X

Israelul pregătește un atac militar împotriva Iranului: ‘Este o obligație morală și un ordin de securitate națională’

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Șeful armatei israeliene (IDF), Aviv Kohavi, a declarat duminică că este “obligația morală” a Israelului să pregătească un răspuns militar împotriva programului nuclear iranian, la câteva ore după ce un înalt oficial iranian a declarat că țara sa are capacitatea de a produce o armă nucleară.

Având în vedere incertitudinea crescândă privind o revenire a Iranului la acordul nuclear din 2015 din cauza negocierilor cu puterile mondiale, care au fost blocate de mult timp, Forțele de Apărare ale Israelului și-au intensificat eforturile de a pregăti o amenințare militară credibilă împotriva instalațiilor nucleare ale Teheranului, transmite Times of Israel.

Într-un discurs rostit în cadrul unei ceremonii care a marcat schimbarea șefului Comandamentului Frontului Intern al armatei, Kohavi a declarat: “Pregătirea frontului intern pentru război este o sarcină care trebuie accelerată în anii următori, mai ales în lumina posibilității ca noi să fim nevoiți să acționăm împotriva amenințării nucleare”.

“IDF continuă să se pregătească în mod viguros pentru un atac asupra Iranului și trebuie să se pregătească pentru orice evoluție și orice scenariu”, a spus el.

Kohavi a declarat că “pregătirea unei opțiuni militare împotriva programului nuclear iranian este o obligație morală și un ordin de securitate națională”, adăugând că o astfel de pregătire se află “în centrul” pregătirilor FDI și include “o varietate de planuri operaționale, alocarea multor resurse, achiziționarea de arme adecvate, informații și pregătire”.

Luna trecută, zeci de avioane de luptă ale Forțelor Aeriene israeliene au efectuat manevre aeriene deasupra Mării Mediterane, simulând lovirea unor instalații nucleare iraniene.

Iranul se află în mijlocul unor negocieri pentru a salva un acord eșuat semnat în 2015 cu puterile mondiale, care ar fi trebuit să îl împiedice să producă o armă nucleară. Așa-numitul Plan comun de acțiune cuprinzător a oferit Iranului o scutire de sancțiuni în schimbul limitării programului său nuclear.

Cu toate acestea, în 2018, administrația Trump s-a retras din pact – spunând că acesta nu a mers suficient de departe pentru a împiedica Iranul să producă arme nucleare și, de asemenea, din cauza preocupărilor sale legate de programul de dezvoltare a rachetelor iranian. Discuțiile găzduite de Europa pentru a readuce SUA în JCPOA au intrat în impas de luni de zile, iar o altă rundă recentă de negocieri între Iran și SUA, desfășurată în Qatar, nu a reușit, de asemenea, să facă progrese.

“Este de preferat blocarea Iranului de la obținerea unei arme nucleare prin diplomație, dar istoria a dovedit de multe ori că diplomația poate eșua sau reuși doar pentru o perioadă scurtă de timp, urmată de încălcare sau trădare”, a declarat Kohavi.

Kohavi a declarat că armata se pregătește să lovească programul nuclear iranian din două motive. “În primul rând, în cazul în care nu există niciun acord și programul nuclear iranian continuă să se extindă, iar în al doilea rând, în cazul în care există un acord identic sau similar cu acordul anterior, ceea ce înseamnă un acord prost, care oferă Iranului condițiile pentru a deveni un stat nuclear la scurt timp după data de expirare a acestuia”, a spus el.

“IDF pregătește capacitățile militare pentru ziua în care eșalonul politic va decide”, a adăugat el.

Anterior, duminică, Kamal Kharazi, șeful Consiliului Strategic pentru Relații Externe al Iranului, a declarat pentru canalul arab Al Jazeera: “Nu este un secret că avem capacitățile tehnice pentru a fabrica o bombă nucleară, dar nu avem nicio decizie în acest sens”.

“În câteva zile, am reușit să îmbogățim uraniul până la 60% și putem produce cu ușurință uraniu îmbogățit la 90%”, a spus el.

Joi, președintele american Joe Biden și premierul Yair Lapid au semnat o declarație strategică comună, în care SUA s-au angajat să folosească “toate elementele din puterea lor națională” pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare.

Într-un interviu acordat postului de știri Channel 12, difuzat în timpul vizitei sale, Biden a declarat că SUA vor folosi forța împotriva Iranului “în ultimă instanță” pentru a-l împiedica să dobândească arme nucleare.

Cu toate acestea, Israelul, care se opune unei reveniri a SUA la JCPOA, a amenințat că va acționa singur pentru a lovi instalațiile iraniene dacă va considera că există o amenințare existențială pentru statul evreu din cauza faptului că Iranul se va dota cu arme nucleare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button