al intereselor fiecăruia, dorinţa de a răspunde împreună provocărilor, care sunt legate de o turbulenţă crescută pe scena internaţională şi de presiunea sancţiunilor nelegitime din partea Occidentului colectiv”, a adăugat el.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Vorbele nu costa nici macar doi banuti . Angajamentele lui XI se incadreaza in ceea ce stiam deja totul facind referire la respectarea instituiilor mondiale existente sprijinul acordat facind parte doar din ceea ce numim interesele globale ale Chinei acolo unde Rusia pierde , pe zi ce trece , teren ea fiind inlocuita de catre China .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button