X

Norvegia forțează implementarea monedei digitale

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Confidențialitatea este ignorată în contextul adoptării monedelor digitale. 

Norvegia dorește să se alăture mai multor țări care sunt pe cale să introducă o monedă digitală a băncilor centrale (CBDC) – o formă centralizată de monedă digitală.

În ciuda numeroaselor controverse – nu în ultimul rând legate de confidențialitatea oamenilor – care însoțesc această formă de bani digitali împinsă de guverne și, evident, de băncile centrale din întreaga lume, se pare că Norvegia își accelerează eforturile, care au început încă din 2016.

Direcția țării este clară: trecerea la un sistem fără numerar. Un CBDC se potrivește bine cu acest model, dar chiar înainte ca acesta să fie introdus în cele din urmă (ceea ce se numește „faza experimentală” ar trebui să se încheie la mijlocul anului 2023), mai multe bănci au încetat complet să mai folosească numerar ca metodă de plată.

De fapt, băncile și-au început marșul spre stabilirea unui control total asupra plăților clienților lor prin eliminarea opțiunii de numerar în același an în care ideea unui CBDC a fost lansată pentru prima dată în această țară scandinavă.

Și acestea erau bănci importante, inclusiv DNB, ai cărei directori de la acea vreme nu făceau nici un secret despre care este „problema” cu numerarul: „60 la sută din utilizarea banilor este în afara oricărui control”, ar fi spus unul dintre ei în 2016.

Până în luna iunie a acestui an, faza de testare a CBDC se va încheia, când banca centrală, Norges Bank, va decide dacă următorul pas va implica un prototip.

Anul trecut, banca a lansat public sandbox-ul banilor digitali ca cod open-source, dar apoi a precizat că intenția nu este ca produsul final să fie open-source – mai degrabă, se pare că intenționează să folosească avantajele modelului în timpul dezvoltării, iar apoi să renunțe la el.

Unii observatori atrag atenția asupra unora dintre problemele pe care le-ar putea aduce un CBDC, inclusiv pentru companiile care se află în spatele unor monede stabile private, având în vedere că un control și o reglementare sporite reprezintă una dintre forțele care determină guvernele să adopte CBDC-uri în primul rând.

De asemenea, întrucât CBDC sunt legate de identitatea oamenilor, se pune inevitabil problema confidențialității.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE