X

Pictată de Sf. Apostol Luca, cea mai veche icoană a Maicii Domnului va fi adusă în România la Mănăstirea Pantocrator!

Η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Παναγία Σουμελά | Πεμπτουσία

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pentru prima dată în istorie, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea “Panaghia Soumela” din Veria, prima icoană pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, ajunge și în România.

Timp de 5 zile, icoana se va afla la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman. Chipul Maicii Domnului de pe icoană se apropie cel mai mult de cel real, deoarece este una dintre cele trei icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la cererea Sfintei Fecioare.Mănăstirea Pantocrator are drept hramuri pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Visarion de Larisa, iar duminica aceasta, pe 8 mai, se va celebra unul din hramurile mănăstirii, cel al Femeilor Mironosițe.

Alături de icoana Maicii Domnului vor fi aduse și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, care, împreună cu moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, vor fi expuse spre închinare în perioada 6-10 mai. La Mănăstirea Pantocrator se află cea mai mare bucată de moaște ale Sfintei Maria Magdalena din țara noastră.

Conform părinților și slujitorilor de la Mănăstirea Pantrocrator, programul de închinare este următorul:

Vineri, 6 mai

Ora 21:00 – Întâmpinarea de către poporul drept-credincios a moaștelor Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și a Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea “Panaghia Soumela” din Veria și așezarea lor spre închinare într-un baldachin special amenajat, alături de moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.

Conform cu tradiția Sfintei Mănăstiri Pantocrator, va avea loc în biserica mare, închinată Sfântului Ioan Teologul și a Sfintelor Femei mironosițe, o slujbă de priveghere compusă din: Slujba Sfântului Maslu, Paraclisul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Sfânta Dumnezeiască Liturghie.

Sâmbătă, 7 mai

Ora 09:00 – Acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Sfânta Liturghie oficiate în altarul de vară al mănăstirii

Ora 17:00 – Vecernia și litia săvârșite de către părinții Sfintei Mănăstiri Pantocrator

Duminica Sfintelor Mironosițe, 8 mai, Hramul Mănăstirii Pantocrator

Ora 08:30 – Acatistul Sfintei Mironosițe Maria Magdalena

Ora 09:15 – Sfânta Liturghie arhierească solemnă oficiată de către un sobor de arhierei, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în aer liber, la altarul de vară cu hramul Schimbarea la Față

Luni, 9 mai

Ora 09:00 – Sfânta Liturghie

Marți, 10 mai

Ora 09:00 – Sfintele moaște împreună cu icoana vor pleca în Grecia.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

 1. OFF Topic
  Pentru cei care il cinstesc pe Otroc Veaceslav o noutate trista:
  Mama lui Matusca Valentina (monahinea Valentina) a plecat la Domnul in Simbata Luminata, 30 Aprilie pe la orele 11am.
  Care poate sa se roage / scrie la Proscomedie / Psaltire.

  Vesnica ei pomenire din neam in neam.
  Se zice tot Postul Mare doar pe apa a stat, nu a putut sa manince. A avut cancer. Acum de Duminica Femeilor Mironosite a 9 zi am inteles va fi inmormintarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button