X

Fostul papă Ioan Paul al II-lea, complice la mușamalizarea cazurilor de pedofilie din pseudo-biserica catolică

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înainte de a fi ales papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1978, cardinalul Karol Wojtyla ar fi ascuns cazuri de pedofilie ale preoților din confesiunea Catolică, pentru a evita scandalul. 

Fapta sa a ieșit la iveală în urma unei anchete jurnalistice prezentate duminică, însoțită de mărturii în sprijin, la televiziunea privată poloneză TVN.

Cardinalul Karol Wojtyla era la curent cu toate actele de pedofilie

Potrivit anchetei jurnalistice, conduse de Michal Gutowski, acesta a fost tot timpul la curent cu mai multe acte de pedofilie, comise de preoți din dioceza sa.

În cadrul anchetei, Gutowski s-a întâlnit cu victime ale preoţilor pedofili, rudele ale acestora, precum şi cu foşti angajaţi ai diocezei. El citează, de asemenea, documente de la fosta poliţie secretă comunistă SB şi rare documente ale grupării religioase la care a putut ajunge. Dar dioceza de Cracovia i-a interzis accesul la arhivele sale, potrivit jurnalistului.

Viitorul papă Ioan Paul al II-lea a decis să îi transfere pe preoții acuzați de pedofilie de la o parohie la alta, potrivit autorului anchetei, Michal Gutowski. Spre exemplu, unul dintre preoţi a fost trimis în Austria. Mai mult decât atât, în acest caz, cardinalul Wojtyla i-a scris o scrisoare de recomandare cardinalului de Viena Franz Konig, fără a-l informa despre acuzaţiile împotriva preotului.

Viitorul papă a ascuns toate scandalurile sub preș

Dorind să-şi păstreze anonimatul, un martor a confirmat că i-a raportat personal cardinalului Wojtyla actele pedofile ale unui preot în 1973.

„Wojtyla a vrut mai întâi să se asigure că nu este o cacealma. A cerut să nu raporteze nicăieri, a spus că se va ocupa de asta” , a declarat acest bărbat, adăugând că prelatul l-a întrebat explicit dacă problema poate rămâne acoperită.

„Ceea ce aţi descoperit este revoluţionar, deoarece arată ceea ce mulţi oameni au bănuit ani de zile, că Ioan Paul al II-lea ştia că această problemă exista dinainte de a deveni papă”, a declarat în reportaj Thomas Doyle, fost preot catolic american, specialist în drept canonic şi autor al unuia dintre primele rapoarte despre abuzurile clerului catolic din Statele Unite.

„Trebuia să ştie, dar nu exista nicio dovadă. Iar acolo avem dovezi” , a subliniat el.

O carte cu acuzaţii similare împotriva lui Karol Wojtyla va fi lansată miercuri în Polonia. Rezultat al unei anchetei realizate de jurnalistul olandez Ekke Overbeek, se intitulează „Maxima Culpa. Ioan Paul al II-lea ştia” .

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button