X

ALEGERI Turcia: Biden a dat ordinul să fiu înlăturat și va avea un răspuns

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele turc Tayyip Erdogan a ținut sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul, acuzând opoziția că lucrează cu președintele american Joe Biden pentru a-l răsturna, în timp ce făcea un ultim apel înainte de cea mai mare provocare la adresa guvernării sale de 20 de ani.

Sondajele de opinie arată că Erdogan se află în urma principalului candidat al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu o zi înainte de una dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă a Turciei. Cu toate acestea, în cazul în care niciunul dintre ei nu obține mai mult de 50% din voturi și nu obține o victorie categorică, se va trece la un tur de scrutin pe 28 mai, conform Mediafax.

Turcii vor alege, de asemenea, un nou parlament, probabil o cursă strânsă între Alianța Populară, formată din Partidul AKP (AKP), conservator, de sorginte islamistă, al lui Erdogan, și MHP, naționalist și alții, și Alianța Națiunii, a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Republican al Poporului (CHP), secularist, înființat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 8.00 (05.00 GMT) și se vor închide la ora 17.00 (14.00 GMT). Până duminică seara târziu s-ar putea ști dacă va fi organizat un tur de scrutin pentru președinție.

Campania lui Erdogan din ultima lună s-a axat pe realizările guvernului său în industria de apărare și pe proiectele de infrastructură, precum și pe afirmația sa că opoziția ar anula aceste evoluții.

Unul dintre subiectele sale de discuție a fost acela că opoziția primește ordine din partea Occidentului și că, dacă va fi aleasă, se va supune dorințelor națiunilor occidentale.

La un miting în cartierul Umraniye din Istanbul, Erdogan a amintit comentariile făcute de președintele american Joe Biden și publicate de New York Times în ianuarie 2020, când se afla în campanie pentru Casa Albă. La acea vreme, Biden a declarat că Washingtonul ar trebui să îi încurajeze pe adversarii lui Erdogan să îl învingă electoral, subliniind că acesta nu ar trebui să fie înlăturat printr-o lovitură de stat.

Comentariile, care au reapărut mai târziu în acel an într-o înregistrare video care a făcut din Biden cel mai popular subiect pe Twitter în Turcia, au fost condamnate de Ankara la acea vreme ca fiind „intervenționiste”.

„Biden a dat ordinul de a-l răsturna pe Erdogan, știu asta. Toți oamenii mei știu acest lucru”, a declarat Erdogan, în vârstă de 69 de ani. „Dacă este așa, atunci buletinele de vot de mâine îi vor da un răspuns și lui Biden”, a adăugat el.

Erdogan l-a criticat, de asemenea, pe Kilicdaroglu pentru comentariile sale despre Rusia, numind Moscova un partener important pentru Turcia. „Rusia a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri în ceea ce privește produsele agricole”, a spus el.

Aliații occidentali ai Turciei au fost iritați de legăturile mai strânse dintre Ankara și Moscova sub Erdogan. Turcia este membră a NATO, care a susținut cu tărie Kievul de când Moscova și-a invadat vecinul anul trecut, dar nu a impus sancțiuni Rusiei.

Kilicdaroglu a declarat vineri pentru Reuters că partidul său are dovezi concrete privind responsabilitatea Rusiei pentru difuzarea de conținut online „profund fals” înainte de alegerile de duminică. El nu a prezentat dovezile, iar Reuters nu le-a putut verifica în mod independent. El a adăugat însă că, dacă va câștiga președinția, va menține bunele relații ale Ankarei cu Moscova.

Anticiparea și entuziasmul sunt mari în rândul turcilor în perioada premergătoare votului, unii fiind îngrijorați de creșterea tensiunilor, chiar de violențe, atunci când vor fi cunoscute rezultatele.

Deși au existat îngrijorări cu privire la modul în care Erdogan ar putea reacționa în cazul în care va pierde, președintele a declarat vineri, într-un interviu televizat, că va accepta rezultatul alegerilor, indiferent de rezultat.

Kilicdaroglu, un fost funcționar public în vârstă de 74 de ani, nu a organizat un miting sâmbătă, dar a vizitat mausoleul lui Ataturk din Ankara. El a fost însoțit de o mulțime de susținători ai săi, fiecare purtând câte o singură garoafă pentru a o depune pe mormânt.

Eforturile de realegere ale președintelui s-au bazat în mare măsură pe acuzarea opoziției de cooperare cu militanții kurzi și cu cei pe care Ankara îi consideră responsabili de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Kilicdaroglu este un „separatist”, a declarat ulterior Erdogan în Kasimpasa, un bastion al Partidului AK, unde a crescut. „Indiferent ce sunt teroriștii din Qandil, din păcate, asta este (Kilicdaroglu)”, a adăugat el, referindu-se la locația în care se află liderii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii. Kilicdaroglu a negat aceste acuzații.

Tensiunea a crescut în zilele premergătoare alegerilor, Kilicdaroglu purtând vineri o vestă antiglonț la mitingurile sale, ca răspuns la informațiile primite de partidul său cu privire la un atac.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button