X

Psiholog francez: „TikTok afectează abilitățile cognitive ale multor tineri”. Facebook și youtube sunt din aceeași categorie, dar… controlate de sistem

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Psihologul Sabine Duflo analizează într-un interviu din Le Figaro consecințele dăunătoare ale utilizării TikTok pentru tineri.  Dincolo de tulburările de somn, ea constată, printre altele, o tulburare a relațiilor sociale și o scădere a capacității de concentrare.

Sabine Duflo este psiholog clinician și terapeut de familie.

Senatul francez tocmai a lansat o investigație pentru a stabili dacă TikTok este un instrument de spionaj și dezinformare al guvernului chinez, ridicând amenințarea unei interdicții. Care sunt consecințele utilizării intensive a TikTok în rândul tinerilor?

Sabine DUFLO. – Ceea ce observ la fetele tinere – sunt mai predispuse decât băieții să folosească această rețea în mod intensiv – este un set de simptome care sunt întotdeauna mai mult sau mai puțin legate. În primul rând, oboseală semnificativă de care se plâng ușor: „Dorm prost, nu pot adorm, mă trezesc des noaptea”. Timpul considerabil petrecut în rețele: mai mult de 12 ore pentru unii, faptul că își țin laptopurile pornite noaptea, provocând lipsă de somn, tulburări de somn și perturbarea ritmurilor de somn/veghe. Somnul perturbat persistent timp de câteva luni afectează abilitățile intelectuale, emoționale, relaționale…

Observ și modificări ale corpului. O anemie, o paloare, un fel de nepăsare în aparență. Văd o mulțime de fete tinere cu un ten palid, care se camuflează în hanoracele lor mari și largi și postează de acasă videoclipuri în care sunt de nerecunoscut: machiate, îmbrăcate într-un mod foarte sexy – uneori chiar de la 10 ani – dansând pe muzică la moda. De parcă ar fi mai ușor să întruchipezi o imagine virtuală decât corpul lor real, să se arate în spatele unui ecran pentru milioane de străini decât pentru o singură persoană reală.

O schimbare în relațiile sociale: cu cât sunt mai mulți adolescenți în rețele, cu atât prietenii virtuali devin mai importanți în comparație cu ceilalți. „Cel mai bun prieten”, singurul care îi înțelege „cu adevărat”, se află uneori la mii de kilometri, în Franța sau în străinătate, poate avea aceeași vârstă sau cu 20 de ani mai mare… iar părinții nu știu nimic despre existența lui.

Transmiterea nu mai trece prin familie, școală sau cercul de prieteni adevărați ci prin rețelele de socializare. Sabine Duflo

Simptomele sunt și cognitive: o pierdere progresivă a capacității de concentrare pe altceva, dificultăți de atenție de care se plâng ușor. „Nu îmi amintesc nimic, nu mă pot concentra la scoala. Ascult dar nu-mi amintesc. Această observație este trăită ca dovadă a unei prostii congenitale dar de fapt este rezultatul unui proces: o epuizare a atenției.

  • Fostul angajat Google, Tristan Harris, susține că China ne amuză copiii cu TikTok, protejându-și în același timp pe ai ei cu o versiune restrânsă. Aceasta ridică problema “cretinizării” tineretului de către o putere străină…

Mai degrabă decât termenul de “cretinizare”, îl prefer pe cel de servitute voluntară. Din momentul în care reușești să ții milioane de tineri captivi în această rețea mai mult de opt ore pe zi, îi faci incapabili să facă altceva pentru că această dependență blochează dezvoltarea funcțiilor lor executive. Adică capacitatea lor de a lua decizii, de a gândi. De atunci, creezi o generație de tineri care nu vor fi dobândit nicio cunoaștere, nici abilități de viață, nici un know-how, cu excepția acela de a posta videoclipuri nesfârșite cu ei înșiși mișcându-se în ritmul extraselor muzicale, ascunse în spatele filtrelor și autocolantelor.

  • Crezi că TikTok poate determina parțial viitorul societăților noastre?

Cert este că tinerii sunt viitorul unei societăți. Întrebarea cine îi educă și cum este esențial. Un tânăr care petrece opt ore pe zi în rețele este educat, formatat de ele. Transmiterea nu mai trece prin familie, școală sau cercul de prieteni adevărați ci prin rețelele de socializare. În prezent, numai țările care controlează internetul și rețelele sociale au putere asupra formării viitorilor adulți. Pe 2 martie, un proiect de lege care stabilește majoritatea numerică la 15 ani a fost adoptat aproape în unanimitate. Această lege propune stabilirea unei majorități numerice fixate la 15 ani pentru înregistrarea și utilizarea rețelelor sociale; operatorii de platforme online sunt obligați să execute această obligație sub sancțiunea unei amenzi. Dar ce procese tehnice vor pune în aplicare platformele pentru a bloca utilizatorii tineri? Întreaga idee este acolo. Pentru că o lege votată dar neaplicată, pentru că nu este aplicabilă, este inutilă.

  • Pe TikTok, mulți influenceri din stânga identitară fac pe frații mai mari, prieteni, confidenți pentru miile lor de tineri abonați. A devenit TikTok o modalitate prin care acești activiști de a-și răspândi ideologia radicală și de a-și „educa” comunitatea?

Un lucru este cert: copiii și adolescenții, din cauza imaturității lor cerebrale, sunt deosebit de susceptibili la influență. Este nevoie de aproximativ 25 de ani pentru ca capacitățile de judecată, de liber arbitru să fie operaționale. Vârsta dreptului de vot a fost întotdeauna bazată intuitiv pe această dată. Dar pentru a influența viitorii alegători într-un fel sau altul, nimic nu este mai eficient decât rețelele sociale. În 2017, candidatul Emmanuel Macron, încă puțin cunoscut de tinerii alegători, a participat la „interviul hashtag” al presei Konbini. În septembrie 2022, în ajunul începerii anului școlar, el a vorbit cu elevii utilizatori TikTok pentru a difuza un mesaj în favoarea luptei împotriva hărțuirii școlare.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

TikTok va exista oricum, chiar dacă va fi interzis. Se vor găsi mijloace tehnice pentru a continua. Soluția este folosirea cu măsură a acestor rețele de socializare. O altă soluție ar fi publicarea unui conținut de calitate, de înaltă morală chiar pe aceste rețele, pentru a oferi o alternativă celor ce doresc să vadă și altceva. Iar în loc de cenzură, guvernele ar putea cere impunerea de către compania chineză a unui grad de decență a conținutului.

Cu toate acestea, credem că adevărat problemă a Occidentului cu TikTok este de fapt lipsa controlului asupra acestei rețele. Ea constituie o armă cu două tăișuri, ca orice cuțit, depinde cum o folosești. Este o alternativă a persoanelor și grupărilor anti-sistem, care-și promovează ideile fără a fi cenzurați. De aici i se trage o parte din popularitate. Iar pe de altă parte, guvernul chinez profită de această înlesnire, pentru a promova imoralitatea și non-valoarea în rândul popoarelor adversare.

Interzicerea TikTok în rândul politicienilor arată eficacitatea acestei rețele în a propaga idei politice, care nu sunt întotdeauna pe placul sistemului, adică politic corecte.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button