X

La ei se poate: Franța vrea naționalizarea celui mai mare furnizor de energie electrică

A flag with the EDF logo flies next to the EDF power plant in Bouchain

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul francez ia în calcul naționalizarea și reorganizarea grupului EDF SA, cel mai mare furnizor de electricitate din Hexagon, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, motivul acestei mutări este criza energetică amplificată de invazia rusă din Ucraina, precizează sursa citată.

Astfel, se pare că Guvernul vrea să reorganizeze afacerile prin concentrarea pe producţia de energie nucleară. Oficialii francezi au purtat unele discuţii preliminare cu posibilii consilieri în legătură cu ideea de a prelua participaţiile acţionarilor minoritari de la EDF şi a delista compania de la bursă, au adăugat sursele.

Guvernul de la Paris, care este deja cel mai mare acţionar la EDF cu o participaţie de 84%, ar dori să păstreze controlul asupra afacerilor locale ale companiei dar ar putea revizui operaţiunile sale internaţionale. Dacă oficialii francezi vor decide să avanseze cu planurile lor, orice pas va fi făcut numai după alegerile prezidenţiale.

Este posibil ca EDF să vândă participaţiile la unele dintre proiectele din străinătate, inclusiv activele din domeniul energiilor regenerabile, pentru a strânge fonduri care să fie investite în activităţile nucleare şi hidroelectrice din Franţa, au apreciat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Cu toate acestea, sursele au adăugat că discuţiile sunt într-un stadiu incipient şi nu există nicio certitudine că Guvernul de la Paris va decide să naţionalizeze EDF.

La bursa de la Paris acţiunile EDF au înregistrat o scădere de 20% în acest an, astfel că valoarea de piaţă a companiei este de aproximativ 27 de miliarde de euro. Luna trecută, EDF a anunţat că intenţionează să strângă 2,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni şi de asemenea să vândă active în valoare de trei miliarde de euro până în 2024, pentru a-şi consolida situaţia financiară.

EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat EDF să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.

EDF a fost înfiinţat în 1946 când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963 iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. La noi se poate: Naționalizarea de către alte state în favoarea lor a rețelelor de distribuție de curent și gaze din România. Și distrugerea industriei petroliere, prin oprirea și tăierea la fier vechi ale rafinariilor, pentru ca statul român să vândă la export petrol brut ieftin și să importe scump benzina, motorina și asfaltul atât de necesar pentru autostrăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button